ELECTROLUX

5 najboljših načinov za čiščenje mikrovalovne pečice

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste želeli v mikrovalovni pečici na hitro pogreti nekaj za pod zob, a ste imeli namesto pogretega prigrizka umazano mikrovalovko.

Včasih se zdi, da se hrana neverjetno razprši po mikrovalovki, ki je nato precej umazana, vi pa kar odlašate s čiščenjem. Čas je, da se naučite, kako dobro očistiti mikrovalovno pečico. Poleg tega, da je vaša mikrovalovna pečica na videz neprivlačna in lahko celo smrdi, kadar je umazana, lahko postane celo gojišče bakterij, zato je treba mikrovalovno pečico večkrat dobro očistiti.

Nepremagljive imamo zelo rade pršilo za pečice in mikrovalovne pečice, ki ga priporoča tudi Electrolux. Pršilo je zelo enostavno za uporabo, saj je nekorozivno in hitro odstrani mastne madeže. Pršilo pa je primerno tudi za čiščenje žara. Navdušene smo tudi nad dejstvom, da je pršilo učinkovito, a nežno do površin. Pršilo po navadi uporabljamo za sprotno čiščenje, za generalna čiščenja pa smo danes pripravili seznam najboljših izdelkov za čiščenje, ki jih imate vedno doma. Poskrbite za čiščenje mikrovalovne pečice, da bo ostala tako čista, kot je bila ob nakupu. 

Trik številka 1: Čiščenje mikrovalovne pečice s kisom

Če želite mikrovalovno pečico očistiti s kisom, v veliki stekleni posodi, ki je primerna za v mikrovalovko, zmešajte dve veliki žlici belega kisa z dvema skodelicama vode. Če niste ljubitelj vonja kisa, lahko dodate tudi nekaj kapljic svojega najljubšega eteričnega olja, da prekrijete vonj. 

Mešanico pet minut segrevajte v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi. Morda bo rahlo zavrela, vendar naj vas to ne moti. Bistvo je v tem, da se v mikrovalovni pečici čim bolj sopari, da se zmehča trdovratna maščoba in umazanija. Pomembno je, da počakate vsaj 10 minut, preden odprete vratca mikrovalovne pečice. Posodain vsebina je lahko še vedno vroča, zato bodite zelo previdni.

Iz mikrovalovne pečice odstranite stekleni krožnik in vrtljivo ploščo ter ju obrišite s čisto krpo. Pri krožnikubodite še posebej previdni, saj je moker krožnik verjetno spolzek. Z mehko krpo ali papirnatimi brisačami obrišite notranjost mikrovalovne pečice, vključno s stranicami, vrati, zgornjim in spodnjim delom. Pazite, da tekočina ne pride v prezračevalne odprtine. Če v mikrovalovni pečici še vedno vidite madeže, pomočite gobicov preostalo raztopino vode in kisa ter jih nežno zdrgnite. Vaša mikrovalovna pečica bo kot nova.

Trik številka 2: Očistite mikrovalovno pečico z limono

Tisti, ki ne marate vonja belega kisa, čiščenje mikrovalovne pečice z limono je zagotovo pravi način za vas. Limono prerežite na pol in iztisnite sok v posodo, primerno za mikrovalovno pečico, pri čemer uporabite sito ali ročno odstranite vse koščice. V posodo položite tudi iztisnjene limone. Limonin sok in limone zmešajte s približno eno skodelico vode.

Posodo postavite v mikrovalovno pečico in pet minut segrevajte na visoki temperaturi. Tako kot pri raztopini kisa pustite, da tudi ta raztopina stoji vsaj 10 minut. Pazite, da se ne opečete, ko odstranjujete posodo.

Mikrovalovko in njene dele očistite z mehko krpo. Nato s krpo ali papirnatimi brisačami obrišite notranjost mikrovalovne pečice. Ostane vam le, da se prepustite svežemu vonju sveže očiščene mikrovalovne pečice.

Trik številka 3: Mikrovalovko očistite s sodo bikarbono 

Natrijev bikarbonat poskrbi, da so palačinke puhaste, mafini lahki kot zrak, hkrati pa je tudi odlično čistilo za mikrovalovne pečice. Soda bikarbona je naravno sredstvo za odišavljanje in čiščenje, zato jo poiščite v kuhinjski omarici in z njo očistite umazanijo, ki se je nabrala v mikrovalovni pečici.

V posodi, primerni za mikrovalovno pečico, najprej zmešajte vsaj dve žlici sode bikarbone z eno skodelico vode. Mešanico pet minut segrevajte v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi. Ta mešanica bo ustvarila izjemno gosto paro, ki bo razbila umazanijo in uničila neprijetne vonjave. Po petih minutah posodo previdno odstranite. 

Vrtljiv krožnik obrišite s krpo, nato pa z vlažno krpo obrišite še notranjost mikrovalovne pečice. Čeprav bi morala para odstraniti vse ostanke hrane, lahko zelo trdovratne nečistoče še ostanejo. V mešanico sode bikarbone in vode lahko pomočite gobico in s to pasto za čiščenje mikrovalovne pečice odstranite preostalo umazanijo. Mikrovalovka bo sijala od čistoče.

Trik številka 4: Mikrovalovko očistite z detergentom za posodo

To je eden najboljših načinov čiščenja mikrovalovne pečice, saj imate verjetno vedno pri roki sredstvo za pomivanje posode. Preprosto sledite korakom, ki smo jih opisali zgoraj, vendar beli kis, limono ali sodo bikarbono zamenjajte s sredstvom za pomivanje posode. 

Če imate raje bolj praktičen pristop, sledite tem korakom: 

V skledi zmešajte nekaj kapljic detergenta za posodo in toplo vodo. Gobico za pomivanje posode namočite v skledo in jo stiskajte, dokler se voda ne speni. Odstranite stekleni krožnik, ki ga ročno operite v kuhinjskem pomivalnem koritu s pomočjo iste gobice, kot običajno ročno pomivate posodo. 

Nato z gobico, na kateri je milnica, očistite notranjost mikrovalovne pečice. Začnite z vrha, da vam ne bo treba dvakrat umivati istega dela zaradi ostankov hrane ali maščobe. S krožnimi gibi premažite strop, tla, stene in vrata mikrovalovne pečice. Poskrbite, da je vsak centimeter prekrit z milnico. Pazite, da voda ne bo prišla v prezračevalne odprtine. Nato izperite in ponavljajte toliko časa, dokler vaša mikrovalovna pečica ne bo brezhibna. Z vlažno papirnato brisačo obrišite še zadnje kapljice umazane vode, nato pa mikrovalovno pečico ponovno obrišite s suho papirnato brisačo ali krpo.

Trik številka 5: Mikrovalovko očistite s penastimi gobicami iz melamina

Gobice iz melaminske pene, ki so znane tudi kot čudežne gobice, lahko res delajo čudeže. Čeprav morda mislite, da je ne bi smeli dajati v mikrovalovno pečico, premislite še enkrat. Uporaba te gobice je res odličen pripomoček za čiščenje mikrovalovne pečice. 

Ko odstranite vrtljivo ploščo mikrovalovne pečice in stekleni krožnik, gobico preprosto rahlo navlažite, da se aktivira melaminska pena. Nato z majhnimi krožnimi gibi očistite stekleni krožnik in notranjost mikrovalovne pečice, pri čemer pazite, da vlaga ne pride v reže za prezračevanje.

Če je umazanija v mikrovalovni pečici tako trdovratna, da se vam zdi, da ni učinka. Namočite melaminsko penasto gobo v vodo in jo pet minut segrevajte v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi. Ko se ohladi, z gobico obrišite še zadnje trdovratne koščke hrane in umazanije. Vaša mikrovalovna pečica bo čista in sveža.

Sedaj, ko imate čisto mikrovalovno pečico, poskrbite, da bo takšna tudi ostala, tako da očistite ostanke hrane in maščobo takoj, ko se pojavijo. Tedensko obrišite notranjost, da preprečite, da bi se na njej zadrževali ostanki hrane, in približno vsakih šest mesecev zamenjajte filter mikrovalovne pečice. Pa veselo pogrevanje hrane.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam