Preverite, katere finančne cilje si morate postaviti še to poletje!

Gotovo si si kdaj v življenju že zastavila kakšen cilj. Recimo, da boš diplomirala do 24. leta, da se boš osamosvojila do 30., da si boš čez tri leta kupila nov avto, da se boš v enem mesecu poslovila od nekaj kilogramov … 

A kakorkoli obrnemo, je večina naših ciljev nekako povezana z denarjem. Če smo si želele recimo čimprej diplomirati, smo se morale bolj posvetiti študiju, posledično nam je ostalo manj časa za delo. Če smo se želele osamosvojiti pri npr. tridesetih, smo morale privarčevati nekaj denarja, bodisi za plačilo varščine najemniškega stanovanja bodisi za polog pri nakupu stanovanja. Če smo si želele kupiti nov avto, smo prav tako morale razmišljati o tem, da potrebujemo nekaj denarja na strani. V boju s kilogrami pa smo bodisi posegle po osebnem trenerju, bolj zdravi prehrani, tečaju … Skratka, večina ciljev je, hočeš ali nočeš, povezanih z denarjem.

Cilji so nekaj, kaj potrebuje čisto vsak. Je nekaj, kar nas motivira …

In imeti cilj je zelo pomembno, saj spremeni naš pogled na ravnanje z denarjem. Če ciljev nimamo, nam je vseeno, kam gre naš denar, saj se ne ukvarjamo s tem, kam ga usmerjamo. Če pa cilje imamo, bomo o vsaki odločitvi premislile, saj se bomo zavedale, da te še kako vplivajo na našo pot do zastavljenih ciljev. Cilji so tisti, ki nas spravijo iz cone udobja, nam pomagajo rasti in nam omogočajo nadzor nad lastnim denarjem.

Razmislite o tem, katero razvado imate in koliko vas je stala v zadnjih treh letih. Potem pa razmislite, kaj bi se zgodilo, če bi prevzele nadzor nad njo in jo usmerile v doseganje enega izmed svojih ciljev. Bi ga dosegle hitreje? Gotovo!

Zato se je pomembno zavedati, česa si resnično želimo, nato pa da pot do tega načrtujemo. Seveda se cilji razlikujejo, a obstaja nekaj takšnih, ki enostavno ne smejo manjkati na tvojem seznamu.

A še prej na kratko o tem, kako si postavimo cilje …

O tem, da morajo biti cilji merljivi, dosegljivi, časovno opredeljeni itn., gotovo že vse veš. Hkrati je pomembno in zaželeno, da si jih napišeš in/ali narišeš na vidno mesto. Zakaj? Ker se bodo lepo usidrali v tvojo podzavest, ki ti bo pomagala, da ne boš pozabila nanje in boš res vse sile usmerila v to, da jih dosežeš. Saj veš, morda te bo zamikala kakšna nova oblekica, dve ali tri, a se ti bo hitro prikradla v misli slika novega stanovanja in te odvrnila od nakupa, ki bi te razveselil le dan ali dva. Ja, takšni mali odmiki od zastavljene poti nam lahko hitro podaljšajo pot za leto, dve ali celo za toliko časa, da cilj postane nedosegljiv. Slednje velja predvsem za dolgoročne cilje. A ker verjamem, da boš ti ostala osredotočena in disciplinirana, do teh izzivov ne bo prišlo, zato pa si hitro preberi, na katere cilje ne smeš pozabiti.

Imeti cilj je zelo pomembno, saj spremeni naš pogled na ravnanje z denarjem.

Katere cilje bi enostavno morala imeti …

1. Ne živiš od plače do plače!

To pomeni, da ne čakaš na plačo, temveč imaš toliko na strani, da si jo prvega v mesecu nakažeš kar sama. Koliko? Saj zdaj že veš. Toliko, kot potrebuješ za mesec, ki je pred tabo. Ko dobiš plačo na račun s strani delodajalca, pa jo enostavno umakneš z računa, ker je ne potrebuješ!

2. Počneš tisto, kar te resnično veseli!

Nisi edina, če danes še ne uživaš pri svojem delu. Tudi sama sem to izkusila. A je pomembno, da se še danes vprašaš, kaj je tisto, v čemer bi resnično uživala, kje bi lahko dala največ od sebe in bila za to še plačana. Bo šlo? Ni težko, če se boš poslušala. In potem? Potem sledi le še to, da najdeš pravo delovno okolje in se obdaš s pravimi ljudmi.

3. Se znebiš slabih dolgov!

Pozabi na limit, kartice, lizing, mini kredit, obročna odplačevanja … Vse to je le nadležna potuha, ki te ohromi in ti ne omogoča svobodnejšega življenja. Tega ne potrebuješ in zmoreš tudi brez tega. Ne verjameš? Poskusi ne uporabiti katere izmed kartic. Boš videla, da se boš že prvi mesec počutila svobodneje. Si predstavljaš, kako se boš počutila, ko se znebiš vsega? Še en namig – vsak mesec, ko si bližje cilju, ko se znebiš kartice, obroka, prečrtaj/pobarvaj ta korak, ki si ga naredila. Noro dober občutek je!

4. Si napolniš vrečo ‘kaj pa če’!

»Kaj pa če se mi pokvari avto, kaj če izgubim službo, kaj če zbolim, kaj če pride nova koronakriza, kaj če bi želela iti na svoje?« Za vse to moraš imeti posebno vrečo, ki jo lahko napolniš že v letu ali dveh. Enostavno izračunaj, kako velika mora biti ta vreča (če si morda pozabila – najmanj šestkratnik tvojih povprečnih mesečnih izdatkov, če si podjetnica, pa dvanajstkratnik), znesek deli z zneskom, ki ga mesečno lahko nameniš za ta namen, in dobila boš število mesecev, v katerih boš ta cilj dosegla. Verjemi mi, ko ga boš, si res nepremagljiva za vse t. i. proračunske bombe. 

5. Poskrbiš za svojo pokojnino! Še danes!

Točka preloma naj bi bila nekje pri 42 letih. To pomeni, da če začneš za pokojnino varčevati ‘šele’ pri teh letih, moraš varčevati precej več, kot bi bilo treba prej. A brez skrbi! Marsikaj lahko nadoknadiš. Samo prej moraš opredeliti, kakšno pokojnino bi si želela imeti, kdaj bi jo želela imeti in koliko imaš danes že privarčevano za ta namen. Sama bi ti privoščila, da se upokojiš že pred petdesetim letom. Seveda to ne pomeni, da potem ničesar več ne delaš, temveč imaš vir prihodkov, ki ti pomagajo malo izpreči in bolj uživati življenje.

6. Investiraj, investiraj, investiraj! 

Investiraj svoj čas v izobraževanje, v novo znanje z različnih področij. To je tisto, česar ti nihče ne more vzeti in ti vedno ostane.

Investiraj presežke, ki jih imaš, naj denar končno delate zate. Ni lepšega, kot si ustvariti pasivne prihodke, ki pridejo čisto vsak teden/mesec – ne glede na to, ali kaj delaš ali ne.

Investiraj v sebe, odnose, okolico. Ni ga lepšega kot to, da si zadovoljna s sabo in z ljudmi, ki te obkrožajo. 

7. Nauči se reči NE.

In vse, povezano s to besedo. Ne, hvala. Ne, ne morem. Brez iskanja razloga, zakaj si se tako odločila. Sama priznam, da mi je bilo to sprva zelo težko, a ko enkrat to usvojiš, končno zadihaš in začneš živeti življenje, ki si ga ti želiš. Ja, ti! Ne nekdo drug.

In zdaj se vprašaj, le kako ti ob vsem tem ne bi uspelo doseči zastavljenih ciljev?!

Nekoč je Zig Ziglar lepo zapisal: »Če ne ciljaš na nič, boš vsakič zadel.« 

In to še kako drži! 

Ciljajte torej na doseganje svojih ciljev in pri tem ostanite nepremagljive!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam