Vse, kar ste želele vedeti o ultrazvoku dojk

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli okoli 1300 novih bolnic, število obolelih pa se iz leta v leto povečuje.

Javni zdravstveni sistem (program DORA) nam omogoča prvo oceno dojk z mamografijo šele od 50. leta dalje, in sicer vsako drugo leto. A žal zbolevajo tudi mlade ženske, ki so zaradi bolezni večinoma tudi najbolj prizadete in jih preventivni programi ne zajamejo pravočasno.

Zakaj izbrati ultrazvočno preiskavo dojk že v mlajših letih ali kot dopolnilno preiskavo v menopavzi po 50. letu?

 • Pregled je neboleč, brez neželenih stranskih učinkov in popolna varen.
 • Pregled je neinvaziven.
 • Pri preiskavi ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko neomejeno ponavljamo. 
 • Priporočamo jo vsem ženskam ter tudi nosečnicam. 
 • Ker gre za uspešno metodo odkrivanja sprememb v tkivu dojk pri mlajših ženskah in ženskah v menopavzi. Običajno se pri mlajših od 35 let uporablja kot samostojna preiskava, pri starejših od 35 let pa je dopolnilna preiskava ob mamografiji.
 • Zgodnje odkrivanje bolezni – bolezenski proces se lahko odkrije, preden se pojavi dovolj velika sprememba, ki bi bila tipna ali zaznavna s katero drugo slikovno preiskavo. 
 • Spremembe lahko zaznamo že v začetni fazi, opredelimo jih kot nenevarne, benigne ali sumljive, ki potrebujejo nadaljnjo obravnavo.
Preiskava dojk z ultrazvokom je lahko samostojna ali kot dopolnilna k mamografiji.
 • Preiskavo kot prvo metodo uporabljamo za opredelitev otipljivih zatrdlin pri ženskah, ki so mlajše od 35 do 40 let, saj je odlična za razlikovanje različnih tumorjev. Če na mestu otipljive zatrdline odkrijemo enostavno cisto, punkcija za opredelitev zatrdline ni potrebna, saj je taka cista nenevarna. 
 • Preiskava je koristna za razjasnitev na mamografski sliki vidnih nepravilnosti in opredelitev otipljivih zatrdlin ob negativni ali nepregledni mamografski sliki. Manj je zanesljiva le pri opredelitvi mikrokalcinacij (točkaste, majhne poapnitve v tkivu), ki lahko pomenijo benigno stanje ali začetni rakavi proces. Te namreč mamografija bolje prikaže.
 • Preiskava zelo dobro pokaže vsebino večjih mlečnih vodov, kar nam lahko pomaga pri opredelitvi izcedka iz bradavice, ki je pogost pojav pri ženski populaciji v vseh starostnih skupinah.
 • Preiskava odlično oceni stanje pazdušnih bezgavk, ki z mamografskim slikanjem niso dobro zaznavne. Povečane bezgavke so lahko reaktivne, nenevarne ali sumljive.
 • Dojko pregledamo v različnih smereh, zato traja preiskava dlje kot mamografija – vsaj 15 minut, pogosto tudi več. A ker ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko neomejeno ponavljamo, je čas preiskave nepomemben za zdravje preiskovanke.
 • Pogostost pregledov se priporoča glede na stanje dojke v določeni starostni dobi in glede na obremenilne dejavnike posameznice oziroma njene predhodne izvide.
 • Čas preiskave je odvisen od faze ciklusa mesečnega perila, pri ženskah v menopavzi jo lahko opravimo kadarkoli.
 • Ni čakalne dobe.

Kako se pravilno pripravimo na pregled dojk?

Posebne priprave na preiskavo niso potrebne. Če ima ženska, ki se odloči za ultrazvočno preiskavo dojk, že mamografske ali ultrazvočne izvide in slike, naj jih prinese s seboj za primerjavo. Pred preiskavo lahko preiskovanka je in ni treba, da je tešča.

Velja pravilo, da pri ženskah, ki še imajo menstruacijo, preiskavo izvajamo takoj po koncu menstruacije, nekako med 8. in 12. dnem ciklusa, torej v času, ko svetujemo tudi samopregledovanje.

Preiskovanka sleče zgornja oblačila in med preiskavo leži na hrbtu, po navadi z dvignjenimi rokami. Zdravnik pregleda vsako dojko posebej, se pogovori z njo in ji razloži ultrazvočni izvid. Izda priporočila za vnaprejšnje sledenje.

Ženske, ki nimajo več mesečnega perila, lahko opravijo preiskavo kadarkoli. 

Tudi doječe ženske jo lahko opravijo kadarkoli. 

Opomba: 1. dan menstruacije oziroma mesečnega perila je prvi dan ciklusa, ko se začne krvavitev.

Za Nepremagljive je prispevek pripravila primarij Darija Mateja Strah, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam