Zaljubili se boste v ta dva recepta za bučno juho!

Obožujem juhe, izredno rada jih pripravljam in se poigravam z okusi in sestavinami. Tokrat z vami delim dva recepta za bučno juho in ne bo vam žal, če ju preizkusite …

Kremna juha iz pečene buče z ingverjem

  • Čas priprave : 10 minut
  • Čas kuhanja : 20 minut
  • Recept za štiri osebe

Sestavine:

  • 700 g buče
  • 200 g bučk
  • 160 g čebule
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1,25–1,5 l vode
  • 0,6 dl paste shiro miso, po okusu
  • sol
  • 2 žlički kurkume
  • 3 debeli stroki česna
  • 3–5 cm ingverja
  • ekstra deviško sezamovo olje
  • začimbe po okusu

Priprava:

Pečico ogrejemo na 190 °C. Bučo in bučke dobro očistimo in neolupljeno grobo narežemo. Neolupljeni ingver narežemo na kockice. Čebulo olupimo in grobo narežemo, neolupljeni česen ovijemo v aluminijasto folijo.
Zelenjavo stresemo v pekač, pokapljamo z oljem in premešamo. V kot položimo zvitek s česnom, potem pa pekač za 45 do 55 minut položimo v ogreto pečico. Zelenjava je pečena, ko se zmehča in nekoliko rjavkasto obarva. Česen iztisnemo iz lupinice.


Pečeno zelenjavo z iztisnjenim česnom nato zmešamo v gladek pire. Prelijemo ga v posodo in dodamo ostale sestavine. Pristavimo na štedilnik in prilijemo toliko vode, da dobimo želeno gostoto, nato zavremo in dobro segrejemo.

Pikantna bučna juha z rdečo peso

  • Čas priprave : 10 minut
  • Čas kuhanja : 20 minut
  • Recept za tri osebe

Sestavine:

  • 300 g očiščene, na kocke narezane buče
  • 3 manjše rdeče pese
  • 1 drobna čebula
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1 l zelenjavne osnove 
  • 4 stebelca limonske trave
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 1 žlička rimske kumine
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice gladke skute
  • drobnjak

Priprava:

Čebulo čimbolj drobno narežemo, česen stremo in sesekljamo. Rdečo peso olupimo in jo narežemo na drobne kockice. Podobno pripravimo tudi bučo. 

V manjšem loncu segrejemo kokosovo olje, na katerem na hitro prepražimo čebulo, sveže mleti ali sesekljani kumin in česen. Dodamo na kocke narezano rdečo peso, potem pa vse skupaj počasi (res počasi) pražimo 10 minut, da se pesa nekoliko zmehča in spusti barvo. Vmes zavremo liter vode.


Zelenjavo zalijemo z vročo vodo ter dodamo limonsko travo. Zavremo in vmešamo narezano bučo. Vse skupaj kuhamo približno 15 minut, da se buča zmehča. Poper grobo stremo, drobnjak pa drobno narežemo in dodamo tik pred koncem kuhanja. Lonec odstavimo, limonsko travo nato zavržemo. Vsebino posode zmešamo s paličnim ali kakšnim drugim mešalnikom.

Foto: Peter Irman

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam