Težave s sinusi, glavoboli, alergijami? Poskusite z izpiranjem nosu!

Nos predstavlja vrata zavesti in pot do naše notranje lekarne, pravi ajurveda. Zdravila, ki jih dajemo skozi nosne poti, vplivajo na um, prano, dih, ravnovesje naših doš in funkcijo možganov ter živčenega sistema. Pravzaprav je naša nosna votlina vstopna točka do možganov, našega uma in zavesti. 

Ker smo v prehodnem obdobju, ko so prehladi, kašelj, alergije in gripe pogost pojav, je pomembno, da v teh mrzlih dneh, ki prihajajo, našo nosno votlino dodatno negujemo in tako poskrbimo za zdravje celega telesa. Danes s teboj delimo starodavni ajurvedski ritual …

V sodobnem svetu je kakovost zraka slaba. Onesnaženje, kemikalije in smog so značilni za urbana okolja in negativno vplivajo na naše dihanje. Ko vdihnemo, naš nos deluje kot filter in ujame patogene v zraku; vendar pogosto zanemarimo čiščenje le-teh. Spodaj opisani tehniki omogočata, da učinkovito očistimo nosni prehod, odstranimo odvečno sluznico, izboljšamo fokus, podpremo delovanje možganov in okrepimo vitalnost telesa.

Neti in nasya sta tradicionalna ajurvedska rituala, ki ju jogiji izvajajo že tisoče let. Jogiji so odkrili, da ti postopki pomagajo odpreti sinuse, povečati pretok prane in poglobiti pranajamo (dih). Tudi če ti joga ni blizu, obstaja veliko drugih razlogov, da začneš eno od tehnik vključevati v svoj vsakdan.

Jala Neti, jogijsko izpiranje nosnic

Izraz “neti” dobesedno pomeni “voditi”. Neti se nanaša na vodo, ki črpa ali vodi našo energijo skozi nosne poti in jih odpira. Je ena izmed številnih čistilnih tehnik v starodavnem sistemu joge. 

Da bi voda vstopila v naše nosne poti, moramo uporabiti neti posodico, ki je videti kot majhen čajnik z dolgim ​​izlivom, kateri se udobno prilega nosnicam. Ta je lahko iz plastike, keramike ali jekla. Najdeš jo v trgovinah s pripomočki za jogo. 


Jala neti je preprosta tehnika, ki nam učinkovito očisti nos, nosne prehode in sinusne votline. Odstranjuje odvečno sluz, odpravlja težave s sinusi, glavoboli, alergijami, astmo, sprošča napetosti v obraznih mišicah. Poleg tega tudi hladi možgane in prinaša občutek svežine in budnosti. 

Jala neti je preprosta tehnika, ki nam učinkovito očisti nos, nosne prehode in sinusne votline.

Kako izvedeš čiščenje nosu s tehniko jala neti?

Pripraviš fiziološko raztopino; zmešaj eno čajno žličko soli (lahko himalajsko) s pol litra vrele vode. Voda naj se ohladi do mlačnega. Stoj pred umivalnikom, telo nagni naprej. Začneš z nosnico, ki je bolj odprta. Cevko posodice prisloniš na zgornjo nosnico in jo pritrdiš tako, da voda ne steče po obrazu, temveč v nosnico. Usta odpreš, zato da lahko dihanje poteka spontano in nemoteno, ko preko nosnic pretakaš vodo. Če vlivaš vodo v levo nosnico, voda priteče ven skozi desno. Pazi na položaj glave. Ko posodico izprazniš, poravnaš glavo in počakaš, da vsa voda izteče iz nosnic, nato postopek ponoviš na drugi strani. 

Tehniko jala nati je najboljše izvesti zjutraj, na tešče. V času nosečnosti ali menstruacije tehnike ne izvajamo. 

Neti in nasya nam pomagata globoko zadihati in se popolnoma povezati s svojim telesom.

Nasya, čiščenje in nega sinusov

Nasya je ajurvedski izraz za nazalno terapijo. Je več tisočletij star postopek in tudi del dnevne ajurvedske rutine. Pravzaprav gre za vnašanje navadnih olj, ghee-ja ali zeliščnih pripravkov v nosno votlino. Tradicionalno olje nasya je sestavljeno iz mešanice sezamovega olja, v katerega so vmešana organska zelišča, ki pomagajo očistiti in obnoviti nosne poti in sinuse. Skrbi za nosno sluznico in preprečuje, da bi se izsušila. Pomaga obnoviti vitalnost dihalnega sistem in spodbuditi pravilno dihanje. Poleg tega umirja um, sprošča, spodbuja boljši spanec, pomaga proti glavobolom, prehladom in alergijam.

Kako izvedemo tehniko nasya?

Olje segreješ (najbolje tako, da stekleničko potopiš v vročo vodo), ležeš na posteljo, glavo nagneš nazaj in v vsako nosnico kapneš 1-2 kapljici olja. Dihaš normalno in počakaš minuto do dve, preden vstaneš. Vsak dan kapljica ali dve v vsako nosnico, to je sestavni del dnevne ajurvedske rutine.

Postopka ne izvajamo na poln želodec, v času menstruacije ali nosečnosti. Najbolje jo je izvesti zjutraj, na tešče, takoj ko vstaneš, lahko tudi zvečer pred spanjem za pomiritev. Uporabi olje, ki je primerno glede na tvojo prevladujočo došo. Tehnike ne izvajaj v kombinaciji z jala neti oziroma med eno in drugo tehniko je potreben vsaj nekaj urni premor. 

Joga in ajurveda nas učita, da je dih (dihanje) eno najmočnejših orodij za preobrazbo. Neti in nasya nam pomagata globoko zadihati in se popolnoma povezati s svojim telesom. Če teh starodavnih praks še nisi preizkusila, ti je ta sezona skorajda namenjena. 🙂

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam