Vsebino omogoča ELECTROLUX

Operite, posušite in nosite dalje

5 pravil za maksimalen učinek pranja ob minimalni porabi energije, časa in denarja.

Kako čudovit je občutek sveže opranih oblačil na koži! In kako grozen je pogled na kup perila, ki še čaka na pranje … A pot naših oblačil od trenutka, ko romajo v koš za umazano perilo, do ponovne uporabe zahteva precej dela, časa pa tudi stroškov. Poraba se pozna tako pri računu za električno energijo kot pri nakupu sredstev za pranje perila. Pralni stroj uporablja 93 odstotkov gospodinjstev, sušilni stroj pa tretjina.

Dobra tretjina gospodinjstev pere tri- do štirikrat na teden, dobra tretjina pa dvakrat na teden ali manj. Ker z manj pranja prispevamo ne le k lastnemu polnejšemu žepu, ampak tudi k varovanju okolja, smo pogledali, katerih je pet preprostih korakov k uresničitvi tega načrta. Najboljši del? Marsikateri nasvet bo zmanjšal tudi obrabo vaših najljubših tkanin. Seveda pa je pri tem ključno, da imam o čimbolj kakovosten stroj, kakršni so aparati Electrolux, ki nam postopek pranja in sušenja perila še olajšajo.

Redno čiščenje

Ne spomnimo se pogosto, da bi očistili predmete, namenjene čiščenju drugih stvari. Toda upoštevanje izdelovalčevih navodil za vzdrževanje lahko bistveno prispeva k zagotavljanju učinkovitega delovanja pralnega in sušilnega stroja. Zaženite cikel čiščenja pralnega stroja, da se izognete nastanku plesni in neprijetnim vonjavam. Poleg tega po vsakem polnjenju sušilnika očistite lovilec vlaken v sušilnem stroju, da zagotovite ustrezen pretok zraka in zmanjšate nevarnost požara. Prav redno vzdrževanje stroja pomaga preprečiti, da bi se aparat pokvaril, tako ga ne bo treba zamenjati prej, kot je bilo pričakovano.

Uporabite manj detergenta in izberite prave stvari

Najnovejši pralni stroji so precej zmogljivejši od tistih, ki smo jih poznali nekoč. To je dobra novica z energetskega vidika, a tudi, ko morate kupovati detergent. Če imate visokoučinkovit stroj, se prepričajte, da uporabljate detergent, ki je primeren zanj, in se držite priporočenih količin, saj so te lahko precej nižje, kot ste pričakovali. Vaša oblačila bodo tako čistejša, imela bodo daljšo življenjsko dobo in v trgovini boste porabili manj denarja za detergente.

Ne pretiravajte s količino

Če uporabljate sušilni stroj, je priporočljivo, da je vaš sušilnik poln približno tri četrtine. S tem boste manj obremenili stroj, hkrati pa bo to pripomoglo tudi k učinkovitejšemu delovanju sušilnika. Poraba energije bo namreč večja tako ob preveč polnih kot tudi napol praznih strojih. Za še učinkovitejše sušenje namesto časovnika uporabite nastavitev vlažnosti, da ne boste sušili predmetov dlje, kot je treba. 

Tudi naša Rebeka je med tistimi gospodinjami, ki se vsak dan “bori” s kupi perila.

Operite manj perila ali izberite krajše cikle

Oblačila vrzite v koš, ko so res umazana, in ga vedno napolnite do konca. Delna obremenitev bo porabila prav toliko energije, zato počakate, da dosežete polno zmogljivost pralnega stroja. Z zmanjšanjem količine perila za eno pranje na teden boste na leto prihranili precej denarja pri stroških energije. Druga možnost, če je na voljo pri vaših strojih, je, da izberete svetlo ali ekspresno pranje za oblačila, ki niso močno umazana. Tako boste prihranili čas, vodo, energijo in denar.

Za skoraj vse uporabite hladno vodo

Ali ste vedeli, da gre 80 odstotkov energije, ki jo porabi stroj za pranje oblačil, za ogrevanje vode? S pranjem v hladni vodi ne samo znižate stroške tople vode, ampak tudi zagotovite, da bodo vaša oblačila dlje kot nova, saj je tako pranje precej nežnejše do tkanin. Verjetno pa se na tem mestu sprašujete, ali je pranje v hladni vodi enako učinkovito kot vroča voda. Odgovor je da, saj hladna voda in detergent za pranje zadostujeta za povprečno umazana oblačila. Izjema so le trdovratni umazani kosi. 

Izbira pravega stroja je osnova vsega

Poleg omenjenih petih nasvetov je osnova za maksimalne rezultate ob minimalnem času in porabi izbira pravega in kakovostnega pralnega in sušilnega stroja. Ker večina med nami želi prihraniti tudi prostor, so pri Electroluxu na voljo prostostoječi pralno-sušilni stroji, ki navdušujejo kupce po vsem svetu. Pranje perila s sodobnimi pristopi in pametnimi tehnologijami, ki jih imajo njihovi novodobni in tehnološko napredni stroji, namreč osreči prav vsako gospodinjo. Na ta način namreč prihranimo prostor za stojalo, a tudi čas za obešanje in pobiranje perila.

Electroluxovi pralno-sušilni stroji so varčni pri porabi in opremljeni s številnimi sistemi, ki optimizirajo našo uporabniško izkušnjo. Sistem DualCare samodejno prilagodi program vrsti in teži perila. Vaše perilo bo oprano pri ravno pravšnji temperaturi. Z enim postopkom boste oblačila oprali in posušili. 

»Operi. Posuši. Nosi dalje. Poskrbite za stvari, ki jih imate radi,« je vodilni moto nove kampanje Electroluxa, ki naj postane tudi vaše vodilo, saj boste v minimalnem času dosegli maksimalne učinke.

Napredna tehnologija SensiCare samodejno stehta perilo ter prilagodi program glede na količino. S tem bodo vaša oblačila dlje ohranila lep videz in ostala prijetna na dotik. 

Za manjše količine perila bo poskrbel 60-minutni program Non-Stop, ki bo v samo eni uri opral in posušil vaše perilo. Posebni programi so namenjeni tudi bombažnim ter sintetičnim oblačilom, prav tako tudi jeansu ter športnim oblačilom. 

Program SteamCare bo oblačila osvežil s paro in zmanjšal gube, za osvežitev perila bo poskrbel sistem FreshScent. 

Edinstven je tudi sistem UltraCare, ki predhodno zmeša pralno sredstvo in mehčalec z vodo, preden prideta v boben. To pomeni, da pralno sredstvo in mehčalec prideta do vsakega vlakna in ga negujeta, perilo pa je bolj temeljito oprano. Oblačila so zato dlje videti kot nova in so takšna tudi na otip.

UltraWash&Dry prilagodi čas in porabo energije glede na količino perila pri pranju in sušenju ali samo sušenju.Tisti, ki se ponašajo s certifikatom Woolmark Blue, bodo nadvse nežno oprali volnena oblačila. Omogočajo pa vam tudi zamik vklopa.

»Operi. Posuši. Nosi dalje. Poskrbite za stvari, ki jih imate radi,« je vodilni moto nove kampanje Electroluxa, ki naj postane tudi vaše vodilo, saj boste v minimalnem času dosegli maksimalne učinke. Ob tem boste privarčevali, mislili na okolje in lahko preostali čas posvetili ljudem in stvarem, ki jih imate radi

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam