Nepremagljive potujemo: Nova Zelandija

Ljubiteljice narave in športa se boste v Novo Zelandijo zaljubile do ušes!  

Prepotovala sem velik del sveta, na samem vrhu po priljubljenosti pa zame še vedno ostaja Nova Zelandija. Obiskala sem jo večkrat, a najbolj slikovito se spominjam občutkov in doživetij ob svojem prvem obisku, davnega leta 2005, ravno v tem času – konec decembra in začetek januarja.

Bila sem mlada in to je bilo robinzonsko potovanje, s prijateljico in z najetim avtomobilom, a mi še danes živo ostaja v spominu. Ko sem več mesecev potovala po Avstraliji, sta me bližina in ugodna letalska karta spodbudili, da sem skočila še na Južni otok in ga prepotovala v lastni režiji. 

Priporočam, da se na na Novo Zelandijo odpravite v času naše zime, ko je tam poletje, priporočam tudi, da jo prepotujete z lastnim prevoznim sredstvom. Veliko je možnosti za kampiranje, cene so še vedno zmerne, predvsem pa je veliko možnosti za nočitev vseh vrst. Ob cestnih poteh je veliko postajališč, kjer se lahko ustaviš, si pripraviš hrano, najdeš pitno vodo in poiščeš nočitev. Supermarketi so še bolj obloženi kot pri nas in ponujajo odlično in zdravo hrano po zelo zmernih cenah, veliko pa je tudi že pripravljene, pečene in očiščene, da jo lahko poješ kjerkoli na poti.  

Potovanje s skromnimi študentskimi prihranki

Kot velika ljubiteljica narave, športa in manj turističnih kotičkov sveta, ustreznejše države ne bi mogla izbrati. Nova Zelandija je še danes precej neokrnjena in o množičnem turizmu ni ne duha ne sluha. Predvsem pa je izjemno varna, urejena in enostavna za potovanje. Na svoji poti sem se načrtno izognila dolgim postankom v večjih mestecih in se osredotočila na redkeje poseljene in bolj zelene dele, hribe in gore ter fjordsko pokrajino. S pregledom internetnih opisov in Lonely Planeta sem pot začrtala tako, da so bili premiki precej hitri in tempirani, a tako sem v manj kot dveh tednih dodobra prečesala ves Južni, bolj zelen otok Nove Zelandije.

Kar nekaj noči sva s prijateljico prespali v avtomobilu, ki je postal najin potujoči dom, v prtljažniku sva imeli »omaro« in mini kuhinjo. Občasno sva kampirali v šotoru, nekajkrat pa sva si privoščili “youth hostel”, oz. penzion po ugodni ceni. Ker sva imeli skromna finančna sredstva, sva hrano kupovali v trgovinah, supermarketih, kar se nama je zdelo super, saj sva bili neodvisni, predvsem za v hribe pa sva si pripravljali malico za s seboj. Največ sva pojedli pečenega piščanca in solate, v spominu pa mi je ostalo tudi veliko sočnih okusov sadja in tudi sladkih prigrizkov ni manjkalo. Nakupili sva plastično posodo, pribor in mini kuhalnik, ter si organizirali kar nekaj lepih piknikov ob prekrasnih modrih jezerih, z belimi vrhovi gora v ozadju.

Od vzhoda na zahod, na skrajni jug in nazaj

Pot naju je vodila iz mesta Christchurch na vzhodni obali Južnega otoka, kjer sva pristali, preko dolin Južnih Alp, do narodnega parka Arthur`s Pass na zahodno stran, do mesteca Hokitika. Čez prelaz Arthur`s Pass je speljana najstarejša cesta, ki povezuje vzhodni in zahodni del otoka. Zaradi zelo spremenljivega padavinskega režima (1.700 mm na vzhodu in 5.000 mm na zahodu) se spreminja tudi rastje in njegova koncentracija. To je bila približno šesturna spektakularna in čudovita vožnja, kjer se ne moreš načuditi lepotam narave. Nato sva najino potepanje nadaljevali proti jugu, ob zahodni obali ,vse do Milford Sounds in do krasnega kraja Wanaka. Pot naju je vodila naprej do Queenstowna, potem še južneje, do kraja Invercargill, nato pa nazaj gor na vzhodišče po vzhodni obali do Dunedina in Timara.

Kiviji so velika multikulturna družba 

Nova Zelandija je izjemno raznolika in pisana družba z vseh vetrov. Posledično mnoge izmed tam živečih kultur ne praznujejo božiča na enak način kot evropski naseljenci in njihovi potomci.

Kljub temu je božični čas poseben za vse novozelandce, predvsem v smislu druženja z družino in uživanja v novozelandskem poletju. V večjih mestih organizirajo parade, skozi mesta se pripelje Božiček, ki pa mu je zelo vroče. December in januar sta najbolj poletna meseca in žar na plaži je kar stalnica. Božič na Novi Zelandiji namreč oznanja tudi začetek poletnih počitnic za večino kivijev, zato je ta čas še posebej vesel, najbolj za otroke. 

Restavracije so drage, izven večjih mest jih je težko najti

Izven večjih mest je zelo težko sploh najti kakšno restavracijo. Zanimivo je, da Novozelandci nimajo ravno navade jesti zunaj, razen kadar praznujejo. Je pa povsod dostopna hitra hrana, na bencinskih črpalkah pa sem zasledila predvsem njihove tipične pite. Da britanski vpliv seže tudi v novozelandsko kuhinjo, se vidi tudi po priljubljenosti čipsa in rib. Sicer pa sem poskusila kar nekaj njihovih specialitet, npr. rake, morsko uho, veliko kivija in enkrat sem jedla božansko jagnjetino, ki je tam res izjemno priljubljena. Na kratko lahko povzamem, da je glede na lego seveda tipična morska hrana, veliko sira in izdelkov iz sira, saj je povsod polno ovac in goveda, veliko divjačine in eksotičnega sadja, kot so kivi, avokado, artičoke in nasploh veliko zelenjave. Alkohol se streže pretežno v restavracijah, ki se štejejo kot licencirane, drugje pa velja pravilo “prinesi si sam svojo pijačo”. Le-to vam v nelicenciranih restavracijah ohladijo in servirajo. 

Osupljiv aktiven ledenik 

Na poti sva iz vodnika Lonely Planet, ki se je izkazal za najino popotniško biblijo, izbrali nekatere skrite lepote in kraje. Ustavili sva se ob jezerih in slapovih, kot je Dorothy Falls, ki sicer ni zelo turistična točka in tega kraja s turistično agencijo prav gotovo ne obiščeš.  

Poleg odprtih in prijaznih ljudi, mi je v spominu ostal osupljiv ledenik Fox in Franz Josef, kjer sem globoko zakorakala v led!

Nikjer drugje na svetu ledenik, ki je tako blizu ekvatorja, ne dosega take bližine morja kot ta na Novi Zelandiji. To je aktiven ledenik, ki se z leti manjša. Ker se led tali, z vseh strani kaplja voda in nastajajo slapovi. Ledenik se premika do 5 metrov dnevno, kar je 10-krat hitreje kot ledeniki v švicarskih Alpah. Iz ljubke gorske vasice Franz Josef z majhnimi kočami vodijo številne nekajurne do nekaj dnevne pešpoti na ledenik. Sami sva izbrali enodnevni pohod. Nisva najeli vodiča, ker so poti jasno označene in ob spremljanju oznak ni bilo težav. 

Vzpon na 1600 metrov

Samo nekaj kilometrov stran pa so se že bohotile neskončne in prazne peščene plaže in mogočno morje z visokimi valovi. Queenstown mi je ostal v spominu kot precej adrenalinsko mesto, saj vsaka druga trgovinica oz. poslovalnica vabi k bungee jumpingu, jahanju, pohodništvu, raftingu ali plezanju.

Nekdaj zlatokopsko mesto je danes zagotovo najbolj priljubljena turistična atrakcija Nove Zelandije. Prava alpska scena z visokimi hribi in gorami okoli, ledeniki, divjimi slapovi in rekami, modrimi jezeri in odličnimi vinskimi kletmi s pokušino lokalnih pridelkov. Sama sem obiskala vinsko klet Felton Road Winery. Zanimivo je, da so vinogradi tam obdani z visokimi zasneženimi planinami. Klima v dolini daje vinski trti odlične pogoje z vročimi dnevi, hladnimi nočmi in dolgimi, suhimi jesenmi.

Nedaleč stran je spektakularno jezero Wanaka, kjer sem videla najbolj modro vodo doslej in je bila zagotovo upravičeno kulisa filmski trilogiji Gospodar prstanov. Zahodni del pa je dom znamenitima fjordoma Milford Sounds in Doubtful Sound, kjer si ju ogledaš z ladje, svetujem pa nepremočljiva oblačila, saj tam skoraj vedno dežuje, in obutev z nedrsečim podplatom ter predhodno rezervacijo, saj je število mest na ladji omejeno. 

Velike kolonije pingvinov in tjulnjev, albatrosov in kitov 

V informacijskem centru Wanake so nama svetovali vzpon na 1600 metrov visok Rob Roy in nama dali zemljevid. Tja sva se podali po visečih mostovih nad deročo reko in imeli priložnost opazovati prečudovito pokrajino. Pot ni bila enostavna, bila je dolga in strma, ampak z dobro voljo nama je uspelo. 

Novo Zelandijo bi opisala predvsem kot neizmerno čisto, varno, strašljivo prazno, saj dneve in dneve nisva, rzen ovac, srečali nikogar. Gre za državo, ki se ponaša z jezeri in gorami v najlepših barvah ter s krasnimi izviri naravne vode, primernimi za kopanje. Novo Zelandijo sem doživela kot zelo športno destinacijo. Prav vsak dan sva se s prijateljico vzpenjali, veliko hodili, pri tem pa uživali v slikoviti pokrajini in plantažah prečudovitih rož. Izvedela sem na primer, da od tod izvira bungee jumping. Podučila sem se o zgodovini kiwijev, ptičev, ki so izumrli. Predstavili so nama maorsko zgodovino in tradicijo, ki je še kako živa. Vse je izjemno dobro označeno, ceste so pregledne in urejene, tako da je za potovanje to sila prijazna država. Tako za “solo popotnike” in pare, kot za družine z otroki, tudi majhnimi, saj je tudi novozelandski zdravstveni sistem odlično urejen. 

Nova Zelandija je še danes na vrhu seznama destinacij, ki si jih želim obiskati z družino

Z otroki se bom na pot podala z avtodomom, saj bi rada še bolj podrobno in natančno raziskala vse, kar mi je bežno ostalo v spominu. Nova Zelandija je v robinzonskem stilu in lastni režiji izjemno ugodna destinacija, ceno ji dvigne le njena oddaljenost. Pot do tja je res dolga, zato je osnovna letalska vozovnica draga. A kljub temu za življenje tam ne bomo odšteli pravega premoženja, saj so cene hrane nižje kot pri nas v Sloveniji. S seboj bomo vzeli tako poletna kot tudi zimska oblačila, ker so višinske razlike tam res velike. Že načrtujem …

Sanjam, da bi za moj 40. rojstni dan tja odpeljala družino, ampak glede na trenutne razmere kaže, da bo to uresničljivo še za moj 41. rojstni dan …

Jasna Žaler Culiberg je mamica, popotnica, soustanoviteljica in lastnica popotniškega bloga 2many4granny, Minicityja Ljubljana, Okroglih trebuščkov in aplikacije MyNanny ter seveda, Nepremagljiva.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam