Moj otrok gre v prvi razred …

Moj prvi otrok gre v prvi razred in ne vem, ali bi se razjokala ali bi skakala od sreče. Razjokala bi se iz razloga, da moj fant ni več moj mali otroček in odrašča, zelo hitro odraščajo in čas leti s svetlobno hitrostjo.

Od sreče bi lahko skakala iz istega razloga, saj odrašča in se šole zelo veseli. Prepričana sem, da nisem edina mama, ki tako razmišlja. Zdi pa se mi, da je vstop v šolo en poseben mejnik, saj se bodo stvari spremenile, ne glede na naše želje in postavljeni bomo pred nove izzive in izkušnje, ki jih še ne poznamo. Raziskala sem, kaj pravijo strokovnjaki in preverila, kaj pravijo prijateljice, ki imajo starejše otroke in so to že doživele.

Kako pomagati otroku pri prehodu iz vrtca v prvi razred

Prehod iz vrtca v prvi razred je velik in se staršem in otrokom lahko zdi zastrašujoč. Moj otrok je na manjši šoli, kjer je za ta prehod zelo lepo poskrbljeno. Otroci se med seboj poznajo, poznajo šolo, prostore, jedilnico in učitelje. To je zagotovo velik plus majhnih šol. Prednost je zame tudi to, da bodo njegovi sošolci iz vrtca, njegovi sošolci v šoli.

Najboljša stvar, ki jo lahko storite, da bi novemu prvošolčku pomagali pripraviti se na šolsko leto, je, da se doma pogovorite o tem, kaj lahko pričakuje. A ne pozabite, da mu to razložite na lep način, da ga ne prestrašite še dodatno. Poznam namreč primere, ko so se otroci veselili šole, starši pa so jih prestrašili in jim s tem naredili slabo prvo izkušnjo s šolo. Mi smo izbrali način, da vstop v šolo proslavljamo, kar je pred leti naredila tudi moja sestrična in se mi je zdelo krasno. 

Tudi jaz imam v načrtu manjšo torto, da se na ta račun poveselimo in proslavimo vse, kar nas čaka. Vsekakor otroku razložite, kako se prvi razred razlikuje od vrtca. Pri nas sta to zelo lepo naredili že vzgojiteljici v vrtcu. Imeli smo res krasni vzgojiteljici, ki jima bom za to vedno hvaležna. Zagotovo je nekaj razlike med vrtcem in šolo, a jaz zaupam učiteljem, da bodo poskrbeli, da bo ta prehod za otroke nekaj povsem vsakdanjega in bodo enostavno zamenjali igralnico vrtca za učilnico šole. Osebno verjamem, da je za pogovore o odgovornosti za samostojno opravljanje nalog še dovolj.

Kako otroka navdušiti nad šolo

Tukaj je še nekaj drugih pobud za pogovor in nasvetov, ki bodo vašemu prvošolčku pomagali, da se bo navdušil nad novim šolskim letom. Če lahko in če tega niso naredili že v vrtcu, otroku pokažite, kako je videti učilnica v prvem razredu, če je to mogoče seveda. Prilagajanje na šolo naj bo prednostna naloga. Starejše prijateljice so mi svetovale tudi, da na začetku šolskega leta za otroka naj ne načrtujem preveč dejavnosti ali dogodkov. Otroci namreč potrebujejo čas za prilagoditev in bodo na začetku tudi nekoliko bolj utrujeni, zato poskrbite, da bodo imeli dovolj časa za počitek.

Ko bo težko, boste enostavno vztrajali. Bodite pripravljeni, da bodo po prvih šestih tednih morda spremenili svoje mnenje o šoli. Morda jim bo prvi razred sprva všeč, nato pa bodo začutili, da ne želijo nadaljevati in da ni več “zabavno”. Razložite, da se to lahko zgodi tudi odraslim. Vendar se prilagajamo, rastemo in ostajamo predani stvari. Postalo bo boljše, je morda pravi stavek, ko bo otrok žalosten, ker mora hoditi v šolo.

Spodbujajte svojega otroka

Že doma naj otrok prevzame več odgovornosti, da bo na to pripravljen tudi v šoli. Jasno mu povejte, kako je odgovoren za pospravljanje mize, pospravljanje svojih igrač in sobe, pripravo za spanje ali jutranje oblačenje in obuvanje. Povejte mu tudi, da ima po novem šolsko torbo, pri nas sicer ostaja v šoli do konca tedna.

Ne pozabite na potrpežljivost

Predvsem pa bodite potrpežljivi s svojim otrokom. Razumite, da je to velik prehod in da bo morda trajalo nekaj tednov ali mesecev, da bo vzljubil prvi razred. Če se zdi, da je vaš otrok še posebej zaskrbljen ali nezadovoljen s šolo, pokličite ali se dogovorite za sestanek z otrokovim učiteljem. Jaz verjamem, da so učitelji tisti, na katere lahko računamo in nam bodo zagotovo znali pomagati, če bo treba. Bolj, ko boste doma podpirali otrokov prehod, bolj bo vaš prvošolec zadovoljen z letom, ki je pred njim. Ne pozabite pa biti potrpežljivi tudi sami s sabo, saj je to velika sprememba tudi za nas starše.

Dragi prvošolci naj bo vaše šolsko leto čudovito. Naj bo pobarvano z najlepšimi barvami, najlepšimi zgodbami in najboljšimi prijatelji. Srečno!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam