Vsebino omogoča MEDITERRA

Poznate vse načine uporabe kokosovega olja?

V zadnjih letih je priljubljenost kokosovega olja močno narasla in danes je na voljo že povsod. Verjetno ste zasledile že na stotine člankov, v katerih poveličujejo njegove pozitivne učinke – od okusa do mnogih koristi za zdravje in telo.

Toda eksplozija priljubljenosti kokosovega olja se je pojavila z eno slabostjo: na policah trgovin je zdaj nešteto vrst tega, nekatere se prodajajo po smešno nizkih cenah. Katero vrsto/znamko bi morali torej kupiti, da bodo učinki res zdravilni? Lahko res verjamemo, da so čisto vse vrste kokosovega olja kakovostne? 

Nepremagljive smo izbrskale nasvete, katero kokosovo olje pozitivno vpliva na tvoje telo in kako izbrati kakovostnega, kakršno je na primer kokosovo olje znamke Mediterra

1. Izberite deviško kokosovo olje

To je najpomembnejše pri nakupu kokosovega olja.

Deviško (imenovano tudi ‘ekstra deviško’) kokosovo olje je narejeno iz svežih kokosovih orehov. Večinoma se olje pridobiva z mokrim mletjem, vendar se ta metoda lahko tudi precej razlikuje. Če je mogoče, je najbolje najti olje, ki je bilo izdelano z neposrednim mikroizgonom. Pri tej tehniki meso hladno stisnejo, da se olje sprosti v eni uri po odprtju kokosa.

Ne glede na to, ali kokosovo olje uporabljaš pri kuhanju ali v lepotne namene, je najboljše deviško kokosovo olje – surovo, nerafinirano in brez neprijetnih kemikalij ali nečistoč.

2. Izogibajte se rafiniranemu kokosovemu olju

Rafinirano kokosovo olje je narejeno iz kopre, ki je dimljena, sušena v peči ali na kokosovem mesu. Rafinirano olje je beljeno in dezodorizirano. Ta postopek pa mu odvzame veliko koristnih hranil, kot so antioksidanti.

Rafinirano kokosovo olje je pogosto označeno le kot ‘kokosovo olje’; če ne piše ‘deviško’, je obdelano. Rafinirano olje lahko označimo tudi kot stisnjeno kokosovo olje, tekoče kokosovo olje ali hidrogenirano kokosovo olje. Hidrogenirano olje je najslabše, saj ta postopek vodi do nastajanja transmaščob!

Kokosovo olje lahko dobimo s suho ali mokro obdelavo. Pri suhi se meso odstrani iz lupine s pomočjo ognja, sončne svetlobe ali peči za ustvarjanje kopre. Kopra je užitni trdi del kokosovega oreha, ki vsebuje veliko kokosovega olja in beljakovin. Priprava in shranjevanje kopre se pogosto izvajata v slabih higienskih pogojih, posledica česar je slaba kakovost olja, ki potrebuje prečiščevanje pred uporabo. Precejšen del olja, pridobljenega iz kopre, se izgubi zaradi kvarjenja, prisotnosti mesa in glodavcev med postopkom ekstrakcije. Pri mokri obdelavi se uporabljajo sveži kokosovi orehi, ki jih odprejo najpozneje v dveh dnevih po obiranju. Mokra obdelava je najmanj uspešna, saj procesi zahtevajo tudi drago naložbo v opremo in energijo.

3. Bodite pozorne na kakovost proizvodnje

Pri nakupu čistega kokosovega olja se moramo osredotočiti na to, kako je bilo pridelano, in dobro prebrati etiketo, drobni tisk in pridobiti informacije. 

Kakovostno deviško organsko kokosovo olje Mediterra je večnamenski izdelek. Uporabiš ga lahko za kuhanje, nego kože ali las. Isti izdelek je mogoče uporabiti za različne namene. Pametni tržni oglasi naj te zato ne zavedejo v nakup različnih vrst kokosovega olja za različne namene. Potrebuješ samo enega kakovostnega.

Pridelava olja iz kokosovega mleka vključuje ribanje ter stiskanje kokosovega mesa. Temperatura tega in posledično kokosovega mleka ne presega 25 °C. Ko je kokos nastrgan, potrebujejo manj kot 45 minut, da pridobijo mleko. To kokosovo mleko potem ohladijo na 10 °C, da se izloči olje. Nato dajo ohlajeno mleko v veliko centrifugo, s katero pridobijo kokosovo olje in ‘posneto’ kokosovo mleko. Ta metoda ne zahteva nobenega segrevanja. Potrebnega je torej kar nekaj dela, da pridobijo čisto olje. Tako centrifugirano ekstra deviško kokosovo olje je popolnoma belo, kadar je v trdnem stanju, in kremasto, lahko mazljivo, ko je v poltrdnem stanju. Kadar je tekoče, je popolnoma čisto kot izvirska voda.

Pravilno obiranje kokosa oziroma njegova starost pri tem (od 2 do 20 mesecev) sta pomembna za kakovost olja. Iz nezrelih kokosovih orehov je zelo težko pridobiti kakovostno olje. Deviško kokosovo olje lahko pridobivajo iz svežega kokosovega mesa, mleka ali ostankov. Proizvodnja vključuje odstranitev lupine, umivanje, mokro mletje, sušenje ostankov in stiskanje olja. Tisoč zrelih kokosovih orehov tehta približno 8640 kg. Donos iz kopre je 170 kg, iz katerih se lahko pridela približno 70 litrov kokosovega olja. Kokosovo olje, posebno hladno stisnjeno ekstra deviško kokosovo olje, je malo poznano, vendar izjemno koristno, zdravo in raznoliko.

Nepremagljive smo izbrskale in preizkusile mnogo različnih vrst in blagovnih znamk kokosovega olja. Po vseh zbranih informacijah ti priporočamo kokosovo olje Mediterra

Spodaj prilagamo receptke za v tvojo kuhinjo ter lepotne in ajurvedske nasvete, kako lahko kokosovo olje uporabiš doma in v mrzlih zimskih dneh nahraniš kožo, lase, dušo in brbončice. 

UPORABA KOKOSOVEGA OLJA ZA NEGO LAS IN KOŽE

– Kokosovo olje kot odstranjevalec ličil

Kokosovo olje Mediterra lahko uporabiš kot odstranjevalec ličil. Namesto posebnih olj, ki so polna umetnih sestavin, uporabi kokosovo olje. Še posebej ga priporočam za predel okoli oči, kjer je koža izredno občutljiva. Kokosovo olje vmasiraj na želeni predel in obriši z blazinico. To daje koži čas, da izkoristi nekaj pozitivnih lastnosti olja brez negativnih učinkov. Ko ostanke ličil odstraniš, obraz speri z vodo, da odstraniš še preostalo olje.

– Kokosovo olje kot maska ​​za lase

Če so tvoji lasje suhi ali poškodovani, je uporaba kokosovega olja Mediterra kot maske za čez noč odličen način za rehidracijo poškodovanih in suhih las. 

Nekaj ​​žlic olja nanesi na celotno lasišče, pri čemer bodi pozorna na konice. Nato si natakni kapo za prhanje ali si lase zavij v folijo in se odpravi v posteljo. Zbudila se boš z neverjetno mehkimi lasmi. Prepričaj se, da jih zjutraj dobro spereš. 

Kokosovo olje lahko na suhih laseh uporabiš kot serum za konice. Bodi pozorna, da ga v tem primeru naneseš v res majhnih količinah.

Kokosov piling za telo

Če kokosovo olje Mediterra zmešaš s kokosovim ali rjavim sladkorjem, lahko ustvariš naraven pilig za telo. Koža bo po nanosu gladka, svetleča in mehka kot dojenčkova ritka. 

UPORABA KOKOSOVEGA OLJA V AJURVEDI

– Žvrkljanje kokosovega olja 

Si že kdaj slišala za žvrkljanje olja? Ja, mogoče se sliši čudno, a to je pravzaprav ajurvedska ustna vodica. Gre za žvrkljanje olja, najbolje kokosovega ali sezamovega, od 8 največ do 20 minut dnevno. Žvrkljanje v ajurvedi izvajajo že več tisočletij, predvsem zaradi pozitivnih učinkov na zobe, ustno votlino in celotno telo.

Na prazen želodec preprosto v ustih žvrkljaš žlico kokosovega olja Mediterra. Na koncu bo mlečno belo, penasto in redko. Po končanem ritualu ga izpljuni v koš za smeti in usta dobro speri z vodo. Pazi, da olja ne pogoltneš, saj se nanj vežejo toksini in strupene snovi iz telesa. V ajurvedi pravijo, da bi morali žvrkljati vsaj enkrat na dan, najbolje zjutraj, na prazen želodec. 

Kako pravilno žvrkljati? 

– Takoj po strganju jezika in krtačenju zob izvedi ritual žvrkljanja olja.

– Uporabi kakovostno hladno stisnjeno olje, ne uporabljaj poceni predelanih vrst olja, kot so sončnično, koruzno, sojino itd. 

– Vzemi žlico olja, najbolje kokosovega ali sezamovega, in začni, tako da olje pomikaš po ustni votlini levo in desno.

– Ponavljaj 8 do največ 20 minut; pusti, da olje kroži po ustni votlini in prodira med zobe.

– Med tem lahko opraviš ostala jutranja opravila, saj bo čas tako hitro minil.

– Ko končaš, tekočino, ki se nabere, izpljuneš v koš ali straniščno školjko, saj je polna toksinov.

– Po končanem žvrkljanju usta dobro speri s toplo vodo, ki ji lahko dodaš še malce soli.

Zakaj žvrkljati?

– Ker žvrkljanje krepi zobe in dlesni ter splošno zdravje ustne votline;

– čisti zobe in odstranjuje zobne obloge;

– izboljšuje zdravje sinusov;

– koristi proti nekaterim kožnim in krvnim boleznim;

– pomaga pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja;

– zmanjšuje vnetja v telesu in s tem koristi zdravju srca in možganov;

– je ena izmed najmočnejših in najučinkovitejših praks za razstrupljanje telesa.

– Abhyanga: samomasaža

Prednosti: izboljšana cirkulacija, limfna masaža, koži doda vlago in mehkobo, neguje notranje organe ter pomaga do boljšega spanca.

Pogostost: Če je mogoče, vsak dan ali vsaj dva- do trikrat na teden za želene rezultate.

Potek samomasaže:

– Na hitro segrej kokosovo olje, da postane tekoče. Preizkusi temperaturo na zadnji strani roke, da se ne opečeš.

– Vzami suho krtačo z naravnimi ščetinami, da odstraniš odmrlo kožo, umazanijo in ostanke s površine kože.

– Začni pri nogah, premikaj krtačo proti srcu z nežnim, a odločnim pritiskom. To pripravi pore za sprejemanje olja.

– Kokosovo olje v obilnih količinah nanesi po vsem telesu z enakimi gibi kot pri suhem ščetkanju.

– Pusti, da se olje vpije v kožo, nekje 5 do 10 minut, da prodre v najgloblje plasti in se približa notranjim organom. Med čakanjem lahko globoko dihaš ali meditiraš.

– Speri pod hladno ali mlačno prho.

– Čiščenje nosnic s kokosovim oljem Mediterra

Nasya je ajurvedski izraz za nosno terapijo. Je več tisočletij star postopek in del dnevne ajurvedske rutine. Pravzaprav gre za vnašanje navadnega olja, kokosovega, gheeja ali zeliščnih pripravkov v nosno votlino. Tradicionalno olje nasya je sestavljeno iz mešanice sezamovega olja in organsko pridelanih zelišč, ki pomagajo očistiti in obnoviti nosne poti in sinuse. Skrbi za nosno sluznico in preprečuje, da bi se izsušila. Pomaga obnoviti vitalnost dihalnega sistema in spodbuditi pravilno dihanje. Poleg tega umirja um, sprošča, spodbuja boljši spanec, pomaga proti glavobolom, prehladom, alergijam.

Kako izvedeš tehniko nasya?

Kokosovo olje segreješ (najbolje tako, da stekleničko potopiš v vročo vodo), se uležeš na posteljo, glavo nagneš nazaj in v vsako nosnico kaplješ eno do dve kapljici olja. Normalno dihaš in počakaš minuto do dve, preden vstaneš. Vsakodnevna kapljica ali dve v vsako nosnico je sestavni del dnevne ajurvedske rutine.

Postopka ne izvajamo na poln želodec, v času menstruacije ali nosečnosti. Najbolje jo je izvesti zjutraj, na tešče, takoj ko vstaneš, ali zvečer pred spanjem za pomiritev. 

UPORABA KOKOSOVEGA OLJA MEDITERRA V BOŽIČNI KUHINJI

Beljakovinske kroglice

Sestavine:

Priprava:

Mandlje in datlje za deset minut namočiš v toplo vodo, da se navlažijo in zmehčajo. Nato vse sestavine v multipraktiku zmešaš do gladkega, po potrebi dodaš še žlico kokosovega olja. Iz dobljene mase oblikuješ kroglice in jih povaljaš v najljubšem posipu (kokos, mleti oreščki, cvetni prah, kakav, modra spirulina).

Mini mafini

Sestavine:

 • 2 žlici chia semen
 • 3 žlice kokosovega sladkorja ali drugega sladila
 • žličko pecilnega praška ali sode bikarbone
 • 2 in pol skodelici domače granole (midve sva uporabili Raaw granola: Raawking Chocolate)
 • 100 g stopljene čokolade
 • 2 žlici kokosovega olja Mediterra
 • ščepec soli
 • skodelico grškega jogurta

Priprava:

Kokosovo olje in čokolado stopiš in počakaš, da se malo ohladi. V skodelico daš chia semena, kokosov sladkor in pecilni prašek ter premešaš. Dodaš stopljeno čokolado s kokosovim oljem, grški jogurt, ščepec soli in domačo granolo. Vse skupaj dobro premešaš, da se vse sestavine sprimejo. Če masa ni dovolj tekoča, lahko primešaš še žlico olja ali grškega jogurta. Maso pustiš, da malo odstoji, da se sestavine dobro povežejo in chia semena nabreknejo. Pečico segreješ, napolniš modelčke za mafine in pečeš približno pol ure na 200 stopinj Celzija. 

Hitre ovsene ploščice (RAAWBELA)

Sestavine:

 • 2 skodelici domače granole ali ovsenih kosmičev (midve sva uporabili Raaw Granola: Raawpical Coconut)
 • če uporabiš ovsene kosmiče, dodaj še skodelico nasekljanih mandljev in kokosovega čipsa
 • skodelico sezamovih semen
 • 3 žlice kokosovega olja Mediterra
 • 3 žlice javorjevega sirupa
 • 3 žlice tahinija ali arašidovega masla
 • čajno žličko modre spiruline (raawshop.com)

Priprava:

Pečico ogreješ na 180 stopinj Celzija. Pekač obložiš s papirjem za peko, tako da sega malce čez rob (za lajše dvigovanje na koncu). V veliki skledi zmešaš ovsene kosmiče/granolo, sezamova semena, mandlje, modro spirulino. V kozici na majhnem ognju stopiš kokosovo olje in kokosov sladkor (oz. drugo sladilo). Primešaš še tahini ali arašidovo maslo. 

Mokro zmes zliješ na suhe sestavine in dobro premešaš. Sestavine se morajo dobro sprijeti. Naložiš v pripravljen pekač in dobro zgladiš, tako da z žlico dobro stisneš vse sestavine. Pečeš 20 do 25 minut, da se zlato rjavo zapeče in v sredini hrustljavo strdi. 

Vzameš iz pečice, ohladiš v pekaču, narežeš na ploščice in postrežeš. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam