Rebeka preizkuša: Test za odkrivanje raka

Diagnoza rak. Že ob sami besedni zvezi vsakega od nas vsaj malo stisne, če zbolimo mi, pa nam življenje in naše razmišljanje postavi na glavo. In to ne glede na to, ali smo povprečen smrtnik ali znana medijska oseba.

Takrat vsi postanemo enaki – ranljivi in prestrašeni. A kaj, ko vemo, da na to, ali bo rak vstopil v naše telo in s tem v naše življenje, pogosto nimamo vpliva. Tako kot marsikatera druga stvar je tudi rak lahko deden v smislu okvarjene genetike.  

Raka na ščitnici je prebolela tudi Rebeka Dremelj. A čeprav se je pozdravila in vrnila življenje na ustaljene tirnice, to še ne pomeni, da se občasno ne vpraša: Kaj če se ponovi? »To je tako velika in težka preizkušnja življenja, da te hočeš nočeš zaznamuje za zmeraj. In čeprav si največji ’pozitivec’ na svetu, vate vsadi vsaj kanček dvoma in strahu. Prav zato sem, ko sem izvedela za Cancer Screen test, zadevo nemudoma preverila na lastni koži,« pove Rebeka. Odločila se je za največji, tako imenovani Plus Women paket, kjer ti testirajo 49 genov in skozi podrobno znanstveno analizo podajo odgovor, ali imaš okvarjenega katerega od genov.

Prepričana, da bo pozitiven, ji je zdravnica dr. Strah po vseh končanih analizah sporočila, da so vsi rezultati negativni!

Če je odgovor pritrdilen, potem je skoraj gotovo, da boš raka prej ko slej dobil, če pa je rezultat negativen, se lahko veseliš. To namreč pomeni, da lahko kar 16 vrst raka, ki so povezane s temi geni, izključiš. Testira se vašo genetsko nagnjenost za raka dojke, jajčnikov, prostate, debelega črevesa in druge vrste.

To je tako velika in težka preizkušnja življenja, da te hočeš nočeš zaznamuje za zmeraj.

Tovrstni test je uporabila tudi znamenita hollywoodska igralka Angelina Jolie, ko si je nato na podlagi pozitivnih rezultatov ob okvarjenem genu na prsih dala odstraniti obe dojki. Čeprav takrat za marsikoga drzna poteza, a ji je lahko morda rešila življenje.  »Sama sem raka na ščitnici dobila precej mlada. Doktor, ki me je takrat pregledoval, je dejal, da obstaja velika verjetnost, da imam okvarjeno genetiko, sploh glede na zdravstveno sliko moje družine. Tudi oče, brat in mama so namreč imeli okvarjeno ščitnico. Celo babica, ki je imela nato še raka na prsih. Prav zato sem se z zanimanjem, a hkrati velikim strahom, tudi zaradi hčera in morebitne genetike odločila za test, čeprav se redno pregledujem. Saj veste, da že stara vraža pravi, da rak običajno eno koleno preskoči, nato pa pride na plan. 

Kakorkoli, test v Sloveniji je možen, zato sem ga izkoristila tudi sama. Prepričana, da bo pozitiven, mi je zdravnica dr. Strah po vseh končanih analizah sporočila, da so vsi rezultati negativni! Bila sem presrečna in osupla hkrati!« opiše svojo izkušnjo Rebeka. Kamen se ji je odvalil od srca, seveda pa se hkrati zaveda, da tudi to ni 100-odstotno zagotovilo, da raka nikoli več ne bo dobila.

Če želite izvedeti več o tem testu oziroma se želite naročiti na posvet z zdravnikom, najdete vse potrebne informacije TUKAJ.

Obstaja namreč kar nekaj vrst te bolezni, ki se pojavi zaradi okoljskega vpliva in življenjskega stila, a vsaj tistih najbolj pogostih oblik raka se ji ni treba bati. »Zavedam se tudi, da je rak ščitnice specifičen, saj je okoli 20 odstotkov te vrste bolezni povezanih tudi z genskimi dejavniki. A že zato, ker zdaj končno vem, da nimam zasnove za raka na črevesju, raka materničnega vratu, raka na jajčnikih in nekatere druge oblike, sem si pošteno oddahnila,« pove Rebeka, ki je še več zanimivih in uporabnih informacij podala v spodnjem videu.

1 Komentirajte

 • Avatar
  Posted 26/08/2020 12:25 pop
  by Martina

  ❤❤
  Kje v Sloveniji pa se da opraviti ta test če lahko vprašam? Dr Strah – v Domžalah mogoče?
  Hvalaa ?

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam