Vsebino omogoča ELECTROLUX

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu pečice

Pečica je eden osnovnih elementov kuhinjske opreme. In čeprav stvari pogosto izbiramo in kupujemo zgolj z očmi, pri tem pa nas pritegnejo predvsem različni dizajni, se je treba pri nakupu pečice poglobiti tudi v njeno namembnost in upoštevati svoje potrebe.

V nasprotju z videzom izbira prave pečice ni preprosta zadeva. Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za njen nakup? Najprej moramo razmislimo, katere funkcije potrebujemo in katere nam aparat nudi. Razmislimo o ekonomskih in ekoloških vidikih, pa tudi o vprašanju, kako bomo napravo ohranili čisto. Bodimo pozorni na njeno opremo, funkcionalnost in varnost uporabe. Dobra pečica je namreč tista, na katero se lahko zanesete, da bo vsakič pri kuhanju oz. pečenju zagotovila odlične rezultate, kakršne nudijo vrhunske pečice Electrolux.

Energijski razred

Ne le zaradi nižjega računa, tudi zaradi okolja postajamo vedno bolj pozorni na porabo energije. Nič drugače ni pri pečici. Prvo merilo za izbiro optimalne pečice bi moral biti razred energijske učinkovitosti. To je eden najpomembnejših dejavnikov, ki bi ga morali upoštevati pri nakupu. Energijski razred A++ zagotavlja razmeroma nizke pristojbine za električno energijo in bo vplival na varstvo okolja, zato se tak nakup vsekakor izplača, sploh ker gre za dolgoročno izbiro aparata.

Mesto pečice

Ne glede na to, ali so samostoječe ali vgradne, poskrbite, da velikost pečice izmerite glede na mesto, kamor jo nameravate namestiti. 

Velikost pečice

Dejanska velikost pečice je določena z njeno zmogljivostjo. Velikost, ki jo morate upoštevati pri nakupu pečice, je velikost njene notranjosti, ki je merjena v litrih. Upoštevajte, da se nekatere pečice na zunaj zdijo velike, znotraj pa so v resnici manjše. Pri odločanju o nakupu pečice določene zmogljivosti je treba upoštevati več stvari, med njimi velikost družine in količino hrane, ki jo nameravate kuhati oz. peči naenkrat. Pečica z dodatnimi rešetkami denimo omogoča pripravo več jedi hkrati.

 • 70 + litrov – Odlično za večja gospodinjstva.
 • 40 do 70 litrov – Odlično za gospodinjstvo s tremi do štirimi člani.
 • 35 do 40 litrov – Idealno za 1 do 2 osebi.

Kontrolniki

Na nadzorni plošči upravljate in nadzirate funkcije in delovanje pečice, in sicer lahko:

 • analogno – mehanska stikala z gumbi. Take pečice so cenejše, vendar trajnejše, a hkrati so tudi manj natančne, saj se vse nastavlja ročno.
 • digitalno – z elektronsko krmiljenimi gumbi. Take pečice so danes najpogostejše, so med dražjimi, vendar imajo natančnejše nastavitve, saj je se vse nastavlja samodejno.

Različne pečice imajo različne nadzorne plošče, a vse na splošno vključujejo te osnovne komponente:

 • prikaz ure ali časovnika – pravilno nastavi čas kuhanja;
 • nastavitve temperature – omogoča nastavitev temperature za kuhanje;
 • termostat – zazna in vzdržuje nastavljeno temperaturo, da ustavi ali pospeši pretok toplote, kar preprečuje prekuhano hrano in pregreto pečico;
 • luč v pečici – omogoča ogled notranjosti pečice in preverjanje stanja hrane, ki jo kuhate.

Pečice Electrolux pa vam nudijo še mnogo več, kar se bo poznalo tako pri vašem času kot tudi pri okušanju okusnih in bolj zdravih jedi

Verjetno se sprašujete, zakaj je toliko napisanega o kuhanju s paro? Je to zaradi okusa ali zdrave prehrane? V resnici zaradi obojega. Kuhanje s paro predstavlja odličen način za ohranjanje okusa, zmanjšanje potrebe po dodajanju maščobe pri kuhi in odlično ohranjanje hranil. Electrolux tehnologija za kuhanje s paro vam omogoča, da so jedi pripravljene pri enakomerni temperaturi in se ne izsušijo ali zažgejo. Tako bodo vaši obroki okusni in zdravi hkrati. Zaradi pare, vgrajene sonde in številnih prednastavljenih kuharskih programov se lahko preprosto usedete na stol in prepustite pečici, da opravi vse druge zahtevne naloge. Zdaj lahko vaša kreativnost pride na plan, vi pa lahko poskusite recepte, ki si jih prej nikakor ne bi upali, saj jih boste z lahkoto obvladali. 

Skrb za preveč ali premalo pare je odveč. Pečice s funkcijo Steamify so kot asistent, ki vam z uravnavanjem količine pare omogoča še enostavnejše ustvarjanje jedi. Preprosto nastavite temperaturo, Steamify pa bo poskrbel za pravo količino pare. Tako bodo vaši obroki še bolj okusni, bolj zdravi in vedno pripravljeni do popolnosti.

Pečica 700 SteamCrisp med kuhanjem dovaja vlago. Na ta način se hrana pripravlja pri nižjih temperaturah in se ne izsuši, ima pa zlato zapečeno skorjico in sočno sredico. 

SteamPro pa je multifunkcijska pečica z inovativno tehnologijo, ki profesionalnost prinese v vaš dom. Pečica s paro, senzorjem vlažnosti in pametno kuhanje s sondo za popolne rezultate in okuse, združeno s kuhanjem z vakuumsko tehniko sous vide, izvabi najboljše iz vsake sestavine.

Kuhanje

Na izbor pečice lahko vplivajo vaše metode kuhanja:

 • kuhanje v pari – medtem ko toplota zunanjosti naredi jed hrustljavo in rjavo, para zadrži vlago v notranjosti. Rezultat so izjemno sočne mesne, ribje, zelenjavne jedi in sladice.
 • pečenje – pečica z ločenim žarom vam daje več izbire pri pripravi obroka. Naredite hrustljavo jed, ne da bi stopili ven.
 • peka – pečica z ventilatorjem vam omogoča peko odličnih in profesionalnih kolačev in tortic zaradi enakomerne porazdelitve toplote.
 • če se ne morete odločiti – multifunkcijska parna pečica zmore vse našteto.

Ohranjanje čistoče

Ohranjanje čiste pečice ni enostavna zadeva. Pečice Electrolux pa s spodnjimi funkcijami kar same poskrbijo zase.

 • Samoočiščevalne pečice – pirolitične pečice se segrejejo do 500 °C, s čimer umazanijo spremenijo v fin pepel, ki ga lahko preprosto obrišete s krpo.
 • Katalitične obloge – vpijajo mastne madeže in se aktivirajo pri običajnem segrevanju do 220 °C. Mast oksidira, zato površina ostane čista.
 • Parno čiščenje – diskreten prikaz vas spomni, da je potrebno čiščenje. Nato s paro razrahlja trdovratne maščobne madeže in ostanke. Po tem je treba pečico samo še obrisati s krpo.
 • Aqua čiščenje – vlaga v pečici ustvari paro, ki razrahlja trdovratne maščobne madeže in ostanke. Tako naravno čistočo dosežete brez napora.

Nasvet: Premaz proti prstnim odtisom zunanjosti daje urejen videz, prav tako zahteva manj čiščenja.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam