S to knjigo otroke naučimo sprejemati drugačnost

Kaj se zgodi, ko moči združita Petra in Špela, obe magistri poslovnih ved, ki se poznata še iz študentskih dni?

Nastane knjiga, ki je malo drugačna, ki nas uči malo drugače in odpira naša srca, saj vsi otroci zmorejo. Ko mamice združimo moči, je res samo nebo meja.

Pa spoznajmo dekleti. Petra povejte nam kaj o sebi, da vas spoznamo?

Po poklicu sem magistra poslovnih ved in ustanoviteljica blagovne znamke Gnetko – Gnetko domači plastelin. V prvi vrsti pa sem seveda mama dveh zajčkov – prvošolčka Žana in štiri letnice Žive. Kot vse mamice veste, je ob malčkih doma zelo pestro in nikoli ne zmanjka dela, pa vendar se še vseeno rada lotim česa novega, za dušo, da malo potešim svojo »ustvarjalno stran«. To seveda ne bi bilo mogoče brez mojega prima moža Primoža, ki ne samo, da mi stoji ob strani ob vsaki moji ideji in me podpira 100%, ampak mi pri tem tudi zelo pomaga.

Kako je prišlo do ideje za knjigo?

Razmišljala sem, kaj bi lahko še naredila, da dopolnim svojo ponudbo plastelinov, ko me je na stran poklicala vzgojiteljica moje punčke. Rekla je, da se ji zdi, da ima malo slabšo moč v prstkih in da naj delamo doma z njo kakšne vaje. Še sreča, da doma delam plastelin, tako da to ni bila težava. Googlala sem različne vaje, ki pomagajo pri razvoju fino motorike in našla kar nekaj dobrih strani z vajami, sem pa pogrešala, da bi bile te vaje zbrane skupaj, recimo v obliki kakšne knjigice ali priročnika. In tako sem prišla na idejo, da bi kar sama napisala zgodbico in zraven vključila vaje. Torej vedela sem, da bom to naredila, vprašanje je bilo samo še s kom. 

Je dolgo trajalo, da ste našli pravo osebo za sodelovanje?

Hvala bogu mi ni bilo treba dolgo razmišljati … Hitro sem se spomnila na Špelco. Najine poti so se prvič križale na fakulteti, potem pa smo nekako izgubile stik, doker se ni preselila v kraj, kjer živita moja tašča in tast. Naročila je moj plastelin in tako sva spet navezali stik. Spoznala sem tudi njeno družino, mala dva sončka Maja in Jakoba. Le kdo ve več o vajah za spodbujanje fino motorike, kot mamica, ki to dela s svojim sinčkom vsak dan? Takoj, ko sem ji povedala svojo idejo, sem vedela, da bo iz tega sodelovanja nastalo nekaj lepega.  Idejo je takoj ponesla na naslednji nivo, podala zamisel, da napiševa zgodbo, ki bo druge otroke ozaveščala o drugačnosti in da naj glavni junak nosi opornico. Tega je na našem trgu resnično malo. Seveda sem bila takoj za, saj sem tudi sama, zaradi skolioze, nosila steznik skozi celo osnovno šolo in vem, kako je, če te otroci čudno gledajo, ker ne razumejo … 

Kdo pa je Špela in zakaj se vam je življenje obrnilo na glavo?

V prvi vrsti sem mama in partnerka mojemu Tomažu, najboljšemu življenjskemu sopotniku in atiju. Moje življenje je dobilo nov smisel 6 let nazaj, ob rojstvu prvega sina, drugi sin pa nam je dobra 3 leta nazaj življenje vsekakor postavil na glavo, hkrati pa naše življenje tako obogatil in nas naučil, kaj je v življenju pomembno. Jakob se je rodil z izredno redkim sindromom amnijskih niti. Ima drugačne, posebne prstke, prestal je številne operacije, še kar nekaj jih bo imel. Nosi različne pripomočke kot pomoč pri hoji oz. ravnanju nogice. 

Petra in Špela

Ste bili takoj za knjigo ali ste imeli kakšne pomisleke?

Ko se je spomnila name, če bi ji pomagala pri izdelavi knjige, ki bi vključevala vaje s področja fino motorike, sem bila takoj za. To je to, sem rekla. Z Jakobom sva vadila s prstki na različne načine vsak dan, prav tako sva redno hodila na terapije. Najbolj pa sem bila vesela, ko je bil trud poplačan. Jakob je s svojo vztrajnostjo vedno znova pokazal, da zmore.

Kaj občuti mama, ko je njen otrok drugačen? Kaj jo najbolj skrbi?

Strah pred sprejemanjem Jakobove drugačnosti s strani drugih otrok in odraslih je bil prisoten od njegovega rojstva dalje in še vedno se ne morem otresti skrbi. Odzivi otrok in odraslih so različni, med njimi tudi takšni zelo nezaželeni. Sama sem v otroštvu nosila očala, zobni aparat, zelo pridna sem bila v šoli, za mnoge vrstnike »piflarka« z rdečimi lasmi. Joj, koliko otrok me je vsak dan zbadalo. Ravno ta skrb, kako se bo Jakob soočal s svojo drugačnostjo, mi je številne noči kratila spanec. Zato je nastala knjiga, s katero želiva s Petro pripomoči k sprejemanju drugačnosti, prikazati svet drugačnih otrok. Vem pa, da je trud že poplačan, saj je Jakob tako srečen, ko vidi ilustracijo fantka z opornico v knjigi in se lahko končno poistoveti z nekom, ki nosi enak pripomoček kot on. Otroških knjig, ki bi se lotevale teme gibalne oviranosti, ni veliko na trgu, zato sva s Petro presrečni, da lahko prižgeva še kakšno iskrico v očeh.   

Kakšna je Jakobova zgodba in kako se je vse začelo?

Ob Jakobovem rojstvu smo za nekaj dni obstali. Svet se nam je ustavil. Prve moje besede, ko sem izvedela, da ima moj novorojenček deformacije udov, so bile: Ok, vse se zgodi z razlogom in tistim, ki to zmorejo. Mi bomo zmogli. Čez par dni smo dobili uradno diagnozo, sindrom amnijskih niti. Gre za izjemno redek pojav, ko se vlakna amnijskega ovoja ovijejo okoli fetusa in poškodujejo ude ali ostale organe. Jakob se je tako rodil s sindaktilijo prstov na rokah in deformacijo leve noge. Nato je sledilo pridobivanje različnih mnenj zdravnikov, Jakob pa je pričel s terapijami. V obdobju dveh let je imel 4 operacije.

Trenutno je Jakob star 3 leta in pol. Svoje drugačnosti se počasi začenja zavedati. Ne zna še dobro razložiti svoje zgodbe, mnogokrat zgodbo drugim otrokom zaščitniško in zelo bratsko predstavi kar njegov bratec. 

Še kar nekaj operacij ga čaka. Na srečo je Jakob izredno vztrajen, pogumen fantek, ki hoče početi vse enako kot ostali otroci, kljub temu da so njegovi prsti krajši, drugačne oblike, leva noga pa krajša in zvita. Zato tudi nosi različne pripomočke. Na srečo ima najboljšega bratca, ki mu pomaga in ga motivira. Je njegov največji vzornik. Okrog sebe pa ima tudi številne ljudi, ki mu želijo pomagati pri razvoju.

Za kakšno knjigo v bistvu gre?

  • Interaktivna knjiga, ki vključuje 14 fino motoričnih vaj, katere izvedemo s pomočjo plastelina.  
  • Z vajami razvijamo fino motorične sposobnosti otroka, otroci se ob branju  zabavajo še z igro s plastelinom in krepijo svojo ustvarjalnost.
  • Vaje so nastale v sodelovanju s strokovnjaki s področja otrokovega razvoja.
  • Ena izmed redkih knjig na slovenskem trgu, ki prikazuje različne pripomočke gibalno oviranih otrok, glavni junak nosi opornico. 
  • Knjiga je namenjena otrokom kot pomoč pri sprejemanju in ozaveščanju o drugačnosti. Skozi zgodbo bodo spoznali, da lahko zmorejo vse, če so le dovolj vztrajni. 
  • V knjigi je predstavljena Jakobova zgodba – njegov vstop v vrtec, prvo soočenje z drugimi otroki, spoznavanje otrok, ki so prav tako na nek način drugačni, prestajanje operacije in obisk bolnišnice. 
  • Skozi celo zgodbo Jakoba spremlja opica Biba, s katero Jakob goji posebno povezanost ter kroti svoje strahove, pri bralcih pa spodbuja otroško domišljijo.

Koga spoznamo v knjigi in kaj se naučimo?

V knjigi Zmorem je predstavljena Jakobova zgodba, namenjena malim in velikim, zgodba o vztrajnosti malega junaka z opornico in posebnimi prstki, ki nas na preprost način povabi k razumevanju in s tem sprejemanju drugačnosti. Jakob nas z iskreno otroško razigranostjo ob pripovedi z izbranimi sličicami povabi v svoj vsakdan. Vsakodnevno dokazuje, da je premagovanje ovir bistveno lažje v prijaznem svetu, v katerem je vsak drugačen, a hkrati tako enak drugemu − željan sprejemanja in ljubezni od prvega dne.

Jakob dokazuje, da zmore − s trudom, vztrajnostjo in pogumom, pa tudi z neizmerno otroško ustvarjalnostjo. Pri tem Jakobu pomagajo različne vaje za spodbujanje fino motorike, ki so s pomočjo plastelina prikazane v knjigi ter so nastale v sodelovanju s strokovnjaki s področja otrokovega razvoja. Verjamemo, da bodo prijetna popestritev branja.

 

Kaj lahko storimo Nepremagljive?

Tudi me lahko pomagamo, saj sta se dekleti odločili, da od vsake prodane knjige darujeta 3 eur, od vsakega prodanega kompleta pa 5 eur za tiste, ki pomoč resnično potrebujejo – na dobrodelni maraton Radia 1, akcija poteka do 22.12. Skupaj zmoremo in prepričana sem, da bomo z veseljem pomagale. 

Knjigo lahko zaenkrat lahko kupite na fb profilu – preko zasebnega sporočila – ZMOREM – knjiga o sprejemanju drugačnosti. 

Od naslednjega tedna naprej pa bo možno tudi na spletni strani www.zmorem.si. Komplete pa lahko kupite tudi na www.gnetko.si.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam