Tokrat sem vam pripravila tri ideje za slane prigrizke, s katerimi si lahko popestrite dneve okoli noči čarovnic.
V teh dneh, ko večino časa samo kuhamo, jemo in hodimo na sprehode, se prileže tudi malo “packanja” v kuhinji. Recepti so zelo enostavni, hitri in testo, ki ga pripravite po istem receptu, uporabite za vse tri prigrizke.
Testo
Sestavine:
- 400 g moke (tip 500)
- 20 g svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 3 dcl mlačne vode
- 1 jedilna žlica olja
- 1 čajna žlička soli
Priprava:
V posodo nadrobimo kvas, prilijemo 2 dcl mlačne vode, dodamo sladkor in eno žlico moke, gladko zmešamo in pustimo 10 min, da kvas vzhaja – tako dobimo kvasni nastavek. Na sredini moke naredimo jamico, okoli potresemo sol, v jamico nato vsujemo olje in kvasni nastavek ter gnetemo, mešamo in sproti prilivamo 1 dcl vode, ki nam je še ostal.
Potem testo pustimo počivati približno 2 uri, da vzhaja, oblikujemo v hlebec in testo je pripravljeno za ustvarjanje.
Mini krste
Sestavine za nadev:
- 100 g pasiranih pelatov
- sol
- 50 g ribanega sira
- 60 g tune v konzervi
Priprava:
Testo razvaljamo na približno 2 mm debeline in izrežemo “krste”. Na spodnjo stran krste iz testa namažemo pelate, dodamo mešanico sira, tune in soli (nadev) ter prekrijemo z drugo plastjo testa. Robove pritisnemo skupaj z vilico, premažemo z rumenjakom in spečemo. Vse skupaj pečemo na 185 stopinj, približno 20 minut.
Mini mumije
Sestavine za nadev:
- 100 g pasiranih pelatov
- sol
- 80 g rezin šunke ali pršuta
- 50 g rezin sira
- 6 črnih oliv
Priprava:
Testo razvaljamo na približno 2 mm debeline debeline, izrežemo krog, na sredini namažemo s pelati. Iz oliv, ki smo jih narezali na krogce, naredimo oči, na “čelo” položimo rezine šunke oziroma pršuta in s sirom, ki ga narežemo na trakce, naredimo vzorec povojev. Vse skupaj pečemo na 185 stopinj, približno 10-15 minut.
Mini buče

Sestavine za nadev:
- 200 g mletega mesa
- sol
- poper
- česen
- čebula
- mocarela
- 100 g pelatov
- 1 kos toasta
- vrvica
- za pecelj uporabimo: 5 kom testenin
Priprava:
Meso začinimo s soljo in poprom, dodamo česen, čebulo in na kocke narezan toast. Oblikujemo kroglice, tako da damo v sredino košček mocarele. Iz testa, ki smo ga razvaljali na približno 2 mm debeline izrežemo krogce s premerom 8 cm in z vsakim izmed njih “oblečemo” kroglico. Z vrvico navzkrižno delamo vzorce buče (prikaz v videu), ki jo na vrhu malo potlačimo ter zapičimo pecelj. Pečemo na 185 stopinj.
Kako z vrvico naredimo vzorec na “buči” si lahko ogledate v spodnjem videu.