Nedeljski reset, ki ga potrebujete za lepši teden

Današnji članek vam razkrije, kako po mnenju strokovnjakov ustvariti popolno rutino za nov teden. Nedeljski reset, ki vsebuje pravo rutino, vam lahko pomaga kar najbolje izkoristiti ponedeljek, ki se ga večina ne veseli.

 Če želite v ponedeljek začeti z novim zagonom, je lahko nedeljski reset prava stvar, ki jo potrebujete. Čeprav se ne moremo izogniti stresu, ki ga lahko prinese novi teden, je lahko njegov pravilni začetek ključnega pomena pri spopadanju z njimi.

Ob številnih videoposnetkih na družbenih omrežjih boste mislili, da morate temu procesu posvetiti ves dan in si iz tedna v teden vzeti več ur za čiščenje celotne kuhinje od vrha do tal, vendar je to malce pretirano, razenseveda, če si tega ne želite. Bistvo rutine nedeljskega reseta in razlog, zakaj je to eden največjih trendov na področju dobrega počutja, je v tem, da vključuje vse, kar vas najbolj sprosti in pripravi, da se podate v noviteden. Za začetek poglejmo najboljše načine, kako se resetirati za teden pred vami. 

Kaj sploh je nedeljski reset?

To je postopek, pri katerem si ob koncu tedna vzamete del dneva (ali ves dan) za pripravo na teden, ki je pred vami. To je odlična priložnost za stvari, kot je to, da nadoknadite izgubljeni spanec, saj med delovnim tednom pogosto ne spimo dovolj. Lahko kakovostno preživljate čas s prijatelji in družino ter nekaj časa namenite tudirazmišljanju o težavah ali vprašanjih, ki vam ležijo na duši. Ker se bo ta cikel verjetno nadaljeval, ko se boste približali novemu tednu, je pomembno, da se med vikendom resetirate in se ne preobremenite.

Poleg miselne vadbe gre tudi za telesno dejavnost. Morda si boste vzeli čas za gospodinjska opravila, ki jih običajno nimate priložnosti opraviti, na primer za urejanje omare ali za prijetno nego kože, ki ne spada v vaš običajni teden. Nedeljski reset bo pri vsakem videti drugače, vendar mora imeti enak končni cilj: začeti delovni teden čim bolj spočito in s čim bolj bistro glavo.

Kako se lahko z nedeljskim resetom pripravite na ponedeljek?

Reset med vikendom lahko pomaga pri strahu in tesnobi, ki ju nekateri čutijo pred ponedeljkovim jutrom, kar imenujemo tudi “nedeljski strah”, saj nam pomaga očistiti misli in se fizično pripraviti na teden, ki je pred nami. Kadar imamo preveč dela, na primer preveč opravkov ali pomembnih zadev, o katerih razmišljamo, se lahko zgodi, da se raven stresa dvigne zaradi presežka kortizola in adrenalina.

Če v nedeljo nekaj časa namenimo reševanju nedokončanih nalog ali si vzamemo čas za razmišljanje o vsem, kar nam leži na duši, so lahko naši možgani čistejši in smo manj pod stresom. Teden je dobro začeti s čisto glavo, saj bomo verjetno imeli več dela in zadolžitev, ko bomo v ponedeljek zjutraj spet začeli delati.

Kako ustvariti rutino za nedeljski reset?

Za začetek na seznam zapišite vse, kar želite storiti v nedeljo, začnite z najbolj napornimi opravili, pa vse do nečesa običajnega, kot je tuširanje. To ne bo zagotovilo le, da boste bolj verjetno opravili vse, kar je na seznamu, saj bodo težje stvari opravljene, ko se boste počutili bolj sveže, ampak vam bo tudi pomagalo prepoznati, da zaključujete z vikendom in se pripravljate na nov teden.

Nekaj idej za nedeljski reset

Nedeljski reset ne bo za vsakogar enak, zato lahko naredite čisto malo ali toliko, kot želite, če se počutite pripravljeni na teden, ki je pred vami. Če pa iščete ideje, vam ponujamo nekaj odličnih načinov za začetek.

1. Teden, ki prihaja, načrtujte z dnevnikom

Pisanje dnevnika je sestavni del nedeljskega reseta, s katerim pred ponedeljkovim jutrom ponovno usmerite svoje misli. Začnite tako, da zapišete, kaj ste načrtovali za teden, ki je pred vami, in vse, kar morate storiti, da se nanj pripravite. Seveda je to najbolje storiti v posebnem dnevniku, vendar je lahko enako učinkovit tudi list papirja, ki ga pripnete na hladilnik. Vanj vključite nujne naloge, kot so delovne obveznosti, družabne priložnosti, opravila, ki jih morate opraviti, in vse načrtovane osebne dejavnosti, na primer obisk telovadnice. 

2. Telovadba na prostem

Ko gre za to, koliko vadbe bi morali opraviti na teden, je po priporočilih govora o približno 150 minutah. Nekateri ljudje naredijo več, drugi manj, a ko gre za pripravo na nov teden, ni nič boljšega kot iti ven in si pretegniti noge. 

Vadba, ki je pogosto povsem podcenjena, je najboljša stvar, ki jo lahko naredite, da se psihično in fizično popolnoma obnovite. Vadbo lahko celo združite z druženjem s prijatelji in si napolnite družabne baterije. Ni nujno, da gre za tek na 10 kilometrov ali intenzivno telovadbo, saj je bilo dokazano, da tudi najmanjša količina vadbe naredi čudeže za vaše telo pred morebitnim stresnim obdobjem. 

Katera vrsta vadbe je za to najboljša? Čeprav vse vrste vadbe pomagajo pri zmanjševanju stresa, velja, da je aerobna vadba najbolj koristna, dodaja. “Vaje, kot so kolesarjenje, hoja, tek, tek ali plavanje, imajo neverjeten učinek na vaše telo in um.”

Vendar pa je tako kot pri vsakem zastavljenem cilju najbolj učinkovita tista vadba, v kateri najbolj uživate, saj jo boste bolj verjetno izvajali. Zato bo vse, kar vas spravi ven, od vadbe za moč do hoje za hujšanje, dobra izbira, ko gre za vaš nedeljski reset. 

3. Dobro se raztegnite

Po nedeljski vadbi ali namesto nje se obvezno raztegnite. Vaša jutranja telovadna rutina je lahko tako preprosta kot statično raztezanje in rahlo dinamično raztezanje, da povečate svojo gibljivost in spodbudite svoje telo k aktivnosti. Tudi joga je odličen način za osredotočenje uma in telesa, povečanje stabilnosti in izboljšanje drže.

4. Skuhajte nekaj okusnega

Pomislite na zajtrk, kosilo ali večerjo, karkoli vam ustreza. Nedelja bi morala biti dan, ko razmišljamo o kakovosti hrane, ki jo uživamo, in poskušamo kuhati, namesto da posegamo po nečem predpakiranem. S tem ne boste le začeli tedna z uravnoteženim obrokom, ampak boste tudi bolj verjetno zaužili bistvene vitamine, ki jih mnogi od nas v času od ponedeljka do petka zamudijo. 

5. Popijte vsaj 1,5 litra vode

Razlog za to, da se mnogi izmed nas v ponedeljek zjutraj zbudijo z občutkom pomanjkanja energije, je v dehidraciji. Študija kaže, da je že blaga dehidracija odgovorna za zmanjšano budnost, povečano zaspanost, utrujenost in zmedenost, zato se z njo spopadite že zgodaj v okviru nedeljskega reseta. Vsaj 1,5 litra vode na dan lahko močno vpliva na naše energijsko počutje, poleg tega pa pomaga pri bistrenju možganov.

6. Ne pozabite na vitamin D

Kdor je imel to srečo, da se je ta konec tedna naužil sončnih žarkov, mu ne bo treba preveč skrbeti, če pa ste obtičali v zaprtih prostorih ali če so vas celih 48 ur spremljali deževni oblaki, potem poskrbite za vitamin D v umetni obliki. 

Ne le, da boste tako obnovili zaloge hormona dobrega počutja serotonina, temveč bo vaš imunski sistem v boljšem stanju, da bo teden začel z dobro voljo. V smislu ponovne vzpostavitve ima vitamin D ključno vlogo pri splošnem zdravju, zlasti pri imunskem sistemu, pa tudi pri naših kosteh, mišicah in zobeh. 

7. Načrtujte vnaprej

Odločanje o tem, kaj boste jedli, in kuhanje sta pogosto dve največji nalogi, ko gre za hrano med napornim tednom, zato se v okviru nedeljskega reseta pripravite na načrtovanje obrokov. Pred odhodom v trgovino naredite načrt tako, da zapišete, kaj želite vsak dan jesti za zajtrk, kosilo in večerjo, ter naredite seznam vseh sestavin, ki jih boste potrebovali za pripravo obrokov. S tem ne boste prihranili le veliko časa in zmanjšali količine zavržene hrane, temveč poskrbeli tudi za bolj kakovostno prehrano s prehranskega vidika. 

Če tega ne želite, vam ni treba vnaprej pripraviti vseh obrokov. Priprava pa se ne konča le pri obrokih. Po raziskavi skoraj polovica od nas za jutranjo pripravo porabi več kot 30 minut. Če se vam zdi, da se zjutraj najpogosteje mudite pri iskanju oblačil, načrtujte vnaprej. Ne glede na to, ali delate v pisarni ali zunaj, izberite oblačila, ki jih želite nositi ves teden, in jih na obešalnikih zložite po dnevih. 

8. Naj bo vaša spalnica prijetna

To je lahko zelo preprosto, zamenjajte posteljne prevleke ali tako spremenite položaj svoje postelje, v vsakem primeru pa je eden od sestavnih elementov rutine nedeljskega reseta povezan s tem, kako zaspite. Dokazi pa kažejo, da vsekakor potrebujemo nekaj pomoči pri tem, kako bolje spati. Glede na raziskavo se lepo vidi, daveč, kot polovica anketiranih žensk čuti tesnobo glede zadostnega spanja, 38 % pa jih meni, da na njihov spanec vpliva stres. 

Pri ustvarjanju popolnega spalnega okolja je treba upoštevati ustrezne okoliščine, ne glede na to, ali spite sami ali ob partnerju. Pomembno, da razumete svoje osebne preference glede ključnih dejavnikov okolja, kot so osvetlitev spalnice, hrup v ozadju in celo vrsta vzmetnice. Ni presenetljivo, da imajo vsi ti dejavniki velik vpliv na kakovost našega spanja.

9. Poskrbite, da boste spali 8 ur

Ko ste poskrbeli za spalnico, se lahko osredotočite na tako zelo pomemben spanec. Ko se bo začel nov teden, boste verjetno morali vsak dan vstati z budilko. Zvečer pa se pogosto zgodi, da je treba opraviti toliko dela, da ne moremo iti spat tako zgodaj, kot bi si morda želeli, kar ima za posledico manj časa v postelji in občutek pomanjkanja spanca čez teden. Vikend je najboljša priložnost, da nadomestite del spalne zamude, zato si lahko privoščite kakovosten spanec. V posteljo pojdite zgodaj, zjutraj spite dlje ali pa dremajte po kosilu.

Seveda pa bo sprememba navad med tednom trajneje pozitivno vplivala na raven vaše energije. Če redno spite, vaše telo razvije trden cirkadiani ritem, ki vam pomaga ponoči bolje spati. Če ob delavnikih hodite zgodaj spat in se zgodaj zbujajte, ob koncu tedna pa zaspite pozno in se pozno tudi zbudite, si povzročate vikend “jet lag.” Pri pripravi na nov teden pa se vsi strokovnjaki strinjajo, da je najpomembnejše, da naredite to, kar vam najbolj ustreza. Če je to jutranji sprehod, kava in takojšnja vrnitev v posteljo za preostanek dneva ali če sploh ne vstanete iz postelje, potem je to prav tako primerno. Vse, kar potrebujete, da se boste počutili spočiti in pripravljeni na ponedeljkovo jutro.  

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam