Nepremagljive komentiramo: Primer Lindsay Vonn

Uspešna ameriška smučarka in šampijonka Lindsay Vonn, je z objavami neretuširanih fotografij na svojih družabnih omrežjih želela pokazati, da retuširane fotografije, ki v zadnjem času preplavljajo predvsem Instagram, niso realne.

Pokazala je, kako se njen trebušček naguba, ko se skloni, in da ima tudi ona celulit. Pri tem pa je bila deležna cele vrste neprimernih, žaljivih in zlobnih komentarjev, seveda so med njimi tudi komentarji žensk. Njeno objavo si lahko ogledate TUKAJ.

Za komentar, na to vedno in zelo aktualno temo, zlobnih in velikokrat anonimnih komentarjev na družabnih omrežjih, sem prosila Mojco Pehant, našo nepremagljivo strokovnjakinjo za komunikacije in pa nepremagljivo Rebeko Dremelj, ki se je na žaljivke in zlobne komentarje že pred časom odzvala v svojem zapisu: Ko primitivizem več ne pozna meja.

Mojca Pehant: “Tisti, ki žalijo, so v resnici nezadovoljni sami s seboj!”

Mojca pravi, da je smučarka z objavo vsekakor naredila veliko za to, da se je še več žensk zavedlo, da so lahko srečne, četudi niso popolne.

Lindsey Vonn še danes velja za eno najlepših in za javnost najbolj zanimivih smučark, čeprav je preteklo že kar nekaj časa, odkar je smuči postavila v kot. Ko gre za lepotne trende, so seveda znane osebnosti tiste, ki jih bodisi narekujejo bodisi predstavljajo in Lindsey pri tem ni nobena izjema.

Ženske si prevečkrat prizadevamo biti popolne, podobne tem lepim, urejenim in privlačnim javnim osebam, ker njihov videz nezavedno ali zavedno povezujemo z njihovo uspešnostjo in priljubljenostjo. Ženske, ki so tako nesramno napadle Vonnovo, v resnici niso komentirale Lindsey, pač pa so tolažile ali opravičevale sebe. Najbrž s svojo zunanjo podobo niso zadovoljne ali so v svojem telesu celo nesrečne, morda sploh ne gre za neposredno povezanost z zunanjostjo, pač pa je v ozadju njihova osebna neustrezna samopodoba, razlog je lahko karkoli. Še en močan vzgib za negativne komentarje je zavist. Ljudje si želimo biti občudovani ter sprejeti in Lindsey to vsekakor je, na globalni ravni. Mnoge ženske pa niso ali vsaj niso v takšni meri, kot si to želijo. 

Podoben fenomen se recimo kaže pri ženskah, ki nadpovprečno uživajo v gledanju t.i. mehiških limonad. Te ženske tolaži in osrečuje, da imajo tudi slavni in lepi velike težave, da so tudi oni nesrečni, saj potem njihova osebna nesreča postane zanje bolj sprejemljiva. Z njo lažje vsakodnevno shajajo.

Dejstvo je, da žaljivi in nesramni komentarji vedno povedo več o piscih le-teh, kot o tistem/tisti, ki so mu komentarji dejansko namenjeni. V ozadju te vrste negativizma so osebne stiske, nezadovoljstvo, ki se v teh kriznih časih še bolj kopiči, zaradi vpliva mnogih zunanjih dejavnikov. 

Dejstvo je, da žaljivi in nesramni komentarji vedno povedo več o piscih le-teh, kot o tistem/tisti, ki so mu komentarji dejansko namenjeni.

Prepričana sem, da je Lindsey s tem, ko se je pokazala v čisto človeški, ranljivi koži, po drugi strani požela veliko novih simpatij. Vendar tisti, ki jih je s svojo gesto potolažila, spodbudila, osrečila, ostajajo tiho in tega ne razglašajo in pišejo v komentarjih. 

Vsekakor je naredila veliko za to, da se je še več žensk zavedlo, da so lahko srečne, četudi niso popolne. Da je videz samo del osebnosti, da je ženska lahko srečna in zadovoljna tudi s celulitom in nagubanim trebuščkom. Da je dovolj dobro, čisto dovolj, in da so v življenju mnoge stvari, ki osrečujejo bolj kot gladka zadnjica.

Rebeka Dremelj: “Dobro vem, kako je, ko te napadajo!”

“Skozi vsa ta leta v svetu zabave, sem dobila res močno, trdo kožo in me zelo redko še kaj prizadene.”

Naša nepremagljiva Rebeka Dremelj zelo dobro ve, kako je, ko si tarča zlobnih komentarjev. Pravi, da je še vedno tudi sama velikokrat “žrtev” takšnih in drugačnih neprimernih komentarjev. 

“Ljudje včasih enostavno v določeni stiski ne najdejo drugega zatočišča, kot “prizadeti drugega” in sebe s tem povzdigniti. Žal je tako in s tem se srečujem vsak dan znova in znova. Vendar je v tem svetu najpomembnejše, da ohraniš mirno kri, da se zaveš, da ti z vsemi svojimi dejanji delaš dobro sebi in upaš, da delaš dobro tudi drugim. Ni nujno, da bo vedno vse, kar je dobro zate, dobro tudi za druge. A že vera v to, da s svojo prepoznavnostjo, sebi enakim in isto mislečim polepšaš dan, jih motiviraš, jih osvobodiš, je vredna več kot karkoli drugega. 

Skozi vsa ta leta v svetu zabave, sem dobila res močno, trdo kožo in me zelo redko še kaj prizadene. Je pa res, da tisti, ki smo dokaj “normalne sorte”, ne bomo nikoli razumeli tistih, ki svoj gnev zlivajo na druge,” pravi Rebeka in dodaja, da smo pač iz drugega sveta. 

Je pa res, da tisti, ki smo dokaj “normalne sorte”, ne bomo nikoli razumeli tistih, ki svoj gnev zlivajo na druge.

“Treba se je zavedati, da to, kar jaz mislim o tebi, ni popolnoma nič povezano s tabo, ampak je to povezano izključno z mano. Ker to, kdo ti si in kaj ti si, veš izključno in samo ti. To, kar pa si jaz mislim o tebi, to bolje opisuje mene in pove več o meni. Zato so tovrstni kometarji popolnoma brezpredmetni”.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam