Mali triki za velike spremembe: Da naš avto ne bo kaos na štirih kolesih

Ženske smo vse bolj emancipirane in zaposlene, zato tudi brez avtomobila ne moremo. Ko ga kupimo, sta seveda na prvem mestu pomembnosti, v večini primerov, njegov zunanji videz in barva, sledi še vse ostalo, kar naj bi pri avtu štelo v resnici …

No, vsaj pri moških. Potem pa se zgodi … Številne obveznosti v službi pa po otroka v šolo, v trgovino po špecarijo, če utegnemo, vmes skočimo še do frizerja. In rezultat, ki se pri tem odraža prav v našem avtu – namesto vozilo na štirih kolesih pred seboj zagledamo kaos na štirih kolesih! In če doma vsakodnevno stremimo k vzdrževanju reda, bi bilo prav, da v to smer pogledujemo tudi pri vozilu. Le nazadnje smo zanj odšteli veliko denarja in v njem preživimo precej ur. A kako v norem tempu uspeti ohraniti urejen in snažen avto? Z nekaj preprostimi triki zelo lahko. Vas že zanima?

Tedensko čiščenje

Če avto očistite vsak teden, ga boste takega lažje tudi vzdrževali. Čeprav se sliši nemogoče, boste v tem primeru imeli v avtomobilu precej manj drobtin in druge nesnage, posledično pa boste avto očistili veliko hitreje kot sicer. Za to boste potrebovali le deset minut tedensko. Naj konec tedna čiščenje vašega avtomobila postane ritual, ki je hkrati rekreacija, zraven pa boste nekaj tudi privarčevali. Samo pomislite, koliko stane globinsko čiščenje vse nesnage, ki se vam mesece nabira v avtomobilu! Namesto drobtin enega tedna se tam kopičijo drobtine dvanajstih ali celo več tednov! Če raje vidite, da to opravilo namesto vas prevzamejo drugi, pa se včlanite v katero od avtopralnic, kjer dobite količinski popust na čiščenje avtomobila.

Naj konec tedna čiščenje vašega avtomobila postane ritual, ki je hkrati rekreacija, zraven pa boste nekaj tudi privarčevali.

Urejanje sredinskega predala

Pravilo manj je več velja tudi v avtu. Eden najbolj praktičnih prostorov za shranjevanje pomembnih stvari, ki jih v avtu pogosto potrebujemo, je sredinski predal med obema sprednjima sedežema. Vanj položite plastični in leseni organizator predmetov, ki se prilega velikosti vašega predala. Tako boste imeli na dosegu rok vse, kar potrebujete, ob tem pa ne boste izgubljali nepotrebnega časa z iskanjem predmetov. Pa še lepo bo videti vsakič, ko boste odprli predal.

Kar gre notri, naj gre tudi ven

Predvsem otroci s seboj v avto vedno prinesejo najrazličnejše predmete, naj gre za torbo, žogo, stekleničko z vodo … In seveda to pustijo na zadnjem sedežu avtomobila. Če želite, da se ta zgodba ne ponavlja, jih vsakič znova opomnite, da vse, kar so v avto prinesli, morajo iz njega tudi odnesti. Enkrat se bodo že navadili. Seveda pa temu pravilu sledite tudi vi.

Sovoznikov predal s harmoniko

Sovoznikov predal obožujemo vsi. Zakaj? Ker gre vanj tisoč in ena stvar, predvsem v obliki papirjev za avto. Seveda dokler ni poln in se stvari v njem začnejo izgubljati! Od takrat naprej ga raje niti ne odpremo več. Napaka! Da bo služil svojemu namenu, vanj pospravimo tako imenovano harmoniko za razporejanje listin. Registracijskih papirjev, zavarovalnih dokumentov in servisne knjižnice tako ne bomo več iskali. Stvari lahko razporedimo tudi v manjše priročne vrečke in vanje pospravimo še ostale potrebščine, kot so vrvice,  kovanci, tamponi … Ja, v ženskem predalu se res najde tisoč in ena reč

Nujne potrebščine v prtljažniku

Veliko je tudi večjih stvari, za katere nikoli ne vemo, kdaj nam bodo prišle prav, zato jih v večini vozimo s seboj: obvezen komplet prve pomoči, odeja za piknik, steklenica za vodo, posoda za bencin, potrebščine, ki jih potrebujemo, če se avtomobil pokvari, in še kaj bi se našlo − predvsem za tiste, ki imate otroke, kužke ali kakšen reden športni hobi, kjer potrebujete opremo. Velik zaboj bo poskrbel, da bodo vsi ti predmeti spravljeni na enem mestu. Tako se ne bodo vozili po prtljažniku, prav tako ne bodo po nepotrebnem zavzemali  prostora. Kadar je vaših predmetov zares veliko, uporabite tudi nizke škatle, ki jih daste pod sedeže avtomobila. Vanje lahko zelo priročno in diskretno pospravite otroške plenice, zložljiv dežnik, prigrizke, čistilne robčke itd.

Nujne potrebščine naj bodo v prtljažniku lepo zložene v škatli.

Tudi avto naj lepo diši

Vonj je pomemben, tudi ko gre za avto. Saj veste, kako prijetno se je usesti v ravno prav in lepo odišavljeno vozilo … Majhne stekleničke, osvežilci s prikupnimi, nam ljubimi motivi v najrazličnejših vonjih vanilije, sivke, jabolka, kokosa … Po čem pa vam diši to poletje?

Še nekaj malih, a uporabnih trikov

  • Plezalni karabini? O, ja! Če jih uporabljate kot kavlje, vam bodo pomagali kar najbolje izkoristiti navpični prostor vašega vozila. S karabinom obesite otroške torbe, torbico, špecerijo, torbe za telovadnico.
  • Zgornja polica v prtljažniku ne bo zagotovila le dodatnega prostora za shranjevanje, ampak tudi ločila občutljive predmete (na primer jajca) od težjih, da jih ne boste poškodovali.
  • Če imate majhne otroke, ki med vožnjo radi brskajo po knjigah, le-te lahko zložite v posebno obešalno vrečko, ki jo lahko izdelate tudi sami.
Super ideja je tudi shranjevalna vrečka s predali.
  • Za shranjevanje sončnih očal uporabite dva spona, nameščena na vizirju vašega avtomobila.
  • V avtu imejte košaro za prigrizke, skodelice za mafine pa uporabite v sredinski odprtini za odlaganje pijače, kjer ponavadi odlagate kovance.
  • Silikonske poličke, ki jih ponavadi namestimo ob prho ali kad v kopalnici, bodo odličen dodatni prostor za odlaganje majhnih stvari, kot so robčki, očala in pisala.
Silikonske poličke so odlična rešitev za shranjevanje manjših predmetov.

Bo torej vaš avto po novem bolj urejen in tudi praktičen? Ob upoštevanju teh namigov gotovo. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam