Kako bo nepremagljivim pomagala Melita Kuhar

Ker vemo, da se naše Nepremagljive spopadate z različnimi izzivi, smo združile moči z Melito Kuhar, strokovnjakinjo za partnerske odnose, osebno rast, družinske odnose in vzgojo otrok, ki nam bo pomagala reševati težave, najti prave odgovore in porušiti kakšen tabu. Pa jo najprej spoznajmo.

Prosim, če se predstavite našim Nepremagljivim bralkam, če vas katera še ne pozna.

Z veseljem se predstavim. Sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka, s svojo Svetovalnico in v okviru svetovalnega procesa, ki ga izvajam že od leta 2008, svetujem in pomagam posameznikom pri zelo različnih osebnostnih izzivih, kako se pobrati po ločitvi, kako se postaviti zase in oblikovati bolj zdrave »programe« lastnih odzivov na določene sprožilce. Svetujem tudi na področju partnerskih odnosov, v smislu, kako oblikovati bolj zdrav in kvaliteten odnos med dvema partnerjema, ki sta seveda zelo različna, kako oblikovati vzgojno zavezniško strategijo do otrok, razvijanje spoštljive komunikacije in zavedanje odgovornosti, kaj vlagata v partnerski odnos. Pomagam tudi parom v stiski, ki se soočajo s težavami na področju intimnosti. Skratka, v svojem poslanstvu sem se našla, z veseljem in veliko odgovornostjo svetujem in sem vesela izjemnih pozitivnih sprememb in napredkov pri mojih strankah.

Seveda ostajam v mentalni in fizični kondiciji tudi tako, da skrbim za svoje telo z redno telesno vadbo, venomer znova raziskujem sebe, ko tudi sama naletim na kakšen moj sprožilec, ki mi da misliti. Delo na sebi in osebnostna rast sta mi v izziv, ki se ga ne bojim. Zato rada povem, da je vsak od vas zelo pogumen, ki se iskreno odloči za obisk strokovnjaka, saj so lahko odkritja in pozitivni napredki sijajni in nam dajo nove perspektive za bolj čuječe in zdrave odnose.

Kaj bi rekli, da je vaše poslanstvo?

Moje poslanstvo sem odkrila po mojem travmatičnem zakonu in s tem povezano partnersko izkušnjo, saj sem pred tem in v času zakona opravljala popolnoma drugo delo. Bila sem vodja podjetja, ki se je ukvarjalo s trgovino na drobno in z veleprodajo, tako da sem sama dodobra spoznala tudi poslovni svet, ko mi moja podjetniška žilica sedaj tudi pri mojem svetovanju pride zelo prav. Nenazadnje marsikomu lahko pomagam ali iščem rešitve tudi na poslovnem področju mojih strank, ki se velikokrat znajdejo na poslovnem razpotju.

Ko sem se po ločitvi postavila na lastne osebnostne, čustvene in ženske »noge«, sem uvidela, da lahko s svojo izkušnjo, ne zgolj s teoretičnim znanjem, pomagam tudi drugim, zato sem oblikovala Svetovalnico, ki uspešno deluje že trinajst let. Obiskujejo jo pari, moški in ženske kot posamezniki pa tudi najstniki.

Izdali ste tudi 5 knjig. Kaj ste želeli bralcem približati?

Tako je, v mojih petih knjigicah so zbrani članki, ki so bili objavljeni v različnih tiskanih medijih, spletnih portalih, časopisih in drugih platformah. Še vedno redno pišem za revijo Suzy, za prilogo ONA, za revijo L&Z ter za druge brane spletne portale. Prvo sem izdala ISKRENO O PARTNERSTVU, saj je to osnovno področje, ki ga pri svojem delu obravnavam. Vse knjigice imajo naslov »Iskreno o«, ker sama prisegam na iskrene pogovore, iskrene odnose in iskreno zavedanje sebe ter kaj lahko doprinesemo k kvaliteti kateregakoli odnosa, ki ga oblikujemo sami, lastnih petdeset odstotkov. Druga je bila ISKRENO O VZGOJI IN NAJSTNIKIH, tretja je ISKRENO O INTIMNOSTI, ki je tudi zelo brana in izposojana. Četrta je prav tako popularna ISKRENO O OSEBNI RASTI, zadnja pa je ISKRENO O DRUŽINSKIH ODNOSIH. Vse imajo tudi rdečo nit, ki se imenuje »NA KAVČU V SVETOVALNICI«, saj je veliko zgodb in njihovih rešitev podano ravno s kavča moje Svetovalnice.

Melita Kuharje svoje dragocene nasvete združila v petih knjigah.

Komu bo prišla prav knjiga Iskreno o družinskih odnosih?

Vsem. Vsebuje vsebine z zavedanja, da je zdrav partnerski odnos temelj zdrave družine, kako odžalujemo razpadlo zvezo, lekcije, ki se jih naučimo iz končanih odnosov, kakšni so izzivi, ko skupaj živijo različne generacije, kakšni naj bi bili družinski dogovori, kako poiskati ravnovesje med družino in prostim časom, odnos med snaho in taščo, kako se »vzgojijo« patološki narcisi, najstniške dileme, dinamika sestavljene družine, kaj pomeni prazno družinsko gnezdo za starša oziroma partnerja ter kako se znajdeta v njunem bolj ali manj kvalitetnem odnosu in še mnogo drugih vsebin, ki dajejo misliti.

Kako nam bo pomagala knjiga Iskreno o osebni rasti?

Vsi se najdemo v nekem trenutku svojega življenja na razpotju, bodisi je to izbira študija, ali smo zadovoljni v odnosu s partnerjem, s starši, v službi. Kdo sem v resnici? Kaj si želim? Na kaj več ne pristajam? Ko trčimo v zid lastnega nezadovoljstva, frustracij različnega izvora, je čas, da si iskreno pogledamo v oči in si priznamo, da se vrtimo v krogu misli, čustev, ki jih ne poznamo, imamo želje po spremembi, pa ne vemo, kako jih doseči. Osebnostnih izzivov je nešteto, sama pa v knjigi Iskreno o osebni rasti podajam tudi rešitve v opisanih primerih, ker se zavedam, da naše dileme in strahovi potrebujejo rešitev ali razrešitev, katarzo in možnost novih odločitev, ki so bolj zdrave in spoštljivedo nas samih. Pogumno se lahko lotimo ozaveščanja lastnih vzorcev, prepričanj in programov, ki nam ne služijo več.

Kakšne odgovore bomo našli v knjigi Iskreno o partnerstvu?

Cel kup oziroma celo knjigo, ki govori o tem, kako oblikovati odnose na zdrav in kvaliteten način. Partnerski odnosi so tisti odnosi, ki nas večino zaznamujejo za celo življenje, bodisi je to partnerski odnos naših staršev, ki smo ga opazovali kot otrok ali pač naš trenutni, ki je lahko uspešen, ljubeč, zadovoljen ali pa je nesrečen, odtujen, prazen, ni intimnosti in prevladuje rutina in samoumevnost, ki sta dejavnika razdiranja odnosa.

Če preletim poglavja v knjigi, pišem o tem ali smo moški in ženske res iz različnih planetov, kaj se zgodi, ko se prižge prva iskrica. Podajam nasvete za zdrav partnerski odnos, kako na odnos vplivajo dileme, ki jih ima par glede financ. Obravnavam tudi skoke čez plot, kaj pomenijo čustvene zlorabe in manipulacije in kako vplivajo na partnerski odnos. Pišem tudi o tem, kaj se zgodi, ko se pojavijo težave in kakšne so rešitve, ko se odnos ohladi.

O kakšnih težavah pišete v knjigi Iskreno o intimnosti?

Da, to je takšna knjiga, ki si jo baje preberejo mnogi na skrivaj. Se sprašujem zakaj, pa mi je vedno znova nenavadno, da je področje intimnosti in spolnosti še vedno tabu, a v resnici smo vsi krvavi pod kožo in v nas neprestano krožijo hormoni, ki si želijo spolne potešitve. Ne pozabimo, da je potreba po spolnosti osnovna človekova potreba, ki je ne moremo zanikati ali negirati. Res iskreno raziskujem to področje, saj se moramo zavedati, da brez spolnosti ne more obstajati in se oblikovati zdrav partnerski odnos. Brez intimnosti v partnerskem odnosu sta partnerja torej zgolj – sostanovalca. 

Sprašujem se, zakaj je spolnost pomembna, kako si lahko popestrite življenje v postelji, kaj narediti ko se pojavijo težave v spalnici, osvetlim tudi intimnost v zrelih letih ter podam cel kup nasvetov za čudovito spolno življenje. Podajmo se v svet naše erotike, želje po romantiki, intimnosti in uživanju brez tabujev in brez sramu!

S kakšnimi težavami se srečujejo starši v knjigi Iskreno o vzgoji in najstnikih?

V tej knjigici sestavljam nasvete za vzgojo kratkohlačnikov, saj je primarna socializacija temelj kasnejšega bolj ali manj zdravega razvoja otroka oziroma kasneje najstnika. Sem pristaš vzgoje, v kateri dajemo otrokom neskončne količine zdrave starševske ljubezni in sprejemanja otroka takšnega kot je ter mu obenem dajemo primerne omejitve, ki otroku omogočajo zvedavo in varno raziskovanje sebe, okolja in odnosov. 

Kar nekaj člankov opisuje tudi kakšni postanejo najstniki, zakaj naenkrat v puberteti nič ne slišijo in nič ne vidijo več, neprestano nergajo in nič jim ni prav. Pišem o dogajanju v njihovih telesih, hormonih, lastni vrednosti, iskanju svojega odraslega prostora, saj je obdobje odraščanja in najstništva izjemno naporno in ima polno izzivov tako za najstnika kot njegove starše. In ne pozabimo, tudi naši tečni najstniki nas še vedno potrebujejo, ljubeče in odgovorne starše, ki še vedno znajo postaviti mladi osebnosti zanj primerne meje, kajti za fazo odraščanja je značilno, da je okrnjena presoja nevarnosti in da se ne zavedajo posledic svojih odločitev. Pomagajmo jim pri oblikovanju v zdravo osebnost.

Za konec me zanima še, kakšen je vaš življenjski moto?

Moj življenjski moto je, da sem neprestano radovedna v raziskovanju odnosov vseh vrst, da se vedno znova učim in spoznavam različne zakonitosti, ki veljajo znotraj posameznika in v odnosih. V resnici kot Melita sem nepopravljivi večni otrok, ki se veseli malenkosti in novih dogodivščin, živim za danes, četudi rahlo načrtujem za naprej, držim se načela »pusti živeti« in ne obžalovati karkoli sem storila v preteklosti, saj je to ostalo v preteklosti, se pa skušam naučiti, da iz preteklih izkušenj oblikujem za mene primerno modrost in da istih napak ne ponavljam. Obenem sem ponosna mama odrasle hčerke, ki uspešno študira in se veselim tudi njenih osebnih in študijskih uspehov.

Hvala za izčrpne odgovore. Veliko novega znanja in poučnih rešitev za težave, s katerimi se srečujemo v življenju vse Nepremagljive, v člankih, ki jih boste našle na naši spletni strani. Lotile se bomo vseh izzivov, predvsem pa rešitev.

Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam