Slastna jed po receptu naše Alme Rekić, ki bo všeč vsem družinskim članom. Najdete jo tudi v knjigi Nepremagljiva kuhinja.
Pljukanci so okusne testenine, ki jih zlahka pripravite tudi sami. Potrebujete:
- 250 g bele moke za kruh
- 125 ml vrele vode
- Ščepec soli
- Žlica oljčnega olja
Postopek priprave
V moko naredimo luknjico in vanjo dodamo sol in olje, ter prilivamo vodo in mešamo z žlico. Kolikor se da, zmešamo z žlico, nato preostanek moke pregnetemo, da dobimo gladko, voljno testo. Pustimo, da počiva približno pol ure. S kepe testa trgamo koščke nekje v velikosti lešnika, jih posvaljkamo med dlanmi in odlagamo na pomokano površino tako, da se ne dotikajo. Pljukance kuhamo približno pet minut. Zakuhamo jih v vrel slan krop, počakamo, da izplavajo in jih sproti pobiramo v cedilo.