Kaj sem si podarila za 40. rojstni dan …

Okoli mojega rojstnega dne sem vam že veliko povedala in napisala. A ena stvar je ostala zamolčana. Do danes!

Govorim o tem, kaj sem sama sebi privoščila za rojstnodnevno darilo. Saj veste, kako pomembno je, da tudi same sebe kdaj pa kdaj pocrkljamo … Če pa gre ob tem še za določeno investicijo vase in zase, pa še toliko bolje! 40 let ni kar tako, prav tako pa ni kar tako tudi darilo, ki sem si ga privoščila. Naredila sem nekaj, kar bi vsaka Nepremagljiva vsake toliko morala narediti.

40-ko sem si postavila za enega od pomembnih mejnikov – morda tudi zato, ker sem že pri 35. letih prebolela raka in imam zato malo drugačen pogled in odnos do zdravja in življenja na sploh – odločila sem se za celovit menedžerski zdravstveni pregled. O tem sem razmišljala že nekaj časa, a sem vselej imela »pomembnejše« obveznosti in s tem našla izgovore, zakaj za to nimam časa … In kar je še najbolj bizarno. Škoda mi je bilo denarja za to. Pustimo to, da zimske gume, letni servis, bla, bla- vse to plačujem vedno kot za šalo. Otroške dejavnosti in vse kar spada zraven. Ampak zase mi je bilo seveda škoda denarja. Joj, kako zelo smo včasih ljudje neumni. No zdaj je končno napočil ta čas. Dejstvo je, da sem samozaposlena in verjamem, da tudi marsikatera med vami, zato me nobeno podjetje ne »časti«, da bi vsake toliko opravila katerega od celovitih zdravstvenih pregledov. Za to moram pač poskrbeti sama, če želim biti ok. 

O tem sem razmišljala že nekaj časa, a sem vselej imela »pomembnejše« obveznosti in s tem našla izgovore, zakaj za to nimam časa …

Odločila sem se, da se obrnem na dr. Marka Bitenca,( je torakalni kirurg, ki je meni tudi odstranil ščitnico), priznanega zdravnika, ki je ustanovitelj  Zdravstvenega zavoda Zdravje (MCL v Zupančičevi jami). Gre za ustanovo, kjer delujejo vsi: od pediatrov, zobozdravnikov, dermatologov do kardio zdravnikov. Določili so mi datum obiska. Ko je napočil dan D, sem se zjutraj na tešče odpravila proti Ljubljani. Že ob samem vstopu me je presenetil neverjetno lep center in prijazno osebje. Pospremili so me v tako imenovano VIP sobo, a pozor – ne zaradi tega, ker sem Rebeka Dremelj, ampak ker to naredijo za vsakega, ki se odloči za menedžerski pregled. Ob tej priložnosti namreč v centru preživiš kar nekaj ur, zato želijo, da ti je ob tem kar se da udobno in prijetno. Si v sobici s televizijo, mizico in udobnim foteljem. Pa Dončičevim dresom na steni. S posvetilom seveda. Čakaš, da pridejo pote.

Mene je skozi ta dan vodil mlad, prijeten fant z imenom Miha. Poudarek na mlad, zato reeees nisem imela nič proti tam ostati cel dan, haha.  V različnih ambulantnih sobah so me pregledali na tisoč in en način. Vzeli so mi kri, opravili vse laboratorijske preiskave, vključno s tumorskimi markerji, imela sem ultrazvok trebuha, obremenitveni test srca ter ultrazvok srca, ultrazvok vratnih žil, saj je moja stara mama umrla za možgansko kapjo. Ortoped mi je pregledal kolena in kolke, preverili so mi holesterol, naredili ultrazvok ščitnice. Vzeli bris, pregledali vse ginekološko. Celo test ali sem prebolela Covid-19 so mi opravili! Mimogrede, ugotovili so, da ga nisem prebolela, kljub temu, da sem mislila, da je bil le ta za mano že v januarju, ko smo bili doma vsi bolni.

Okoli tretje ure popoldne se je moj zdravstveni pregled  skoraj v celoti zaključil, vsi dotedanji rezultati pa so pokazali, da sem zdrava kot riba! Z malo izjemo, ko so ugotovili, da mi na obeh nogah počasi popuščajo žile, zato so mi svetovali kompresijske nogavice. In pa da imam rahel šum na srcu. Doktor je rekel, s tem šumom boste umrla in ne zaradi njega. A kaj je to proti vsemu ostalemu? Nič! (smeh) In zdaj razlog, zakaj vam o tem porojstnodnevnem darilu nisem pripovedovala že prej … Čakala sem namreč še na kolonoskopijo in gastroskopijo. 

Doktor je rekel, s tem šumom boste umrla in ne zaradi njega. A kaj je to proti vsemu ostalemu?

In tudi ta dva, sicer najmanj priljubljena pregleda, sta prišla na vrsto pred nekaj dnevi, ko me je v Zdravstveni zavod Zdravje odpeljal moj oče. Odločila sem se namreč za sedacijo ob pregledu, ki je kot nekakšna blaga narkoza. Že misel, na tisto dolgo cev pri pregledu, mi je namreč precej neprijetna. Kakorkoli, s sedacijo je bilo vse kot mala malica. Prideš, se slečeš, oblečeš hlače s posebno luknjo na riti (smeh). Vse ti razložijo, v petih minutah zaspiš in z občutkom, kot da bi minilo zgolj 2 minuti, si že zbujen. Kot da ni bilo nič, je vsega konec! Pa še rezultati, ki sem jih dobila so bili: vse je v najlepšem redu. In zato vam zdaj, s temi papirji in izvidi v rokah z veseljem in še toliko bolj zadovoljna ter oddahnjena hkrati, opisujem to izkušnjo.

Mimogrede, tudi pred in po pregledu ni posebnosti. Na pregled sem se pripravila tako, sem do nekje dveh popoldne prejšnjega dne pred posegom normalno jedla in pila. Ob šestih popoldne sem si privoščila še zadnjo brezkofeinsko kavo, nato pa sem bila tešča do zjutraj. Vmes sem po predpisanem receptu vzela le napitek, ki ti sprazni črevesje. Ob osmih zjutraj me je pa tako ali tako že čakal pregled. Tudi po opravljenih preiskavah nisem imela nobenih težav. Ni bilo niti napihnjenega črevesja, o katerem nekateri poročajo, niti drugih bolečin. Morda sem zelo rahlo zgolj čutila pekoče grlo, ampak še to je komajda primerljivo z občutkom, kot da se te loteva rahel prehlad. Pa še to hitro mine. 

Kakorkoli, moram priznati, da sem izredno zadovoljna s to izkušnjo in olajšana, ker vem, da sem nekaj dobrega naredila ne samo zase, ampak posledično tudi za svojo družino. Zdravje namreč šteje največ, zato bi tovrstni pregled priporočila prav vsaki od vas Nepremagljivih. In čeprav vse, kar se vrti okoli besede menedžersko povezujemo z nečim prestižnim, izbranim, povečini tudi nedosegljivim, to nikakor ne drži!  Pregled, ki zajame prav vse in naj bi ga naredili vsaj enkrat v življenju oz. idealno vsakih nekaj let, po 50. letu pa je priporočljivo na 2 leti. Moj pregled je obsegal več, zato stane 1360 evrov, osnovni in napomembnejši pregled pa stane 790 eur. Ne vključuje kolonoskopije in gastroskopije v sedaciji ter ortopeda in protiteles na Covid 19. Vključuje pa oceno dedne obremenjenosti, krvne preiskave s tumorskimi markerji, ginekologa ali urologa, ultrazvočne preiskave in preiskave, pomembne za oceno srčno žilne ogorženosti (kap itd.).

Za tiste, ki vam je to kljub vsemu preveč, pa imajo na voljo še drugo vrsto paketa, kjer prav tako poskrbimo in varujemo svoje zdravje. Z včlanitvijo v njihov program PRAVOČASNO nam namreč pripada paket, ki ti omogoča, da za letno članarino 264 eur ali mesečno 22 eur, pridemo kadarkoli med letom v zgolj 14 dneh do kateregakoli njihovega izbranega specialista. Naj gre za zobozdravniško področje, dermatologijo, ortopedijo, pediatrijo itd. Četudi ti nič ni, imaš le slab občutek oziroma si glede česa (ne)upravičeno zaskrbljen, te njihov zdravnik nemudoma pregleda in ti poda mnenje. Ne potrebuješ napotnice. Nadaljno zdravljenje pa je v mnogih primerih neplačljivo, pri zobozdravstvu in takšnih določenih specifikah, pa seveda potem plačljivo z 10% popustom, ali pa nadaljuješ na zdravstveno kartico pri svojem izbranem zdravniku. No, sama sem v ta klub denimo včlanila mamo in očeta, saj se mi zdi, da je v današnjih časih priti do zdravnika specialista v zgolj nekaj dneh sicer misija nemogoče.  

Vsekakor zadovoljna in sproščena tako za danes zaključujem ta blog, vam pa še enkrat toplo priporočam, da se tudi ve odločite za bodisi menedžerski pregled, ki se v Zdravstevnem zavodu Zdravje imenuje Redni Servis, za pristop k programu Pravočasno ali vsaj »kakšen preventivni pregled«, saj z njim ne dobimo le pomembnih podatkov o svoje zdravju, pač pa je to tudi investicija vase in svojo družino. Če ne bomo poskrbele same zase, kdo bo? Torej, katero bo vaše naslednje rojstnodnevno darilo samim sebi? (smeh)

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam