Kako je lahko vaš dom videti bolj luksuzno

Z nekaj enostavnimi posegi in pravimi dodatki, bo tudi vaš dom lahko videti kot iz revije.

Tudi vi kdaj brskate po katalogih ali si ogledujete oddaje z vrhunskim notranjim dizajnom in si rečete: »O, če bi bil moj dom lahko videti tako luksuzno in čudovito …« Res so pogosto ideje, ki jih tam vidimo, drage in posledično težko dosegljive za povprečno debelo denarnico, a z malo iznajdljivosti, ustvarjalnosti in nekaj triki lahko v svoj dom vnesete nekaj prestiža. Vas zanima, kako? Razkrivam vam skrivnosti vrhunskih oblikovalcev in svoje ideje, s katerimi bo tudi pri vas zadišalo po razkošju in glamurju, ki je lahko doma v prav vsakem domu. In to ne glede na velikost stanovanja ali hiše.

Formula, ki vam bo pomagala izbrati pravo svetilko

Luči in lestenci so pomemben del opreme vsakega doma. Na voljo so tople barve rumene in hladne barve bele svetlobe. Medtem ko rumena prikliče v prostor nekoliko več domačnosti in retro pridiha, je bela svetloba namenjena tistim, ki jim je bližje moderno ozračje doma. Nič manj kot svetloba ni pomembna niti izbira luči.

Te so na voljo v veliko oblikah, barvah in dimenzijah. In če obliko in barvo izberemo po svojem okusu – mimogrede, predvsem viseči lestenci pričarajo posebno čarobnost –, pa vse več notranjih oblikovalcev glede velikosti luči prisega na preprosto matematično formulo: dolžina sobe + širina sobe = premer svetilke. Torej soba, dolga 10 in široka 12 metrov, pomeni seštevek 22. Za ta prostor bi morali tako kupiti luč s premerom 22 centimetrov. Preprosto, kajne?

Sledite pravilu 20/20

Zavese krasijo številne slovenske domove in dajejo prostoru pridih razkošja. Pri tem nista pomembni le njihova barva in tekstura, pač pa predvsem, da so pravilno obešene. In kako visoko je to v idealnem primeru? Poskusite zavese pritrditi 20 centimetrov višje od vrha okna in 20 centimetrov širše od robov. Zaradi tega bodo stropi videti višji, hkrati pa boste povečali količino naravne svetlobe, ki jo dobite vsak dan v prostor.

Igrajte se s teksturami

Teksture ustvarjajo dimenzije, dimenzije pa razkošje. V prostor dodajte čim več kombinacij različnih materialov. Blazine oblecite v žamet, divanu ali sedežni garnituri dodajte pletene odeje, kamnite sklede ali vaze naj krasijo mize in police, dodajte zelenje … Vključevanje različnih tekstur doda globino in dimenzijo sobi. Še posebno do izraza pridejo, če imate opraviti s pretežno zadržano barvno plato v umirjenih, hladnih barvah sive, temno zelene, bordo … Ravno to je namreč tisto, kar ločuje močno nevtralno sobo od tiste, v kateri se počutite razkošno in prijetno. 

Stavite na velike kose

Naj gre za police, klubske mize, komode ali druge opaznejše dodatke, velikost je pomembna! Prav veliki in drzni kosi so namreč tisti, ki izstopajo in poudarjajo mogočnost, prestiž. Kot izkoristite za poseben masiven stol ali tam postavite mizo. Tudi veliko korito z rožo bo dodalo eleganco. Če je prostor premajhen za posamezne kose, izberite izstopajoče dodatke, kot sta velika vaza na mizi ali opazna skleda, lahko tudi kip. 

Moč črne barve

Če je črna, barva stropov čiste elegance, v modi, ni prav nič drugače pri notranjem oblikovanju. A črna ni zgolj ena barva, ampak barva mnogoterih odtenkov: ločimo sijajno črno, teksturirano črno barvo, mat barvo, črno barvo jekla … Izberite odtenek in teksturo črne, ki vam je najljubši in se najbolj sklada s slogom pohištva. Nato poiščite dodatke v tej barvi, ki jih vpeljete v dom. Majhni kipci, okvirji slik, kljuke in ključavnice, tudi stikala lahko obarvate.

Velike slike

Slike niso le čudovita popestritev doma, nekatere imajo tudi materialno ali čustveno vrednost, poleg tega pa so kos, ki lahko prehaja iz roda v rod. Prav zato si omislite slike, ki so opazne, po možnosti unikatne in velike. Tudi če se podnje ne podpiše svetovno znano slikarsko ime, namreč v prostor prinesejo veliko mero razkošja in prestiža, ki ga bo opazil in vam ga zavidal vsak, ki bo vstopil v vaš dom.

Naj se zalesketa

Kar se lesketa, nam hitro pade v oči in kar kliče po luksuzu. Vam je ljubša zlata, srebrna ali zadnja leta priljubljena rose gold barva? Izberite tisto, ki se najbolje vklaplja v vaš interier, in dodajte nekaj malih predmetov v tej lesketajoči se barvi. Taki kosi so lahko vaze, sveče, okvirji, namizne svetilke, ki jih lahko, tako kot sem jo sama, tudi prebarvate … A pozor. Izberite zgolj eno barvo, prav tako se odločite za kose, ki ne mejijo na cenene, saj lahko ta prag hitro prestopimo, sploh če jih je preveč. Tudi tu namreč velja upoštevati zlato pravilo: manj je več. 

Foto: Pinterest

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam