Nov dokumentarni film o skupini Wham!

Pop duo Wham! je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prevladoval na radiu in televiziji. Uživali smo lahko vzabavnih uspešnicah, ki so postale večne.

Naša urednica ga je poimenovala »totalna nostalgija«, zato verjamem, da nam bo všeč. Novi Netflixov dokumentarec z naslovom “Wham!” prikazuje, kako sta George Michael in Andrew Ridgeley sklenila najstniško prijateljstvo in ustvarila enega najbolj prepoznavnih zvokov tistega obdobja.

Resnični posnetki in živahni spomini iz mladosti 

Film režiserja Chrisa Smitha je oseben pogled, ki se pogosto opira na posnetke in zvočne posnetke, ki sta jih George in Andrew posnela sama. Ridgeleyjeva mati je hranila tudi albume o njunem vzponu, začenši z obdobjem, ko sta v srednji šoli postala nerazdružljiva. “Celoten film govori o začasnosti mladosti. To je nekaj, kar je tako lepo, vendar ne more trajati,” je dejal Chris Smith.

Dokumentarec prepleta obstoječe posnetke in zvočne posnetke Michaela, ki je umrl leta 2016 s trenutnimi intervjuji z Ridgeleyjem. “Intervjuji George Michaela so morali biti arhivski, pri vseh, ki jih je imel Andrew, pa smo dneve in dneve sedeli v studiu in se pogovarjali o tem obdobju,” je še povedal Smith. V spominu Andrewa pa je ta čas zelo živ, kar se čuti v živahnosti pripovedovanja. Dokumentarec, ki ga je Smith primerjal z arheološkim podvigom, je razkril zgodnji posnetek ene od njihovih največjih uspešnic “Careless Whisper”.

Michael je bil še najstnik, ko je napisal skladbo Young Guns

Ta pesem je vodila do njunega preboja, ko sta leta 1982 v oddaji Top of the Pops na BBC pela o tem, da sta mlada in svobodna. Skupina Wham! je delovala do leta 1986. Michael in Ridgeley sta se sporazumno razšla, ko sta bila stara komaj 23 let.

Michaelovo pisanje pesmi se je razvijalo zunaj meja tega, po čemer je bil duo znan, zato je Ridgeley to razumel. Michael je postal uspešen solo izvajalec, ki je v devetdesetih letih še naprej osvajal radijske valove in MTV.

George Michael (Foto: Profimedia)

O prvi različici pesmi Careless Whisper, ki ni bila dobro sprejeta

To je bil eden od prvih treh demo posnetkov, ki so jih posneli na štiristopenjskem snemalniku na svojem domu. Med snemanjem jih šokiralo to, da sta bila vizija in zvok skupine Wham! popolnoma izoblikovana že od samega začetka. Ko so dobili posnetke, so domnevali, da bodo to le nekakšne surove različice. In ko so imeli dostop do izkušenejših producentov, so našli svoj zvok. Vendar je bil ta res prisoten že na samem začetku, še posebej Georgeev talent, ki ga lahko slišite v vokalu v pesmi Careless Whisper na demo posnetku.

O Georgeu Michaelu, ki se je boril z odkritostjo glede svoje spolnosti

V tistem času je bil zelo razširjen aids, kar je vzbujalo veliko zaskrbljenost. Ko poslušamo posnetke intervjujev, se je izkazalo, da je šlo za to, da George ni želel, da bi to izvedel njegov oče. In rekli so mu: “Ne smeš povedati očetu.” Ni šlo toliko za to, da bi skušal zaščititi svojo kariero ali kaj podobnega. Ampak res je šlo za nekaj tako preprostega, kot je to, da ni hotel povedati očetu.

Michael je bil zelo razočaran, ker pesem “Last Christmas” ni dosegla prvega mesta na lestvicah in je izgubila pred pesmijo “Do They Know It’s Christmas”, pri kateri je sodeloval v okviru projekta Band Aid. Michael je bil v svojih intervjujih vedno popolnoma neposreden in iskren. Način, kako je sporočal svoje misli, je bil zelo človeški. Bil je zelo ponosen in srečen ter se je počutil odlično, da je bil del skupine Band Aid. Hkrati pa si je resnično želel teh štirih prvih mest v enem letu. Vsi so vedeli, da jima je to uspelo z “Last Christmas”, dokler ni snemal Band Aid, in ugotovili so, da jo bodo verjetno težko premagali.

O razhodu na vrhuncu uspeha

To je zgodba, ki jo je težko razumeti, saj se zelo redko zgodi, da ljudje odidejo, ko so na vrhu, vendar je bilo v igri veliko stvari. George se je trudil, da bi ostal v mejah tega, kar je Wham!, zato je Andrew, ki mu je bil tako blizu in dober prijatelj, to nekako razumel. Te zgodbe se pogosto končajo negativno. In to je bilo nekaj, kar je v celotnem filmu prikazano kot začasna mladost, ki je enkrat mora biti konec.

Foto: Profimedia

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam