Nepremagljive beremo: Greta Thunberg: Naša hiša je v plamenih

»Ok, Greta, naj vidim, kaj si napisala,« sem si mislila, ko sem vzela knjigo v roke. Vedela sem že, da jo je v resnici napisala Gretina mama. Vedela sem, da bom v njej našla pomembne podatke o tem, kako močno onesnažujemo Zemljo in da me bo zapisano še bolj spodbudilo k temu, da se obnašam ekološko na vseh ravneh. 

Nisem pa vedela, da bom skozi knjigo izvedela, kako živi družina z avtističnim otrokom z Aspergerjevim sindromom in obsesivno-kompulzivno motnjo, kot so jih diagnosticirali Greti, in otrokom z ADHD, ki so ga odkrili pri njeni sestrici. Enak sindrom so ob vseh možnih testih, ki so jih naredili ob iskanju diagnoze otrok, diagnosticirali tudi slavni mami. Nisem vedela, da bom odslej ne le sočutnejša do Matere Zemlje, temveč do prav vsake Matere. Očeta. In Otroka.

Knjige nisem mogla spustiti iz rok

Pa ne zato, ker bi bilo tako luštno brati o zablodah, s katerimi teptamo ubogo Mamo Zemljo, sprenevedanjih, spletkah, težavah, ki nas čakajo, če se ne bomo takoj zdaj – ja, takoj zdaj – nehali obnašati drugače. Napovedi prav vseh znanstvenikov so strašljive! Dobesedno. V knjigi piše vse. In zakaj politiki ne ukrepajo? Tudi to je v knjigi zelo dobro razloženo: ker bi bili v hipu nepriljubljeni. Ker se nočemo odreči ničemur. A če bo šlo tako naprej, po napovedih znanstvenikov na naših poljih prekmalu ne bo več cvetela ajda, ampak le še kakšna puščavska roža. No, ne berem rada grozljivk, ob branju te knjige sem zato veliko premišljevala, kaj lahko naredim sama, da bo svet čistejši. Čeprav se mi zdi, da nikoli nisem bila brezbrižna, da sem precej ekološko ozaveščena, vem, da bi lahko naredila še veliko. Tako kot prav vsak. Greta nam lahko pri tem pomaga – z golimi dejstvi nas spodbuja k temu, da se trudimo biti vsak dan boljši. Ne le, da bo naš zeleni odtis lepši, ampak da bodo vsi naši odtisi lepši. Tudi v odnosih do sebe in do drugih ljudi. 

Avtizem in ADHD

Tudi ti dve besedi nista najbolj privlačni in zdi se, da o njih ne bi radi brali knjig, če nismo neposredno vpleteni in bi nam lahko pomagale … A kakorkoli obračam, sem prepričana, da nam iskrena zgodba mame odpre srce, da lažje prepoznamo, kaj se dogaja tudi z našimi otroki, ko so v stiski. Pomaga nam lažje razumeti otroka. Mamo. Očeta. In morda težje šolo in zdravnike. Ampak tudi tu vidimo, da na Švedskem niso starši otrok z raznimi simptomi na nič boljšem kot mi. Meni je ta knjiga pomagala razumeti marsikatero družinsko travmo. Tako zelo iskrena je, da bi jo morala prebrati vsaka mama. In vsakdo, ki ‘mami’ govori, da naj že da svojega otroka v red. Ker otroka z ADHD, ki ga mnogo strokovnjakov še vedno ne prepozna, sploh ne pri deklicah, ki se bolj kot z nemirnostjo kaže skozi agresijo, nejevoljo in nesodelovanje, je izjemno težko dati ‘v red’. Je pa pomembno, da ga čim bolj skušamo razumeti in da smo do sebe prizanesljivi. 

Ni naporna knjiga, da pa misliti

Ko premišljujem, kaj sem do zdaj napisala o tej knjigi, se bojim, da sem dala vtis, da je naporna. Ampak ni, res ni! Gre za življenjsko zgodbo, izkušnje mame, ljubeče, preutrujene mame, ki je, mimogrede, slavna operna pevka. Kako ji uspeva ob tako zahtevnih deklicah ohranjati kariero na tako visoki ravni, se lahko le sprašujem. In jo takoj imenujem za Nepremagljivo, pa če se pol sveta smeji Thumbergom! Tisti, ki bo prebral to knjigo, se jim ne bo smejal več. Njegovo srce bo sočutnejše do vseh drugačnih, razumel bo veliko več, razširil bo svoja obzorja in prebral dobro knjigo. Splača se, četudi morda mislite, da ne. Če pa je vaša hiša v plamenih večkrat – ker se z otroki prepirate in ne morete razumeti, zakaj so takšni, kot so – no – potem te knjige nikar ne preskočite. 

Na kratko o knjigi:

Naša hiša je v plamenih je njena zgodba. Zgodba o mladem dekletu, ki se je vprašalo, zakaj nihče ni storil ničesar glede podnebne krize. In zgodba o življenju v družini, v kateri imata obe s sestro resni zdravstveni diagnozi, ki sta vplivali na vse. Na cel svet.

Greta Thunberg, mlada švedska podnebna aktivistka, se je nekega dne odločila, da ima vsega dovolj – politikov, ki pravijo, da jim je skrb za okolje na prvem mestu, pa ne naredijo ničesar, svetovnih voditeljev, ki ignorirajo podnebne spremembe oziroma se pretvarjajo, da so obvladljive, gospodarstvenikov, ki se ne ozirajo na potrebe po zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, in vseh, ki jim ni mar za prihodnost našega planeta. Zato se je usedla pred švedski parlament in začela podnebno stavko.

16-letna Greta je z zahtevo za ukrepanje ‘tukaj in zdaj’, ki jo je naslovila na svetovne voditelje, s šolsko stavko vsak petek ter s svojimi govori pred različnimi zakonodajnimi telesi v rekordno kratkem času postala prvoborka za spremembe ter ikona podnebnega gibanja, ki ji je sledilo tisoče in tisoče mladih po vsem svetu. V knjigi so zapisani tudi njeni najodmevnejši govori.

Knjigo o Greti so napisali: 

Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman in Malena Ernman, družina, ki je nekdaj živela za ljubezen, potem za iskanje diagnoze (ker so se bali, da zaradi neješčosti Greta ne bo preživela), zdaj pa živijo za to, da bo naša zemlja preživela. Veliko so dali skozi in še vedno se spoštujejo in se imajo radi. Še enkrat – že zato je knjigo vredno prebrati.

1 Komentirajte

  • Avatar
    Posted 14/09/2020 9:31 pop
    by Laura

    Živim na deželi, pridelam približno 3/4 lastne večino bio hrane. Delam 5 minut vožnje od hiše. Imam dve hčerki, ki oblačila nosita ena za drugo. Z letalom sem potovala 1x v življenju (ker se pač bojim letenja, na smrt). Kot mama dveh majhnih deklic razmišljam, kaj sploh lahko še naredim? Kako dvigniti skupno zavest, da bomo nehali tihotapiti divje živali, da bomo tiskali le tisto kar je res nujno, da bomo omogočili javni prevoz in izposojo avtomobilov, da ne bomo rabili vsak dan nositi druge obleke da bomo “in” in tako naprej. Torej, akcija, kaj lahko naredimo kot slovenske aktivistke?

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam