Nepremagljive beremo: Valerija Kutnjak, Ne boj se!

To je knjiga, ki odpira vrata v svet stvari, o katerih se ne govori. O spolnih zlorabah, ki so Valerijo zaznamovale bolj, kot si je mislila. Dokler si tega ni priznala. Dokler o tem ni spregovorila. 

Valerija mi je knjigo prinesla, takoj ko jo je izdala, že leta 2017, izdala pa jo je v samozaložbi. Izvedela je, da pišem tudi o težjih življenjskih preizkušnjah, zato si je želela, da preberem knjigo, ki govori o njeni poti. Tri leta je čakala … Tri leta sem knjigo prelagala po svoji knjižni polici, brisala prah z nje, a je nikakor nisem mogla odpreti. Za nekatere stvari tudi Nepremagljive potrebujemo izdatno mero poguma. Za nekatere stvari potrebujemo čas, da jim lahko pogledamo v oči, se z njimi soočimo in rečemo bobu bob. Ali karkoli drugega že. Če knjiga nosi podnaslov Spregovori in se osvobodi, bi zame v tem primeru veljalo najprej: Odpri knjigo, da ti bo lažje. Zdaj mi je žal, da sem jo prebrala šele po treh letih kamna v želodcu vsakič ko sem jo zagledala.

Za nekatere stvari tudi Nepremagljive potrebujemo izdatno mero poguma.

Ne boj se! In knjigo čim prej odpri …

Tako boš lažje razumela, če se je kaj podobnega zgodilo tebi, tvoji sestri, mami … Nekaterih stvari tudi najboljša sestra, prijateljica, teta ali mama ne more preprečiti, lahko pa opazi bolečino in pomaga  zdraviti rane. Boleče je, neznosno, v vsakem primeru. Valerija v knjigi opisuje, kako se je zgodilo njej. Kako je to doživela, zakaj je skrivala (ker ji je bilo, presneto, tako zabičano, in otrok verjame, da je prav, da je lahko on kriv, da je sramotno …). 

»Bila sem prasica«

Je zapisala Valerija, ko je opisovala svoj oklep, ko je odrasla, svoje strmo vzpenjanje po stopničkah kariere in zunanjih uspehov, svoje odnose z moškimi. Mislila je, da je nepremagljiva, a čeprav je bilo tako videti na prvi pogled, to ni bilo res. Ker si ni dopustila čutiti, občutiti, odpustiti. Ker ni upala spregovoriti. Tudi na tej točki mi je dala misliti – o ljudeh, ki jih morda nevede obsojam, o ljudeh, ki jim morda zavidam uspeh, ker ne poznam njihovih ozadij, njihovih zgodb.

O tem, kako je (iz)vedela, kaj je srž njenih težav  

Valerija je zapisala: »Ustavila sem korak in ujela jasno misel, ki je šinila pravi trenutek, v trdni odločnosti, in ki je brez dvoma odločilna za moj premik: »Halo, Vali, a ti veš, kaj moraš zares urediti, kaj te teži, kaj ti stoji za hrbtom in ustvarja breme bivanja, a ti veš, kje je srž problema?« Moja desna polovica možganov me je seveda še naprej, kot že leta poprej, neumorno prepričevala: »Ne, ne vem.« A tokrat jo je jasno preglasila moja leva polovica: »Seveda veš. Priznaj si. Priznaj si …«

»Če ne zdaj, kdaj. Če ne jaz, kdo?«

Se sprašuje Valerija, ki je svojo zgodbo napisala izjemno berljivo, razumljivo, ki je opisala vse svoje stiske, razmišljanja in dogodke tako, da se knjigo bere z užitkom, čeprav govori o izjemno težkih preizkušnjah. Obenem nagovarja, da spregovorimo, saj le tako lahko dopustimo bolečini, da odide, hkrati pa pomagamo vsem drugim žrtvam, da vedo, da niso edine in da niso krive. In da gredo lažje naprej, v življenje, ki ga je vredno živeti. Oklep namreč prej ali slej začne dušiti. Ne dovolimo, da nas zaduši. Tega si res nobena ne zasluži, pa naj bo njena preteklost raztrgana z zlorabo ali kakršno koli drugo  težko preizkušnjo.

Na kratko o knjigi

 Knjiga Ne boj se! Spregovori in se osvobodi govori o težki poti, ki jo je prehodila avtorica od začetka pa do novega rojstva, ki je sledil neverjetnemu preobratu. Govori o deklici, ki je zdaj v drugačnem telesu, vendar še vedno deklica z velikim srcem in velikim pogumom. Knjiga vam bo dala moč in spodbudo, da se tudi vi osvobodite preteklosti, da zaživite v sedanjosti in pogumno korakate proti srečni prihodnosti. Najboljše pri preteklosti je namreč prav to, da je že za nami. Avtorica nas spodbuja, da se osvobodimo, in nam kaže luč v temnih trenutkih.

Knjigo o tem, zakaj je pomembno spregovoriti in se osvoboditi, je napisala 

Valerija Kutnjak – ženska, ki se je velik del svojega življenja posvečala uspehom v poslovnem svetu in se zelo spretno skrivala za njimi, a na koncu spoznala, da to ni vse, kar hoče, pričakuje in kar ji življenje lahko da. Začutila je vzgibe svobode, sreče, miru, ni pa vedela, kako priti do tega. Z iskanjem prvobitne energije v srži same sebe se je znašla na poti osebne rasti in izobraževanj, ki so jo pripeljala do točke, kjer stoji danes. »Danes sem tukaj pred tabo, razgaljena in svobodna v izražanju tegob in težav, ki me v življenju doletijo. Zapomnila sem si nekaj: ko enkrat začneš, ni poti nazaj. Vedno znova iščeš nove in nove izzive in tehnike, kako zrasti, kako biti boljši, kako se spopadati z dnevnimi življenjskimi situacijami. To sem jaz,« pojasnjuje Valerija.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam