Preprosti krhki ingverjevi medenjaki

To so za pripravo najbolj preprosti ter tudi najbolj dišeči in okusni piškoti vseh časov! V naši družini jih pečemo že vrsto let, saj je testo res odlično prilagodljivo in ga lahko otroci vedno znova gnetejo in valjajo.

Vse kar potrebujete je ena sama posoda, sestavine in pridne ročice željne domačih dišečih piškotov. In teh pri nas doma res nikoli ne manjka, sploh ko se bliža praznični čas in prihod dobrih mož. Takrat otrokoma vedno pustim prosto ustvarjalno pot in tako z modelčki izrezujeta različne oblike ter piškote po lastni domišljiji krasita z raznimi sladkorčki, bombončki in drugimi jedilnimi okraski.

Piškoti pa vsako leto krasijo tudi našo božično-novoletno jelko, nanjo jih namreč radi zelo veliko obesimo, tako da naš dom vsak dan diši po božiču. In se je že zgodilo, da so do božiča pod smreko ostale samo še drobtinice, hihi. Ampak ker po navedeni recepturi nastane veliko testa, lahko seveda pripravimo tudi navadne piškote brez okrasnih dodatkov, ki so meni osebno najljubši, saj se odlično podajo k vsem toplim napitkom.

Sestavine:

  • 250 g gladke moke
  • 1,5 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička cimeta (cejlonski*)
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • 100 g rjavega sladkorja (muscovado**)
  • 115 g masla sobne temperature
  • 3 žlice medu
  • 1,5 žlička kakava
  • 1 veliko jajce

Priprava:

  1. Vse sestavine v posodi zmešamo v gladko testo oziroma kepo.
  2. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga v hladilniku pustimo stati od pol do ene ure.
  3. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  4. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  5. Na delovni površini del testa razvaljamo na približno par milimetrov debelo.
  6. Z modelčki izrežemo poljubne oblike in jih položimo na pekač.
  7. Piškote pečemo približno 10 minut oziroma dokler se njihovi robovi rahlo ne obarvajo. Pečeni piškoti so na otip še mehki. Ko se na mrežici ohladijo, se strdijo in postanejo krhki.

Namig:

* Priporočam cejlonski cimet v prahu, saj je v primerjavi z običajnim cimetom (Cassia) bolj aromatičen.

** Rjavi sladkor Muscovado je trsni sladkor, ki ni rafiniran in v katerem melasa ni odstranjena. Obstaja svetel in temen, glede na delež melase. Po okusu je ta sladkor veliko bolj bogat, saj se začetna sladkoba razvije v bogat grenko-sladek okus, ki odlično oplemeniti ingverjeve piškote.

Še več super receptov najdete na yaska.si!

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

Pomlada prinaša barve. Tudi ko gre za ličenje! 

V petek vas bo v nabiralnikih čakala knjižica, ki jo je pripravila Romina Regvat
V njej pa je opisala 10 najbolj vročih trendov ličenja za tople mesece.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam