Madeži, madeži, madeži. Nikoli ne konca ne kraja. Sploh lahko kdaj zmagamo?

“Ko že mislim, da sem rešila težavo, se mi na novem oblačilu pojavi nov madež. In potem brskam po spletu in včasih naletim na res bizarne nasvete.

Odločila sem se, da jih nekaj testiram ter vam iz prve roke povem, kaj res ’pije vodo’ in kaj je totalno za lase privlečeno. Morda vam kak nasvet kdaj pride prav.”

Se še spomnite, ko je naša Rebeka iskala rešitve in se borila z madeži od krvi, šminke, sadja, olja, paradižnika? To so madeži, s katerimi se nenehno srečujemo in vedno znova iščemo rešitve, kako jih odstraniti. Večinoma jih tudi najdemo, a kaj, ko takšne stvari hitro pozabimo in kmalu spet bijemo stare bitke. Učinkovitih načinov za odstranjevanje omenjenih trdovratnih madežev je kar nekaj. Danes vas bomo zato spet spomnile na odlične rešitve, da ne boste prehitro obupale. Ponovno preberite nasvete, ki so večni.

Madeži, ki mi jih nikakor ni uspelo odstraniti s tkanine, so bili že večkrat razlog, da sem zabrisala stran kakšno skoraj novo oblačilo. Ne vem, kako je pri vas, ampak meni se res velikokrat zgodi, da ravno takrat, kadar imam oblečeno belo srajco, jem kaj takega, kar vsebuje paradižnikovo omako ;). Murphyjev zakon, ki pravi, da če gre lahko kaj narobe, bo šlo, za svetla oblačila še kako velja, včasih pa imam občutek, da sem si madeže kar priklicala. Ko oblečem kaj svetlega, sama pri sebi rečem, pismo, tole se bo gotovo slabo končalo. In običajno se ;). Iz odstranjevanja madežev bi človek lahko doktoriral, sploh zdaj, ko imam otroke. Prisežem, niti sanjalo se mi ni, s čim vse se lahko umažeš.

Iz odstranjevanja madežev bi človek lahko doktoriral, sploh zdaj, ko imam otroke. Prisežem, niti sanjalo se mi ni, s čim vse se lahko umažeš.

Samo en primer. Zadnjič se je prišel k Šajani igrat prijateljček Nino. Najprej sta se odločila, da se bosta igrala notri, ko pa sem Šajano vprašala, če so bili tisti dan v šoli kaj zunaj, in je rekla, da ne, sem se odločila, da ju naženem ven. Da bosta na svežem zraku. Spomnim se, da smo se kot otroci vse dneve igrali zunaj, in tudi jaz vztrajam pri tem, da sta moji hčerki čim več zunaj. Prepričana sem, da to krepi odpornost, in Šajana res redkokdaj zboli, zato se prepričana, da to deluje. Seveda pa je bilo okoli hiše v tem letnem času polno blata. In ko sem ju ’spravljala’ ven, me je Sandi kar gledal in vprašal, če vem, koliko blata je zunaj. “V hiši imamo tekočo vodo in pralni stroj, dragi mož, “ sem mu odgovorila. Skratka, Šajana in Nino sta oddivjala ven, skakala po tistem blatu in na koncu sta celo ’pogruntala’, da bi v blatu delala blatne kepe in se z njimi obmetavala. Mislim, da mi ni treba opisovati, kakšna sta bila. Vse je bilo umazano, blatna sta bila od glave do nog. Sezula in slekla sem ju kar zunaj, pred vrati, in Ninova oblačila vrgla naravnost v stroj in nato v sušilca.

Zahvaljujoč Electroluxu imam tak sušilec, da lahko vanj vržem dobesedno vsa oblačila, tudi najbolj delikatna, in še čevlje, saj ima še za to poseben program. In tako sem Nina ’poslala’ domov čistega ter dišečega in ne umazanega kot pujsa, in njegova mama me ni ’fentala’ ;). Ko sem opazovala to nujno srečo, poslušala njuno vriskanje, medtem ko sta se obmetavala z blatom, sem se začela spraševati, zakaj smo novodobne mame tako zakomplicirane ter tako grenimo življenje sebi in otrokom, ko težimo, da mora biti vse sterilno čisto. Ampak to je spet druga zgodba. In na temo nas, sodobnih mam, sem že večkrat kaj napisala.

Vračam se nazaj k madežem. Imam en kup prijateljic, s katerimi si izmenjujemo nasvete o vzgoji, gospodinjenju, in ker nas ima večina majhne otroke, so zelo aktualni tudi madeži in njihovo odstranjevanje. Zato sem se odločila, da združim njihove nasvete, ker verjamem, da bo marsikateri od vas to prišlo prav. Sploh takrat, ko se bodo vaši otroci želeli obmetavati z blatom ;). Takrat boste lahko globoko vdihnile in izdihnile ter rekle: »Imamo pralni stroj, imamo Rebekine nasvete za odstranjevanje madežev.« In otroke oblekle v cunje, ki jih je manj škoda, ter jih spustile ven. Nič ne odtehta tega veselja, ki ga doživljajo otroci, ko se lahko igrajo, kakor želijo, brez ’teženja’ nas staršev. 

Testirala sem pet načinov odstranjevanja madežev:

Madeži krvi

Obstajata dve vrsti krvavih madežev. Sveže odstranimo lahko kar s hladno vodo, zasušene pa z radensko oziroma tkanino namočimo v hladno vodo, madež posujemo s soljo in potem tkanino operemo. 

Puder

To je eden tistih madežev, ki se zelo pogosto znajde na mojih oblačilih, sploh po nastopih. Na spletu sem našla povsem preprost trik, s katerim si lahko pomagamo, da se znebimo ostankov pudra, in sicer nikoli ne bi uganili − s pomočjo pene za britje. ’Posprejajte’ madež, potem pa oblačilo vrzite v pralni stroj ;).

Šminka

Če na moževem ovratniku najdete šminko − dobi eno okoli ušes. Ha ha, šalo na stran. Tudi meni se je že zgodilo, da se je madež od šminke znašel na kakšnem lepem belem oblačilu. Slišala sem, da je odlično sredstvo za odstranjevanje te vrste madežev − kruh. S sredico kruha nežno drgnemo po madežu toliko časa, dokler ne izgine. Potem pa odstranimo ostanke drobtin in oblačilo operemo.

Maščoba

Poleg zasušenih sadnih kašic je, vsaj zame, to ena večjih nočnih mor, kar se tiče madežev. Posujemo jih s koruznim škrobom, počakamo, da ta vpije maščobo, in potem madež fino zdrgnemo, npr. z zobno ščetko. Sicer mi je kdaj uspelo odstraniti kakšne madeže maščobe tudi s praškom za ročno pomivanje posode, če sem le reagirala dovolj hitro, ko je bil madež še svež.

Čaj ali kava

 

Zanimivo se mi zdi, kako me ob živce spravi to, da polijem kavo. Ne samo, da si moram skuhati novo, še z madeži se moram ukvarjati ;). V glavnem − obstaja en super trik za odstranjevanje madežev kave in čaja z oblačil. V prazno plastenko z razpršilcem (jaz prazne od čistil fino sperem in spravim, imam dve ali tri vedno na zalogi) nalijte okoli dober deciliter belega kisa in deciliter vode ter ’posprejajte’ po madežu. Potem oblačilo operite.

Kuli

Le katera mamica se še ni srečala s porisanimi oblačili? Madeže od ’kulija’ lahko odstranite na dva načina: 

  • z alkoholom, ki ga nakapljate na madež in potem nanj pritiskate krpo;
  • z mlekom, v katerega namočite del gobice za pomivanje posode in jo pritiskate na madež; načeloma bi moral povsem izginiti, je pa verjetno odvisno tudi od vrste tkanine.

 Tisti, ki spremljate moj instagram in moje zgodbe, ki jih objavljam, ste lahko videli, da so mi iz Electroluxa na test poslali ultrazvočni odstranjevalec madežev. Obljubila sem, da ga bom preizkusila.

Izbrala sem kar zoprne madeže, s katerimi imam slabe izkušnje in mi jih ponavadi ne uspe odstraniti, vsaj ne popolnoma.

Rezultati so pokazali, da s pomočjo odstranjevalca nekateri madeži res izginejo do popolnosti, za nekatere pa je potem še vedno treba uporabiti kakšen odstranjevalec madežev (npr. Vanish), da so rezultati super.

Na majčki je bila mandarina, iz vrtca, vse zasušeno in posušeno po enem dnevu. Zelo malo se še vidi madež, pa še to bolj zato, ker ga iščem ;). Torej rezultat − ODLIČNO!

Potem sem naredila še test z bučnim oljem, dve kapljici na bombažno majico. Eno kapljico sem obdelala, druge ne, nisem uporabljala prav nič vanisha, samo oprala, in razlika je opazna.

Postopek je naslednji:

  • v posodici zmešaš tekoče pralno sredstvo in vodo – v navodilih piše, da mora biti brezbarvno, najpomembneje je, da ne mešaš z vanishem, da nima belila notri;
  • pod tkanino podložiš neko krpo (predlagam kakšno belo tetra plenico ali kaj drugega bombažnega), če je majica, mora ta tkanina med obe plasti – se pravi v notranjost, madež se namreč prenese na to tkanino, pa nočeš, da zdaj pride s sprednje strani majice na zadnjo ;);
  • namočiš majico, vklopiš kabel in s počasnimi krožnimi gibi obdeluješ madež, ves čas je treba namakati madež, se mi zdi, da bolj, kot je mokro, bolje deluje;
  • opereš normalno.

Sem preizkusila tudi na zasušenih madežih paradižnikove omake, ki so bili že oprani in posušeni v sušilnem stroju. Čudeža ni, je pa manj viden madež; na starih madežih rezultati niso stoodstotni, še posebej, če je tkanina že bila oprana in posušena v sušilnem stroju.  

Če naredim povzetek – najpreprostejši in najučinkovitejši način je gotovo Electroluxov odstranjevalec madežev v kombinaciji s kakšnim pralnim sredstvom za odstranjevanje madežev. Takrat mislim, da ne bi smele biti razočarane pri nobenem madežu. ☺ 

Pa srečno v boju z malimi nadlogami! ☺

  Drage moje! Ta članek je bil objavljen na mojem blogu še preden je postal spletno mesto, vendar sem ga obdržala, saj vam bodo informacije v njem vedno prišle prav! Hvala, ker nas spremljate, vaša Rebeka!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam