Kaj se zgodi po tem, ko je imel eden od partnerjev afero?

Prešuštvo je ljubezenski trikotnik, v katerem je tretja oseba pripravljena imeti prikrito afero z osebo v spolno ekskluzivnem razmerju.

Evolucijski psihologi partnerja v aferi imenujejo “lovec na partnerje”, saj je njegov cilj morda ukrasti ljubimca nekoga drugega zase. Včasih partnerji v aferi iščejo le priložnostni seks z nekom, za katerega se zdi, da je čustveno nedostopen. V drugih primerih pa partnerji v aferi iščejo dolgoročno razmerje. Včasih je ta strategija uspešna, saj imata lahko nezvesti partner in partner v aferi uspešno, vseživljenjsko razmerje. Pogosto pa je ta strategija neuspešna in se lahko konča z veliko bolečino prevaranega partnerja. Danes smo ponovno na pomoč poklicale našo strokovnjakinjo za partnerske odnose, osebno rast, družinske odnose in vzgojo otrok, Melito Kuhar, ki nam bo pomagala pri nekaterih odgovorih.

Kateri koraki nam lahko pomagajo?

Zunajzakonske afere se pogosto obravnavajo kot simptomi težavnega zakona. Okrevanje po nezvestobi zato zahteva izkoreninjenje simptoma (tj. prekinitev razmerja s partnerjem v aferi) in reševanje temeljnih zakonskih težav, katerih simptom je bila afera. Posledica tega je, da so partnerji v aferi včasih brezobzirno “odvrženi”, saj se nezvesti partnerji poskušajo spraviti s svojimi prevaranimi zakonci. Partnerji v aferi imajo lahko zlomljeno srce, če so na svoje nezveste partnerje gledali kot na svoje morebitne življenjske partnerje, ko so njihovi nezvesti partnerji zaradi njih zapustili svoje izdane zakonce. Kako si taki posamezniki opomorejo od zlomljenega srca? Obstajajo 3 koraki, ki nam v takšnem položaju lahko pomagajo.

1. Zavedajte se, da imate pravico do žalovanja.

Da, afere s poročenimi posamezniki so prepovedane, vendar ste bili zaljubljeni in vaše srce je bilo zlomljeno. Vaše žalovanje je resnično, tudi če vam drugi niso naklonjeni. Vzemite si čas za žalovanje.

2. Priznajte, da si želite.

Da, nekateri nesrečno poročeni posamezniki zapustijo svoje zakonce, da bi živeli srečno do konca svojih dni s partnerji v aferi. Toda nezvesti partnerji, ki lažejo svojim zakoncem, morda lažejo tudi svojim partnerjem v aferi glede svojih resničnih namenov. Ne dovolite, da bi vas še enkrat prevarali.

3. Postanite zagovornik iskrenosti.

Bili ste partner v zločinu. Nezvesti partner je živel v laži in vi ste pri tem sodelovali. V prihodnosti se boste bolje počutili, če se boste odrekli skrivnim odnosom s posamezniki v spolno ekskluzivnih razmerjih. V prihodnosti se raje postavite na stran iskrenosti kot na stran prevare. Če si poročena oseba želi razmerja z vami, naj se najprej loči od svojega partnerja, da bo vse skupaj odkrito.

Kaj o prevari pravi naša Nepremagljiva strokovnjakinja Melita Kuhar?

Nezvestoba zelo boli, a marsikdo želi rešiti zakon. Kaj storiti, če želimo zakon ohraniti, čeprav nas je partner prevaral?

Prevara je zelo globok rez v zaupanje. Kot vemo, se zaupanje gradi dolgo časa, poruši pa se lahko v sekundi. Brez zaupanja pa ni zdravega partnerskega odnosa. Prevara je prelom nenapisanega partnerskega pravila, da je par monogamno zvest in da ne seksata naokoli z drugimi osebami. Ko se to zgodi, doleti prevaranega partnerja močna čustvena travma, kot bi ga zadela ogromna skala, saj se mu je v tistem trenutku porušil cel svet. Vsa pričakovanja, želje in podzavestne iluzije, da bosta živela v zvezi mirno in ljubeče, varno in sprejeto, se porušijo in razdrobijo. Srčna bolečina je neznosna in prevarana oseba težko racionalno razmišlja, saj jo prevevajo čustva izgube, jeze, maščevanja, razočaranja.

Kako lahko rešimo zvezo?

Če par, kjer je prišlo do nezvestobe, želi zvezo ohraniti, potem bodo za to potrebne naslednje sestavine:

  • čas;
  • ogromno iskrenega pogovora, ki se bo kar nekaj časa vrtel okoli enega in istega – zakaj si me prevaral/a in kako se je to dogajalo in to v najbolj drobne detajle;
  • oblikovanje novih partnerskih pravil;
  • veliko ljubezni, ki še v njima tli in je lahko močan motivator, da želita zvezo ohraniti;
  • prevzemanje odgovornosti za vlaganje v odnos;
  • zavedanje, da bo treba na njunem odnosu preklemansko veliko delati in ga graditi na nove temelje.
Prevara je zelo globok rez v zaupanje.

Pri tem bosta težko sama plula okoli čeri vsakodnevnega zavedanja nezvestobe, čustev, ki so pri obeh prisotna, bodisi žalosti in jeze bodisi sramu in krivde pri partnerju, ki je prevaral. Predlagam, da v primeru, da želita ostati skupaj navkljub prevari, poiščeta ustrezno strokovno pomoč, kjer naj bo terapevt usposobljen za delo s parom in kako se oblikuje partnerska dinamika.

Kako ravnati, če želimo zakon končati?

Če sta bila bolečina in bes ob prevari tako močna, da ni možnosti, da ostaneta skupaj, je treba najprej ohladiti »razgrete glave« oziroma čustva, ki divjajo v prevaranem partnerju/partnerki. Treba je umirjeno zbrati misli ter se čim bolj pragmatično in »poslovno« lotiti ločitve. Vsekakor je treba na primeren način sporočiti tudi otrokom, da bo prišlo do razpada družine ter da se bosta oblikovala dva doma. Težkih posledic ločitve je veliko, zato se je le-te treba lotiti racionalno in ne v navalu ranjenih čustev in ega!

Kaj najbolje pozdravi bolečino, ko se soočamo s tem, da nas je partner prevaral?

Čas in delo na sebi, treba je iti zavestno skozi bolečino, ki nas prežema. Ob nezvestobi se nam podre naša pravljica/iluzija, da »bova srečno živela do konca dni«. To pahne naš srček v »proces žalovanja« in zahteva zavedanje, da bodo sledile različne faze, kot so žalost, jeza, nemoč, obup, bes, razočaranje, dobesedno čutimo strto srce, občutimo pa tudi strah, kaj bo z nami, z odnosom, z družino.

Je možno po prevari rešiti zakon?

Sama ne bi uporabila besede »rešiti«, ker ne gre več za reševanje zakona – to bi se moralo narediti, še preden je eskaliralo v prevaro enega ali drugega, in sicer z iskrenimi in pogostimi pogovori, kaj, koga moti in kako oblikovati drugačen odnos, ki bi bolj služil obema.

Ko pride do nezvestobe, gre za zavedanje, še zlasti, ko par želi ostati skupaj, da je potrebno odnos, komunikacijo, vrednote in zaveze odnosa postaviti na nove in bolj zdrave temelje. Točno vse to delajo pari v moji Svetovalnici. In še drobna opomba: k meni pride veliko parov, kjer je bila gospa tista, ki je moža prevarala, a želita ostati skupaj in se večinoma že zavedata, da njun odnos pred prevaro ni bil ravno (več) zadovoljujoč – postala sta si samoumevna in rutina je zadušila strast, pozornost, radovednost njunega igranja v postelji.

Kako pogosto ljubica/ljubimec postane žena/mož? Lahko afera obstane in se spremeni v zakon? 

Po nekaterih raziskavah čez lužo številke kažejo, da zgolj deset odstotkov moških, ki so imeli ljubice, dejansko razdre družino in se loči ter se poroči z ljubico. Torej gre za droben delež poprej ljubic, ki postanejo zakonite gospe. Se pa tudi v tem skriva veliko novih partnerskih pasti, na katere mož sploh ne pomisli. Več o tem si lahko preberete v moji knjigi Iskreno o partnerstvu

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam