Nepremagljive beremo: Anja Kralj Okorn, Kačalinka Čalapinka išče prijatelja

Tole je prav posebna pravljica – otroška jogijska pravljica in jaz sem nad njo navdušena! Ne le zato, ker sem tudi sama učiteljica pravljično-igrivih jogic in torej obožujem pravljice vseh vrst, še posebej pa jogijske, ampak tudi zato, ker je zares lepa.

In prva čisto slovenska. Ilustrirala jo je Tamara Šenk in ne morem si pomagati, da je ne bi kar naprej listala. Ter se spraševala o vsem, kaj vse je Anja Kralj Okorn uspela ‘pospraviti’ v eno pravljico. Koliko sporočil, tako pomembnih za otroke! In to ne kar tako naključno – Anja je sodelovala z Majo Bajt, razvojno psihologinjo. 

Posebna kačica, kot je poseben vsak od nas

Kačalinka Čalapinka je taka kačica, ki bo otroke pripeljala bliže sebi, z njimi spoznala še prijatelje, ki so videti drugače od nje in imajo tudi drugačne značaje. Otroci bodo spoznali, da je vsak od nas nekaj posebnega, obenem pa bodo s simpatično kačico še zadihali, se umirili in se spoznali z nekaj liki pravljične joge, četudi je še nikoli niso izvajali. Navodila in koristi za pravljično jogo so v knjižici v žepku knjige, s kačalinolepkami pa bodo otroci še bolj utrdili nova spoznanja in jogijske asane, prilagojene njim. Če kdaj, je ravno zdaj pravi čas za umirjanje, poglabljanje vase, dihalne vaje in nežne raztezne vaje tako za malčke kot za starše. Pridružite se otrokom, ne bodite le mama, ki bere, ampak skupaj z otroki naredite tudi vsako vajo. Koristila bo tudi vam. Ah, in naj ne pozabim – čaka vas tudi slasten recept za Čalapinke – slastne palačinke. Saj vemo, po jogijski pravljici bodo nujen obrok.

Sara Isaković, olimpijka in psihologinja, je o Kačalinki Čalapinki povedala 

 »Genialna pravljica! Simpatična, poučna, zabavna … ne samo za otroke, tudi za odrasle! Otroci imajo priložnost prisluhniti svojemu dihanju, spoznavati svoja čustva, trenirati zavedanje svojega telesa, prav vsa najbolj nujna življenjska orodja za krepitev psihološke odpornosti. Nujno branje za prav vse. Kako lepo bi bilo videti vsak vrtec, vsako šolo in vsak dom v družbi Kačalinke Čalapinke!«  

Na kratko o knjigi

Kačalinka Čalapinka išče prijatelja je pravljica, ki otroke vabi k posnemanju živali v zgodbi preko pravljične joge. S tem jih spodbuja h gibanju in igrivosti, ki ju danes otrokom primanjkuje. Otroci oponašajo kačino sikanje, kar upočasni njihov dih in jim pomaga, da se lažje umirijo in poslušajo, poleg tega pa se po branju hitreje umirijo in, če beremo zvečer, lažje zaspijo. Zgodba otroke uči o pomenu sprejemanja samih sebe, hkrati pa tudi o drugačnosti v družbi. Poleg tega je čudovito orodje za družinsko preživljanje prostega časa, saj morajo biti tako otroci kot starši ob njej polno prisotni, čuječi. Z njeno pomočjo se gradijo trdne medsebojne vezi in ustvarjajo nepozabni spomini.

Anja Kralj Okorn

Pravljico Kačalinka Čalapika je napisala 

Anja Kralj Okorn je po izobrazbi magistra ekonomije, po duši pa ustvarjalka. Položnice plačuje z marketinškim tekstopisjem, bitje njenega srca pa poganjajo njene lastne vsebine in projekti. Na svojem blogu Little Mandala od samega začetka pandemije ustvarja vsebine o kakovostnem preživljanju časa z družino. Pred dvema mesecema je izdala svoj pravljični prvenec Kačalinka Čalapinka išče prijatelja, v katerem je svojo strast do pisanja združila z ljubeznijo do joge. Med drugim je tudi certificirana učiteljica joge in mati dvema dekletoma – štiriletni Viti in njeni sestrici, katere rojstvo družina nestrpno pričakuje ravno v teh dneh.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam