Zakaj moramo nova oblačila oprati?

Veliko ljudi se sprašuje, “ali bi morali oprati nova oblačila?” Odgovor je pritrdilen: morali bi jih oprati, vedno.

Preberite, zakaj morate nova oblačila pred nošenjem oprati. Pridobite nekaj nasvetov, kaj storiti, če novih oblačil ne morete oprati. Spoznajte dejstva, ki jih je treba upoštevati.

Ali naj operem nova oblačila?

Nova oblačila morate vedno oprati, preden jih prvič oblečete. Če nova oblačila imenujemo “nova”, je to lahko nekoliko zavajajoče. V novih oblačilih so mikrobi, barvila in kemični dražljaji, ki so lahko za vas škodljivi.

Raj za bakterije in viruse

Nova oblačila so morda za vas nova, vendar so pred srečanjem z vami šla skozi roke številnih ljudi. To vključuje druge kupce, delavce v trgovini in tovarne, iz katerih so prišla. Zato so nova oblačila, preden so se pojavila pri vas ali se znašla na stojalu v trgovini, videla veliko rok. Ljudje na rokah in koži pogosto prenašajo viruse in bakterije. Ti mikrobi se lahko prenesejo na oblačila, ko oseba kašlja ali jih je celo pomerila.

Barvila v oblačilih

Poleg tega, da so nova oblačila kužna, so lahko na njih tudi odvečna barvila. Ta barvila so lahko nezdrava in škodljiva. Ob potenju pa gredo v vašo kožo. Poleg tega, da obarvajo kožo, nekatera od teh barvil, kot so azobarvila, povzročajo kožne reakcije. Pri nekaterih ljudeh je ta reakcija lahko zelo huda in srbeča.

V oblačilih so tudi kemikalije

Skladišča tekstila poleg samih barvil dodajajo tudi dodatne kemikalije, kot sta formaldehid in kinolini, za različne namene, na primer za preprečevanje gub ali plesni. Vendar so te kemikalije rakotvorne in so lahko nevarne. Poleg tega, da so te kemikalije rakotvorne, povzročajo tudi izpuščaje pri osebah z občutljivo kožo. Znano je tudi, da formaldehid povzroča kemični vonj novih oblačil.

Kako oprati nova oblačila?

Ker je izogibanje izpuščajem ali morebitni izpostavljenosti rakotvornim snovem tako preprosto kot pranje oblačil pred nošenjem, to pot izbere veliko ljudi. Vendar pa nova oblačila zahtevajo nekaj posebnega pristopa. Kako se lotiti pranja novih oblačil?

Nova oblačila moramo vedno oprati.

Najprej odstranite vse etikete. Oblačila obrnite narobe. Oblačila razvrstite tako, da boste skupaj prali le oblačila podobnih barv. Barvila se bodo iz oblačil verjetno izločila že pri prvem pranju. Na etiketi preverite navodila za nego. Uporabite nastavitve pralnega stroja, ki so navedene na etiketi za nego, ali pa oblačila operite ročno, kot je priporočeno. V cikel izpiranja dodajte ½ skodelice sode bikarbone, da odstranite morebitne ostanke kemikalij. Sušite vsaj 45 minut ali obesite na sonce, da se posuši.

Če nimate časa za popolno pranje, lahko oblačila izperete v zelo vroči vodi, kolikor je priporočeno, in sušite vsaj 45 minut. S tem bi morali izprati in uničiti večino bakterij.

Kaj pa odstranjevanje bakterij na novih oblačilih brez pranja?

Nekaterih oblačil ne morete oprati ali pa preprosto nimate časa za pranje. V tem primeru lahko bakterije uničite in kemikalije razpršite z nekaj dodatnimi metodami.

Usnje obrišite z alkoholom na krpi. Oblačila za nekaj dni obesite na sonce, da UV žarki naravno razgradi kemikalije. Oblačila dajte v sušilni stroj za vsaj 45 minut na veliki hitrosti, potem ko preverite oznako.

Novih oblačil nikakor ni priporočljivo nositi, ne da bi jih oprali. Ne le, da so na njih lahko nevarne kemikalije in mikroorganizmi, ampak se lahko med nošenjem iz tkanin razlijejo barvila in obarvajo vašo kožo. Zato morate oblačila pred nošenjem dobro oprati. Zagotovo si ne želite izpuščajev ali srbečice. Vedno pa imejte v mislih tudi to, da nikoli ne veste, kdo je to oblačilo držal v rokah pred vami.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam