Najlepše tiare britanske kraljeve družine

Ena od najbolj osupljivih stvari v kraljevi družini je to, koliko razkošnih, z dragulji okrašenih tiar imajo na voljo.

Ure in ure bi se lahko izgubljali v zgodbah o izvoru in dejstvih o teh bleščečih kosih – ali ste vedeli, da je imela Kate poročno tiaro s 739 briljanti in 149 diamanti? Edina stvar, ki je bolj fascinantna od teh draguljev, so zgodbe, ki stojijo za njimi. Navsezadnje so tiare simbol za princese in kraljice in vsaka ima svojo edinstveno izvirno zgodbo.

Danes vas bomo seznanili s pravo vojsko tiar britanske kraljeve družine. Skupina draguljev, ki so tako dragoceni, da jim ne morete določiti cene, in tako stari, da so obstajali že pred nastankom fotografije. Nekega dne bodo te tiare pristale na glavi princese Charlotte in vseh, ki se bodo poročili v kraljevo družino. V čast življenju in izvrstnemu slogu pokojne kraljice Elizabete II. smo pregledali nekaj največjih in najbolj bleščečih tiar v zgodovini.

Diamantna tiara Bandeau

Meghan Markle je na poročni dan nosila diamantno tiaro Queen Mary Diamond Bandeau. Po podatkih palače je diamantna tiara izdelana leta 1932, sredinska broška pa izvira iz leta 1893. ta tiara je bila dobesedno narejena za kraljico Marijo, da bi se vanjo prilegala osrednja broška. Leta 1953 je bila položena v kraljičino zakladnico, videli pa smo jo tudi na princesi Margaret, Harryjevi pokojni prateti.

Meghan Markle je na poročni dan nosila čudovito tiaro Queen Mary Diamond Bandeau.

Tiara z burmanskim rubinom

Pokojna kraljica je za svoj poročni dan dobila skoraj 100 burmanskih rubinov, iz katerih so leta 1973 izdelali tiaro. Rubine je kombinirala z diamanti, izdelanimi iz druge tiare, ki so razstavili.

Smaragdna tiara Margaret Greville

Princesa Eugenie se je odločila, da ne bo šla po materinih stopinjah, in je nosila smaragdno tiaro Greville, naravnost iz kraljičine zakladnice. Tiaro je izdelal Boucheron leta 1921, središčni smaragd pa naj bi imel 93,70 karata. Po poročanju časopisa The Telegraph je bila del zbirke nakita, ki ga je kraljici materi zapustila Margaret Greville, ki je bila ugledna članica družbe in tesna prijateljica kraljice Marije. Kraljica je tiaro podedovala leta 2002.

Princesa Eugenie se je odločila za smaragdno tiaro Greville.

Tiara Halo

To tiaro je leta 1936 izdelal Cartier, kraljici materi pa jo je pred poroko podaril njen mož. Kraljica je to tiaro podarila kraljici Elizabeti II. za njen 18. rojstni dan, od takrat pa sta jo nosili tudi princesa Margaret in Kate Middleton, ki jo je nosila na poroki s princem Williamom. Tiara naj bi imela 739 briljantov in 149 diamantov.

Tiara Halo naj bi imela 739 briljantov in 149 diamantov.

Tiara z ljubezenskim vozlom iz Cambridgea

Tiaro, ki jo najpogosteje povezujemo s princeso Diano, so v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja izdelali za kraljico Marijo, nato pa je prešla v roke pokojne kraljice Elizabete II. Ta jo je podarila princesi Diani kot poročno darilo, videli pa smo jo tudi na Kate Middleton.

Diamantna tiara York

Posebnost te tiare je, da sta jo kraljica Elizabeta II. in princ Philip kupila pri podjetju Garrard za Sarah Ferguson, da bi jo nosila na poročni dan s princem Andrewom. Ta tiara se ne bo prenašala iz roda v rod. Čeprav sta se Sarah in princ Andrew ločila, tiara ostaja v rokah Sarah, ki jo je nosila ob nekaj priložnostih, na primer na plesu Eltona Johna leta 2001.

Tiara od deklet Velike Britanije in Irske

Tiara Girls of Great Britain and Ireland.
Tiara od deklet Velike Britanije in Irske je bila poročno darilo.

Tiara, ki je bila prvotno poročno darilo kraljici Mariji (takrat še princesi) leta 1893, je dobila svoje ime, ker jo je za njeno poroko podaril odbor Girls of Great Britain and Ireland. Kraljica Mary jo je leta 1947 podarila pokojni kraljici Elizabeti II. kot poročno darilo, zaradi pogostega pojavljanja na bankovcih in znamkah pa je izjemno prepoznavna.

Strathmore tiara z vrtnico

Tiaro Strathmore Rose, ki jo včasih imenujejo Strathmore Tiara pokojne kraljice Elizabete, je kraljici materi podaril njen oče pred poroko s kraljem Jurijem VI. Kupljena je bila v dvajsetih letih 20. stoletja, vendar je bila izdelana konec 19. stoletja. Cvetove na omenjeni tiari, ki se nosi nizko na glavi, je mogoče odstraniti in jih nositi kot broške ali zamenjati s petimi safirji, ki so vdelani v ogrlico. Lastnica te dragocene tiare je sedanja kraljica.

Tiara akvamarin z borovim cvetom

Kralju Juriju VI. jo je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja naročil pri Cartieru. Izdelana je bila za njegovo ženo kot darilo ob obletnici. Leta 1973 jo je podarila svoji vnukinji, princesi Ani, kot poročno darilo. Princesa Ana jo ima še danes. 

Orientalski obroček

To občutljivo tiaro je oblikoval princ Albert za svojo edino pravo ljubezen, kraljico Viktorijo. Priljubljena je bila tudi pri kraljici materi, ki jo je podarila svoji hčerki kraljici Elizabeti II.

Kraljica Elizabeta II je imela osupljivo zbirko dragocenih tiar.
Tiare iz bogate kraljeve zbirke pogosto nosi Valeška princesa Kate.

Tiara iz seta brazilskih kamnov

Brazilija je pokojni kraljici Elizabeti II. za njeno kronanje podarila kopico akvamarinskega nakita, zato je naročila tudi tiaro. Ta kos naj bi se povečal, ko je kraljica dobila več draguljev.

Tiara z obrobami kraljice Marije

Ta kos je bil izdelan leta 1919 za kraljico Marijo, vendar je verjetno najbolj znan po tem, da sta ga nosili pokojna kraljica Elizabeta in njena hčerka princesa Ana na njun poročni dan. Zabavno dejstvo: lahko se nosi tudi kot najbolj epska ogrlica.

Kokoshnikova tiara kraljice Aleksandre

Ta osupljivi kos je bil darilo dam iz družbe ob obletnici poroke kralja Edvarda VII. in kraljice Aleksandre leta 1888. Sčasoma je prešla v roke kraljice Elizabete II.

Tiara z lotosovim cvetom

Kate Middleton so videli nositi tudi to tiaro, ki je prvotno pripadala kraljici materi in je bila narejena iz ogrlice, ki ji jo je podaril mož. Tiaro je pogosto nosila tudi sestra pokojne kraljice Elizabete II, princesa Margaret, na poročni dan pa jo je posodila svoji snahi Sereni Stanhope.

Tiara Greville

Ta tiara je bila last dame Margaret Helen Greville, ki jo je podarila kraljici materi. Po poroki s princem Charlesom jo je posodila vojvodinji Cornwallski, ki jo pogosto nosi.

Tiara družine Spencer, ki jo je na svoji poroki nosila pokojna princesa Diana.

Tiara družine Spencer

Ena izmed najpogosteje nošenih tiar princese Diane je prišla neposredno od njene družine. Diana jo je nosila med poroko s princem Charlesom, na poročni dan pa sta jo nosili tudi obe njeni sestri in njena svakinja Victoria Lockwood.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam