Pomagajmo družini Morelli

Včasih se zdi, da so tragedije le oddaljen spomin, bledeča slika v preteklosti, ko se življenje nadaljuje. Vendar pa so za tiste, ki so izgubili domove v katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo pred manj kot letom dni, rane še vedno sveže.

Skoraj leto dni pozneje je boj za normalnost še vedno realnost za mnoge družine, ki so bile prisiljene zapustiti svoje domove. Med njimi je tudi gospa Morelli, ki se z vsakim dnem bori za ohranitev svojega dostojanstva in svojega doma. Poplave so prizadele Slovenijo s silovitostjo naravnih sil, ki so razkrile krhkost človeških bivališč in zlomile srca številnih družin. Za mnoge je bila to uničujoča izkušnja, ki se je ni mogoče zlahka znebiti. In čeprav so se v nekaterih delih države življenje počasi vrača v ustaljene tire, je za druge še dolga pot do okrevanja.

Gospa Morelli je ena izmed teh neštetih junakov vsakdanjega življenja, ki se še vedno bori za svoj košček sveta. Njena zgodba je le ena od mnogih, ki priča o neukrotljivi moči človeškega duha in hkrati o krhkosti naših življenj.

Za družino Morelli dan 4. Avgust ni le spomin, ampak tragična resničnost, ki jih je prisilila v boj za svoje dostojanstvo in zdravje. Ta družina je izgubila svoj dom, svoje udobje, a še posebej pomembno, izgubila je varnost, ki jo je potrebovala za skrb za svojo hčerko Vanesso, ki se bori z redko neozdravljivo boleznijo.

Poplava je prinesla uničenje, ki ga je težko opisati. Voda, ki je drvela s silovitostjo narave, je premaknila hišo na temeljni plošči, popolnoma razdejala dvorišče in odnesla del ograje. Vse glavne prostore v hiši je zalila, od hodnika, kopalnice, kurilnice, kuhinje, dnevne sobe, jedilnice, prostora za shranjevanje do sobe, kjer je bila zdravstvena oprema za Vanesso. Tam je imela terapevtsko rehabilitacijsko napravo in savno, ki ji je pomagala krepiti imunski sistem in blažiti nenehne infekcije. Uničeni so bili vsi gospodinjski in tehnični aparati, pohištvo, toplotna črpalka, okna, vrata in stene.

A še bolj srce parajoča je zgodba njihove hčerke Vanesse. Rojena je bila s številnimi zdravstvenimi težavami, ki so se sčasoma še poslabševale. Sedaj, ko se je družina znašla brez doma in primernih pogojev za njeno oskrbo, se njeno zdravje še hitreje slabša. Njeno srce, ki že bije prešibko, je dodatno obremenjeno zaradi infekcij, ki jih preboleva, in težav z dihanjem. Za Vanesso so potrebni posebni pogoji bivanja, ki pa so bili v poplavah povsem uničeni.

Družina Morelli se je znašla v težki situaciji. Ocena škode, ki jo je poplava povzročila, znaša kar 190.000 EUR, vendar si tega ne morejo privoščiti. Prvič v življenju so primorani prositi za pomoč, za pomoč, ki bi lahko rešila življenje njihove hčerke.

Gospa Morelli je povedala: “Po selitvi iz hiše se je Vanessino zdravje izjemno poslabšalo. Kot starša, naju z možem zelo skrbi, da ne bi bil eden izmed infektov, ki jih zaradi povečane izpostavljenosti nenehno preboleva, zanjo usoden. Vanessa se namreč zaradi pritiska reber na pljuča ne more izkašljati, hkrati pa je njeno že tako šibko srce ob teh infektih močno obremenjeno. Prav zato sva namreč zgradila takšno hišo, da bi jo zaščitila pred slabšanjem njene bolezni in ji omogočila najboljšo možnost pri boju z njo. In zato moramo kar čim prej sanirati hišo – da se Vanessino zdravje stabilizira in da bo z nami še nekaj časa.

Upajo, da bo operacija v Švici Vanessi prinesla olajšanje, vendar pa je nujno, da se njihov dom čim prej sanira, da bi ji lahko zagotovili najboljše pogoje za okrevanje.

Vaness z mamo

Zgodba družine Morelli je zgolj ena od mnogih, ki priča o težavah, s katerimi se soočajo prebivalci Slovenije po poplavah. Kljub težkim preizkušnjam pa ta zgodba odseva tudi upanje, ki ga družina hrani v svojih srcih, upanje na boljši jutri, kjer bodo lahko znova zaživeli v varnem domu in se posvetili zdravju svoje ljubljene hčerke.

Zato vas pozivamo, da se pridružite prizadevanjem za pomoč družini Morelli. Vaša donacija bo pomagala obnoviti njihov dom in zagotoviti ustrezne pogoje za zdravljenje njihove hčerke Vanesse. Vsak prispevek šteje in lahko naredi veliko razliko v njihovem življenju.

Sredstva za  družino se zbirajo na za to posebej namenjenemu računu Društva za kulturo inkluzije. Društvo ima status invalidske in humanitarne organizacije. 

·  na TRR-ju društva – SI56 0201 0025 8652 697, NLB – pod namen se pripiše “NENI”,

·  ali s ključno besedo NENI5 ali NENI10 na številko 1919 za prispevek 5 ali 10 EUR.

Pomagajmo družini Morelli, da znova vzpostavijo svoje življenje in se soočijo s težavami, ki jih prinaša vsakdan.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam