Pet osnovnih vaj joge obraza, ki jih mora poznati vsaka nepremagljiva

Veš, da je na tvojem obrazu kar 57 mišic? In da ni pomembna samo krepitev telesnih, vendar tudi obraznih mišic? Ko poskrbiš za trening obraza, se ne prižgejo samo obrazne mišice, temveč tudi vse ostalo, kar mišice prižigajo; aktivirajo se tvoji notranji organi, hormoni se uravnovesijo, tvoje žleze prižgejo, možgani pomladijo, tvoj obraz se dvigne, gubice zgladijo in koža zasije.

Če mi ne verjameš, se prepričaj sama. V nadaljevanju predstavljam pet preprostih vaj, ki bi jih morala poznati vsaka ženska. Ko jih uvedeš v svoj vsakdan, mi verjemi, da brez njih ne boš več zmogla, nad rezultati pa boš vsaj po dveh tednih rednega izvajanja (vsaj 15 minut dnevno) navdušena. Pa mogoče tudi tista ’anti-age’ kremica ne bo potrebna 😉

Na kaj moraš biti pozorna pri izvajanju joge obraza?

Za vidne rezultate je treba izvajati vse vaje vsaj 15 minut dnevno. Ker je vsaka vaja sestavljena iz več korakov, je nujno potrebno, da slediš zaporedju in med koraki ne popuščaš. Ko narediš prvi gib oz. prvi korak vaje, ga ne popustiš do konca. Močno držiš prvi korak in dodaš drugega, nato tretjega itd. Prav tako je pomembno, da DIHAŠ. Bodi pozorna na trebušno dihanje; torej ob vdihu se trebušček napolni in ob izdihu izprazni. Ko globoko in zavestno dihaš, mišicam obraza dostaviš kisik, jih posledično tudi okrepiš in podaljšaš čas trajanja vadbe.

S pravilnim trebušnim dihanjem prav tako poskrbiš, da se glava med napenjanjem mišic ne pregreva, temveč ohlaja. Spremembe oz. nove naslednje korake poskušaj narediti na izdih. Vsako vajo in vsak korak moraš delati čim bolj na moč, od koraka do koraka pa prehajaj počasi, naj se ti ne mudi. Bodi počasna in natančna. Pomembno je tudi, da vsako vajo ponoviš vsaj trikrat zaporedoma, saj se obraz pri prvi ponovitvi šele ogreje in šele nato ustvarja učinek. Široko se nasmej, pripravi svoj obrazek in greva v akcijo.

1. MAČJI POGLED

O vaji: vaja dviguje tvoje senčke, ki so najboljši dostop do tvojih žlez in možganov. Pritisk na tvoji senčki bo ustvaril aktivacijo hipotalamusa, poleg tega boš zgladila gubice okoli oči in dvignila celotni zgornji del svojega obraza. Z izvajanjem vaje aktiviraš zastalo limfo spodnje veke, razpreš pogled, okrepiš svoj vid, poleg tega pa s pritiskom na predelu senčk povečaš prekrvavitev, kar pomeni, da bodo tvoje celice deležne več kisika in hranilnih snovi. Poleg tega redno izvajanje vaje uravnoveša tvoj hormonski sistem, zmanjšuje glavobole in povečuje življenjsko energijo. 

Vaja mačji pogled

Kako narediš? 

 • 1. Pripravi svoje dlani in pete dlani položi na senčni del obraza.
 • 2. Z dlanmi močno pritisni noter, s prsti na rokah pa objemi glavo. Pazi, da pete dlani prekrivajo celoten predel tvojih senčk. 
 • 3. Najprej s petami dlani močno pritisni na predel svojih senčk, nato z dlanmi rahlo povlečeš še gor in nazaj.
 • 4. Zapri oči in pogled usmeri gor in nazaj, da začutiš učinek upora in protiupora.
 • 5. Drži vsaj eno minuto, delaj počasi, korak za korakom, delaj na moč, ne popuščaj pri nobenem koraku in ne pozabi na dihanje! Tvoj vrat, ramena in ostale obrazne mišice morajo ostati čim bolj sproščene. 

2. OČALA

O vaji: očala je pomembna vaja za oči in trenira spodnjo veko ter celotno očesno krožno mišico. Izboljšuje vid in je odlična vaja za pomlajevanje možganov. Če veliko delaš z računalnikom ali si preobremenjena zaradi nočnega dela oz. želiš izboljšati svoj vid, ti to vajo še posebej priporočam. 

Vaja očala

Kako narediš? 

 • 1. Palec in kazalec skleni skupaj, da narediš “očala”, ki jih potem pripneš na zunanji del ob očeh.
 • 2. Najprej izmenično glej gor in dol, nato še dol in gor. Res pazi, da pogled usmeriš čim bolj navzdol in čim bolj navzgor. Nekajkrat ponovi, potem pa ob izdihu močno zamiži in poglej v notranjost glave.
 • 3. Izmenično glej levo in desno, nato še desno in levo. Res pazi, da pogled usmeriš čim bolj levo in čim bolj desno. Nekajkrat ponovi, potem pa ob izdihu močno zamiži in poglej v notranjost glave.
 • 4. Izmenično glej diagonalno levo gor in desno dol ter nato desno dol in levo gor. Resnično pazi, da pogled usmeriš čim bolj levo gor in desno gor ter nasprotno. Nekajkrat ponovi, potem pa ob izdihu močno zamiži in poglej v notranjost glave.
 • 5. Nekajkrat z očmi zaokroži v smeri urinega kazalca in nato še v nasprotni smeri. Pazi, da zajameš vse kotičke svojih ’očal’. Ob izdihu močno zamiži in poglej v notranjost glave.
 • 6. Pazi, da ves čas enakomerno dihaš, da ne mečkaš čela in kože okrog oči, ramena in vrat naj bodo sproščeni, obračaš samo oči in ne glave. Glava ostaja povsem pri miru, saj pri vaji delajo samo oči. Dihaj med celotno vajo.

3. LIFTING SPODNJE VEKE

O vaji: predel spodnje veke potrebuje ogromno treninga, saj je mišično zelo obremenjena, na tem delu pa se najhitreje pozna naše počutje. S to vajo boš predel spodnje veke prekrvavila, napolnila, se znebila zastalih tekočin in dobila nazaj svoj sijaj. Ker je tvoja spodnja veka močno povezana s tvojo nadledvično žlezo in mnogimi hormoni, boš z vajo okrepila in uravnovesila tudi te. Poleg tega vaja prižiga žleze v glavi, dviga raven energije in obnavlja notranjo moč.

Kako narediš? 

 • 1. Pogled usmeri navzgor.
 • 2. Dvigni svojo spodnjo veko tako, kot da v tvoje oči zablešči sonček oz. kot da pogledaš v močno sončno svetlobo.
 • 3. Pripravi svoje prstne blazinice in jih položi na svojo dvignjeno spodnjo veko ali dvigni in razširi komolce, kazalca položi na predel čela in obrvi, s prstancema in mezinčkoma pa pritisni na dvignjeno spodnjo veko. Tvoje prstne blazinice naj bodo tvoja utež. 
 • 4. Pulziraj s pritiskom v kratkih intervalih. Pritisni v dvignjeno spodnjo veko, štej do pet in popusti. Ponavljaj.
 • 5. Pomembno je, da ves čas globoko dihaš, da pritisk na spodnjo veko ni premočen, da so ramena sproščena, da je spodnja veka ves čas napeta in da dvig spodnje veke ne popusti. Bodi pozorna, da ne mečkaš čela in predela okoli oči in da je pogled ves čas usmerjen navzgor. Delaj počasi in natančno.

4. NJAMI

O vaji: ker pri vaji intenzivno dela jezik, s tem prižigaš tudi hormone in srce. Ko uporabljaš jezično mišico, hkrati krepiš tudi vrat in spodnji del obraza. Z vajo brišeš podbradek in nasolabialne gube. Ko delamo z jezično mišico, spodbudimo tudi delovanje svojih žlez in pomlajujemo možgane. 

Njami – kroženje z jezikom zunaj
Njami – kroženje z jezikom znotraj

Kako narediš? 

 • 1. Jezik porini ven, kolikor je mogoče, in počasi kroži z njim okoli ust v smeri urinega kazalca in nato še v nasprotni. Popolno je, če lahko narediš vsaj 36 ponovitev, a ker je vaja zahtevna, vztrajaj vsaj do deset ponovitev v vsako smer. Vajo izvajaj počasi. Če delaš pravilno, te jezik začne boleti.
 • 2. Ponovi enake krožne gibe še znotraj ust, za ustnicami, po krožni ustni mišici. Ponovi, kolikokrat lahko.
 • 3. Pazi, da je jezik ves čas napet in da ni mlahav. Pozorna moraš biti, da res krožiš počasi, da dihaš in da z usti ne delaš grimas. 

5. BALONČEK

Vaja balonček

O vaji: vaja balonček pomaga pri zmanjševanju smejalnih gub okoli ust, dviga spodnji del ličnic, zmanjšuje nasolabialne gube. Za ta predel pravijo, da je pomembno skladišče življenjske energije, zato ga moramo ves čas trenirati in polniti. Ta vaja prav tako umirja,  priporočam jo vsem tistim, ki so veliko pod stresom. Vaja prav tako vpliva na trebušno slinavko, krepi našo vranico, s krepitvijo lične mišice pa okrepimo tudi moč samoozdravitve v telesu.

Kako narediš? 

 • 1. Vdihni skozi usta in z zrakom napolni svoja lička. 
 • 2. Srednje tri prste na eni roki položi na svoja usta, z drugo dlanjo pa  pokrij celo lice in ves zrak potisni v drugo ličnico. 
 • 3. Zapri oči in pogled usmeri proti temenu. Globoko dihaj.
 • 4. Ponovi na drugi strani.
 • 5. Pazi, da s svojimi prsti ne mečkaš predela ustnic in nasolabialnega dela. Pazi, da zrak ne uhaja iz ust, da prsti niso narazen in da pritisk prstov ni prešibek. Ostale obrazne mišice naj bodo sproščene. 

Sem certificirana učiteljica joge obraza ’Juicy Face Lifting by Savina Atai’ in ’Mantak Chia’ in mi lahko za več informacij glede vaj pišeš na info@nepremagljiva.si.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam