Zdaj gre pa zares! Tina Gorenjak bo komedijo Večno samska odigrala samo za nepremagljive

POZOR! ZA VAS IMAMO ČUDOVITO PRESENEČENJE! Ta članek smo enkrat že objavile in ga ponovno. Z razlogom! Ker bomo lahko končno izpolnile obljubo iz novembra, ko so nam ukrepi zaradi epidemije prekrižali načrte. 70 naših bralk peljemo v Špas teater, kjer si bodo v naši družbi ogledale predstavo Večno samska. Vse podrobnosti najdete spodaj.

Moški za njo vzdihujejo, ženske ji zavidajo, igralski kolegi jo občudujejo, prijatelji jo obožujejo. Močna in nežna hkrati. Nasmejana, četudi zna potočiti solze. Pozitivna, a tudi človeško ranljiva. Ženstvena in samostojna obenem. Podoben je bil tudi moj vtis o njej, ko sem jo prvič srečala …

Tina Gorenjak.V trenutku sem začutila njeno neizmerno toplino, preprostost, srčnost, iskrenost, in se nasmejala njenim šalam, za katerimi pa se včasih, tako prizna sama, skriva tudi nekaj bolečine in težkih trenutkov. Življenje ji namreč ni prizanašalo. Je mama samohranilka, prebolela je raka, odplačala kredit in sama gradila dom, pospremila je hčerko na šolanje v tujino, a je kljub temu ni strah vsakodnevnih izzivov in je o vsem odkrito spregovorila. A tokrat ne bomo odpirale teh tematik. Beseda bo tekla o drugi, a zato nič manj pomembni temi. Zakaj? Ker je to področje, ki se dotika vseh nas in je pogosto tudi, hočemo ali nočemo, podlaga in smernica življenju samemu.

Tina prizna, da ni popolna, zato nam je še bližje. Zaveda se sebe. Življenja. Še vedno verjame … Vase, v srečo, v ljubezen! Ja, draga dekleta, tudi ona, ki stopa po rdeči preprogi medijsko-estradnega sveta, ona, ki jo vidimo v različnih vlogah na odrskih deskah in na filmskih platnih, ona, s katero smo poplesavali v televizijskem šovu in jo spremljali z glasbenim mikrofonom v rokah … Tudi ona je del kroga, kateremu smo nekoč nedvomno pripadale vse! Nekatere so iz njega (ne)srečno izstopile, druge (ne)srečno vstopajo ali v njem še vedno (ne)srečno krožijo. Seveda govorimo o krogu samskih žensk. Ja, tudi ona je samska! Na glas pove, da si ljubezni želi in verjame, da tam nekje nekdo čaka samo nanjo.

Izbrane Nepremagljive bo popeljala skozi svoje izkušnje, ki so v resnici tudi naše, le naslikane z različnimi odtenki, na predpremieri v ŠpasTeatru v novi predstavi Večno samska. Na odru bo njena resnična zgodba začinjena s humorjem, z izleti v vam bolj ali manj znane in neznane kraje ljubezni, z občutki, ko smo zaradi čustev leteli v oblakih in v naslednjem trenutku lovili sapo ter plavali pod vodo. Ja, res je pester tale vrtiljak ljubezni, ki ga je in ga še doživlja tudi Tina.

POZOR, DRAGE NEPREMAGLJIVE!

Tina bo 23.6., ekskluzivno, samo za izbrane nepremagljive v ŠpasTeatru, odigrala svojo novo predstavo Večno samska. Ogledale si jo boste lahko v naši družbi in to brezplačno! Spremljajte naša družabna omrežja, našo FB stran in naš instagram, kjer boste izvedele vse podrobnosti. Juhuhu, me se že veselimo!

V predstavi pripoveduje resnična zgodbo, ki jo je začinila s humorjem.

Torej, drage Nepremagljive: v ŠpasTeatru vas v predstavi Večno samska čaka zmenkarijsko-partnerska ljubezenska sladica v oblike nadvse prijetnega druženja in z veliko iskrivega smeha, v tokratnem pogovoru pa nekaj precej osebnih vprašanj, v katerih boste spoznale še eno plat Tine in njenega pogleda na ljubezen. Čas je, da začnemo s predjedjo …

Vsaka stvar v življenju ima bojda dve plati: dobro in slabo. Kje so po vašem mnenju prednosti in kje slabosti samskosti?

Prednosti? To, da se ti ni treba ukvarjati s kakšnim slabim razmerjem. In slabosti? Vse ostalo. (smeh) Malo se seveda hecam. Ne vem, verjetno za vsakega posameznika kaj drugega. Meni načeloma ni težko biti sama oz. sem zelo samostojna, saj  sem se naučila ogromno stvari tudi narediti ali početi sama. In večinoma v tem tudi uživam. Sama sem se nekajkrat odpravila na potovanje, večinoma sama obiskujem dogodke, sama grem kino … Sama kosim travo in kidam sneg, sama sem ‘zašraufala’ večino omar v svojem stanovanju, priklopila pralni stroj … Z veseljem kuham, četudi samo zase. Seveda to še raje počnem, ko je doma moja hčerka Nina. In še marsikaj počnem sama. (smeh)

Sama sem se nekajkrat odpravila na potovanje, večinoma sama obiskujem dogodke, sama grem kino … Sama kosim travo in kidam sneg, sama sem ‘zašraufala’ večino omar v svojem stanovanju.

V katerih trenutkih najbolj pogrešate partnerja?

Največkrat v resnici pogrešam partnerja, ko mi je lepo. Ko z nekom deliš lepe stvari, postanejo še lepše. S težavami sem se kar nekako naučila spoprijeti sama. No, seveda včasih kakšna rama za tolažbo, nasvet in spodbudo tudi ne bi bila odveč. Nikoli namreč nisem imela ob sebi moškega, ki bi mi stal ob stran, ko bi ga potrebovala. Pa to ni kritika mojih nekdanjih partnerjev. Preprosto tako se je zgodilo, da nisem imela nikogar ob sebi, ko sem zbolela, ko sem ustvarjala večje avtorske projekte, ko sem gradila dom zase in za svojo hčer.

Še vedno čutim žalost, ker nimam izkušnje, da bi nekaj ustvarjala skupaj s partnerjem. Da ne poznam tiste skupne sreče, ko nekaj narediš in se potem veseliš v dvoje.  Ja, to je zame kar globoko razočaranje. Hkrati pa mi razum reče: A si ti čisto zmešana! Bodi ponosna, da si vse to zmogla sama.  Vendar priznam, nekako še vedno nisem sprejela tega kot nekaj dobrega. Kaj naj rečem – ljudje smo včasih res čudni in zapleteni.

Kateri pa je bil najbolj popoln zmenek v vašem življenju?

Ga še pričakujem. (smeh)

Pravijo mi, da bom težko našla moškega svojih let, ki bi imel vsaj približno toliko energije kot jaz.

Se vam je kdaj zdelo, da se vas moški zaradi prepoznavnosti, kariere in lepote, morda tudi zaradi vaših likov, kjer ste pogosto v vlogi zapeljive zlobnice, tudi kaj bojijo, medtem ko vam številne ženske to, upravičeno ali neupravičeno, zavidajo?

Ne vem, kako me vidijo ljudje, ki me ne poznajo. Verjetno različno. Nihče ne more biti všeč vsem. Se mi je pa pogosto zgodilo, da so mi ljudje, ko so me spoznali, rekli, da so presenečeni, da sem tako prijazna in preprosta. Torej? Verjetno so si me predstavljali drugače. Tudi sicer se mi zdi, da ljudje nas igralce mnogokrat poistovetijo z vlogami, ki jih igramo. To je naš poklic in super je igrati različne vloge, takšne, ki so popolnoma nasprotne od tebe, so še toliko večji izziv.

A včasih se sprašujem, kako to, da so mi kar nekajkrat v televizijskih nadaljevankah dodelili vloge zapeljivih zlobnic. Upam si trditi, da bi vam ljudje, ki me poznajo, potrdili, da sem pravo nasprotje. Predvsem sem ljubeča, dobronamerna in dobrovoljna. To osrečuje tudi mene. Ne bi mogla živeti sama s sabo, če bi bila slabonamerna in zlobna, kakršna moram pogosto biti, ko se vživim v te zlobne like. Včasih me dobesedno boli, ko začutim njihovo doživljanje sveta. Seveda pa je to moj poklic in v tem raziskovanju uživam.

Tudi sicer se mi zdi, da ljudje nas igralce mnogokrat poistovetijo z vlogami, ki jih igramo.

Glede žensk in zavidanja se mi je zgodilo tudi to, da so mi dame povedale, da sem jim šla na živce, ko so me gledale po televiziji. Ob tem se spominjam dogodka, ko sem pred časom spoznala par. Bila sta več kot očitno zelo zaljubljena, on jo je gledal kot boginjo. In ko smo se nekaj časa prav prijetno pogovarjali, mi je gospodična rekla: »Joj, zdaj mi je pa kar grozno, da sem te celo življenje tako sovražila.« Na moj začuden pogled je pojasnila: »Veš, moj te tako rad gleda po televiziji in mi je to šlo res na živce«. No, moram reči, da sem cenila njeno odkritost, vendar tega resnično ne razumem še danes.

Dvomim, da je kakšen moški, ki bi rekel, da sovraži na primer Sebastiana Cavazzo, ker ga njegova rada gleda po televiziji. (smeh) Sem pa vesela in počaščena hkrati, ko mi na socialna omrežja kakšne gospe in gospodične napišejo, da sem jim v spodbudo zaradi optimizma, pozitivnega odnosa do staranja in življenja na sploh. Da jih navdihuje moja zgodba, kako sem se spopadla z boleznijo … Veliko je lepih sporočil, ki tudi meni polepšajo dan.

Dejali ste, da skoraj nikoli niste slišali komplimenta iz moških ust. No, vsaj enega se zagotovo spomnite?  

Smešno se vam bo zdelo, toda največkrat so mi moški rekli, da sem jim všeč, ker sem tako pametna. (smeh) Kaj pa jaz vem, če bi bila tako pametna, najbrž ne bi bila večno samska. (smeh)

Kakšnega komplimenta iz moških ust bi bili sicer najbolj veseli?

Predvsem si želim, da bi bila nekomu všeč takšna, kakršna sem. Da bi si me sploh želel zares spoznati. In da bi se znal nasmejati tudi mojim napakam, nerodnostim, zadregam … Želim si iskrenosti. Ne razumem tega, da se mnogim zdi poigravanje s čustvi in pretvarjanje, igranje bolj privlačno kot navdušenje, ljubeznivost in iskrivost.

Kdo pa je vaša rama, kadar potrebujete tolažbo?

Glede ljubezenskih stvari moji prijatelji. Glede življenjskih moja družina.

Ali vaša hči Nina pride kdaj tudi k vam po kakšen ljubezenski nasvet in h komu se po ljubezenske nasvete obračate vi?

Nina za zdaj še nima teh problemov. Upam seveda, da jih ne bo imela nikoli oz. čim manj. Se pa zdaj, ko je odrasla, pogovarjava tudi o moško-ženskih odnosih in vedno znova me fascinira njen zrel pogled na to. Ne bom sicer rekla, da se nanjo obračam po ljubezenske nasvete, ker se mi res ne zdi primerno, da svojega otroka bremeniš s čim takšnim. Se pa pogovarjava o teh temah. In njeni pogledi mi včasih dobesedno zbistrijo pogled. Ne vem, ali je to pogled te generacije na odnose ali samo njen. Vsekakor je zelo zdrav in čudovit. Čeprav ji tega ne povem na glas, si po tihem vse, kar reče, zapomnim in skušam vklopiti v svoje razmišljanje. Hecno, kajne? (smeh)

Zagotovo imate tudi kaj moških prijateljev. Čemu pa oni pripisujejo vašo samskost?

Ja, imam precej moških prijateljev. Od nekdaj. To se mi zdi dragoceno. Moški pogled je drugačen od ženskega, velikokrat bolj pragmatičen. Pravijo mi, da bom težko našla moškega svojih let, ki bi imel vsaj približno toliko energije kot jaz. Potem se pošalijo na svoj, moški račun in rečejo, da moški z leti pač večinoma postajajo vedno bolj zadovoljni s kavčem in televizijo. In da vedo, da jaz z moškim, ki ga v življenju nič kaj dosti ne zanima, ne morem in niti nočem biti. 

Imam precej moških prijateljev. Od nekdaj. To se mi zdi dragoceno. Moški pogled je drugačen od ženskega, velikokrat bolj pragmatičen.

Se bojite starosti in misli, da bi človek takrat ostal sam, brez partnerja?

Ne, ne bojim se starosti. In samskost me nikoli ni plašila v smislu: ojoj, kaj pa če bom stara in betežna in … sama! Partnerja v starosti ne vidim kot nekoga, ki je tam zato, da ti asistira. Seveda je prelepo, če imaš nekoga ob sebi, ko ga potrebuješ. Oziroma si ti tam za ljubljeno osebo in skrbiš zanjo. Toda tudi če imaš dolgoletnega partnerja, ni jamstva, da bo ob tebi, ko ga boš potreboval. Če mi dovolite malo črnega humorja – moški tako ali tako načeloma umrejo prej kot ženske, tako da večinoma ženske v pozni starosti ostanejo same. Zato si glede starosti želim predvsem, da bom čim bolj zdrava in fit ter da bom lahko do zadnjega trenutka živela polno življenje in ne bom nikomur v breme, kvečjemu v pomoč.

Kako bi opisala sebe v partnerskem odnosu?

Ne vem, se ne spomnim več. (smeh) No, resnično je že zelo dolgo od mojega zadnjega partnerskega razmerja in nedvomno sem se v tem času spremenila. Upam, da na bolje. Mislim pa, da sem bila in da sem ljubeča, skrbna, zabavna in strastna. Za mnoge je moja slaba stran to, da nisem posesivna in ljubosumna. Seveda podobno pričakujem od partnerja. Zaupanje se mi zdi zelo pomembno. Ne ljubi se mi igrati igric, želim biti sprejeta takšna, kakršna sem. In grozno se mi zdi manipulirati z moškimi, s partnerjem. Tega nisem nikoli počela.

Pravijo, da je to moja ‘napaka’. In res, ko opazujem pare, ki so že dolgo skupaj, opažam, da bolje delujejo tisti, pri katerih je partnerka bolj stroga in zahtevna ter moškega vsaj malo vrti okrog mezinca. Meni to ne gre. Ne znam in ne želim biti šefinja v ljubezenskem razmerju. Vedno sem si želela, da vsak od partnerjev vlaga v vezo zato, ker si to želi sam od sebe in ne zato, ker bi to od njega zahteval partner. Tako da, opozorilo! Nikar ne poslušajte mojih ‘nasvetov’ in v nobenem primeru ne posnemajte mojih dejanj glede moških, drage ženske. (smeh)

Ker se je do zdaj v mojem življenju vedno izkazalo, da je humor najboljši obliž, sem se odločila, da je čas, da svojo travmo zapakiram v humor.

Kaj ste ob koncu zvez največkrat očitali moškim in kaj moški vam?

Nikomur nisem nikoli ničesar očitala. Prav tako nimam slabe misli ali jeze do katerega koli nekdanjega partnerja. Verjamem, da se vsi ljudje v življenju srečamo z namenom, da drug drugega nečesa naučimo. Vsi smo drug drugemu lekcija. In možnost za to, da postanemo boljši. Včasih nam to uspe, včasih ne. Kadar nam ne, moramo po isti poti znova. To je tudi razlog za ponavljajoče se vzorce partnerjev, ki jih pritegnemo v svoje življenje. Zato moramo narediti premik, spoznati in videti svoje vzorce, jih spremeniti. Občutek imam, da je mene bolezen pripeljala do tega, da tudi na tem področju brskam globlje.

Morda ob tem še ena anekdota malo za šalo, malo zares. Najbolj se spomnim očitka, da zelo redko povem, kaj bi rada, kaj si želim. Da moški ne more brati mojih misli in da je to naporno. In potem sem se res potrudila to spremeniti in sem istemu partnerju čez nekaj časa povedala, kaj si želim, pa je rekel: »Ja, a si mi morala povedati? To sem jaz hotel sam narediti. Zdaj je pa brez zveze. Prav vse veselje si mi vzela.« (smeh) Jaz ne vem … Moški pravite, da smo ženske zakomplicirane. Zame ste vi, dragi moški, pravi misterij. Ne samo iz drugega planeta, temveč iz druge galaksije. (smeh)

Ste kdaj razmišljali, da bi se o temi samskosti pogovorili tudi s kakšnim psihologom, terapevtom, ki bi vam dal kakšen nasvet?

Seveda. In sem se. Z različnimi. Dobila sem odgovore, s katerimi si nisem znala kaj dosti pomagati. Nekateri so si bili tudi popolnoma nasprotujoči. Nekateri so mi odprli drugačno razumevanje moških in razmerij. Ampak, saj veste – v  teoriji marsikaj drži, praksa pa je druga stvar. Bomo videli. Oziroma upam, da bom lahko kaj preizkusila tudi v praksi. (smeh) Mislim pa, da smo si ljudje tako različni, da je težko posploševati. Prav tako je odnos stvar (najmanj) dveh ljudi, ki se odzivata drug na drugega. Tukaj nikoli ne veš. Lahko samo verjameš v najboljše in delaš po svojih najboljših močeh. Priznam pa, da sem nepopravljivi romantik in res globoko verjamem v ljubezen.

Nikoli niste bili poročeni. V vas tli želja, da se nekoč oblečete v belo in stopite pred oltar?

Poroka se mi je včasih zdela nekakšen nepotreben pečat oz. potrdilo ljubezni. Zato si je nikoli nisem želela, niti nisem razmišljala o njej. V zadnjih letih pa se mi zdi ta dogodek vedno bolj nekaj romantičnega. Res je, da ko pomislim na poroko, ne vidim ogromne zabave, ki je namenjena predvsem povabljenim, temveč vidim intimen dogodek med dvema, ki si izrazita predanost in ljubezen. Toda, veste kaj, v tem trenutku nimam kakšnih večjih skrbi okrog tega, kakšna bo poroka, saj mi za začetek manjka nekaj bistvenega, a ne?! (smeh)

Katera je bila najbolj nora stvar, ki ste jo naredili v imenu ljubezni?

To, da sem vedno ljubila do konca in naprej. Stoodstotno prepričana, da je ta ta. Tapravi. 

Se zaradi samskosti kdaj počutite neizpolnjeno in katera je tista misel, ki vam pomaga, da ne zapadete v stanje melanholije, temveč imate upanje za naprej?

Se. Vsak si želi biti ljubljen. Vsak kdaj potrebuje topel objem in občutek, da si za nekoga ti tista posebna oseba. Občutek, da si nekdo želi tvoje bližine. Občutek, da se lahko na nekoga obrneš, ko ti je težko. Ali ko ti je lepo. Srečna sem, ker imam čudovito hčer, zaradi katere je moje življenje zelo izpolnjeno, ljubeča starša, na katera se lahko vedno obrnem, in prijatelje, na katere sem zelo navezana in smo resnično globoko povezani. Nisem pa še našla načina, kako biti absolutno zadovoljna in pomirjena s tem, da mogoče nikoli v življenju ne bom doživela izpolnjujočega ljubezenskega partnerstva.

A ker se je do zdaj v mojem življenju vedno izkazalo, da je humor najboljši obliž, sem se odločila, da je čas, da svojo travmo zapakiram v humor. Pri nastanku besedila za predstavo Večno samska je sodelovala izjemna komičarka Tanja Kocman, ki mi je maksimalno pomagala izbrskati iskrivost in dodala marsikatero šalo in zgodbo, ki nasmeji do solz. Prepričana sem, da bo predstava mnogim dala upanje, pogum in predvsem humoren pogled na njihove (in moje) probleme. 

Ko sva ravno pri predstavi. Kaj lahko gledalci pričakujejo od predstave in ali je namenjena izključno ženskam, pa še to samskim za povrhu? 

Predstava nikakor ni namenjena samo ženskam in/ali samskim. Menim, da se bo v njej prepoznal vsak. Vsak od nas je bil kdaj samski. Žal se tudi veliko ljudi v zvezi počuti osamljene. In upam si trditi, da bodo v predstavi uživali tudi tisti v srečnih vezah, saj bodo dobili ‘spodbudno dozo’ pozitivnega in zabavnega pogleda na njihovo razmerje. Govorila bom neposredno in odkrito o svojih izkušnjah in vseh možnih oslarijah, ki sem jih počela v iskanju pravega partnerja.

To, da nisem oseba, ki sedi doma in čaka, da ji bo princ potrkal na vrata, je menda jasno. Želim si, da predstava podari veselje osamljenim srcem in morda tudi kakšno idejo o tem, kako in kam v iskanju ‘boljše polovice’. Vsem drugim pa – veliko smeha na moj račun. Me je skoraj malo sram priznat, ampak prijatelji mi pravijo: »Tina, noro in res smešno je, kaj vse si ti počela! Pa saj ti nihče ne bo verjel, da je vse to res. Ampak je!«

Želim si, da predstava podari veselje osamljenim srcem in morda tudi kakšno idejo o tem, kako in kam v iskanju ‘boljše polovice’.

Predstava pa bo začinjena tudi s plesom …

Ja, res je, ker je ples v dvoje najlepša slika odnosa med partnerjema. Seveda sem se za standardne in latinsko-ameriške plese navdušila v šovu Zvezde plešejo. Tam sem spoznala Arneja Ivkoviča, ki je, poleg tega, da je izjemen plesalec, tudi izvrsten koreograf, ki ima občutek za teater. Povabila sem ga k sodelovanju in izkazalo se je pričakovano: da ima poleg plesnega talenta tudi igralskega. Arnej, ples in glasba so prava pika na i tej predstavi.

Je prav beseda ljubezen za vas najlepša v življenju?

Absolutno. Ljubezen je gonilo. Ljubezen je vse! Res pa je, da ima ljubezen mnogo oblik in barv. Ljubezen do otroka, ljubezen do staršev, do prijateljev, do življenja samega … Ljubezen do sebe – te se učim. V zadnjih letih pospešeno. In (upam) učinkovito. Večna in srečna ljubezen do partnerja??? Še vedno verjamem, da bom spoznala tudi to.

In da končava v duhu optimizma in Nepremagljivih … Kaj vas dela nepremagljivo?

Ne vem. To, da se ne vdajam samopomilovanju. Da si rečem: Tina, ti to zmoreš! Da sem optimistična in večinoma v ljudeh in situacijah vidim dobre stvari. Da verjamem, da za vsak problem obstaja rešitev. Da ljubim življenje in da kljub kakšnim črnim dnem ali obdobjem vedno vidim žarek sonca, ki pronica skozi temne oblake. Mislim, da je ljubezen, ljubezen do ljudi in življenja tista, ki me navdaja z energijo in dela nepremagljivo.

Prodaja vstopnic: www.spasteater.com in prodajna mesta Eventim. PRIPOROČAMO NAKUP PREKO SPLETA!

1 Komentirajte

  • Avatar
    Posted 07/10/2020 2:49 dop
    by Janica

    Komi čakam dozo smeha sploh, ko po enem letu ločitve prebereš nekaj, kar ti vlije dozo upanja. Ampak konc koncev ugotovim, da ženske res zmoremo. Lep dan nepremagljive…vključno z mano.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam