Vsako leto komaj čakam na sezono sladkih, sočnih in aromatičnih domačih jagod in to prav s posebnim razlogom – da lahko pripravim »THE« jagodno pito. Enostavno rustikalno jagodno pito z rabarbaro.
To je v bistvu tradicionalna rustikalna francoska pita, ki je poznana pod imenom »Galette«. V Italiji jo pripravljajo na enak način kot Francozi in jo imenujejo »Crostata«. Gre za pito pripravljeno iz krhkega testa, za katero ne potrebujemo modela za pito, saj mora biti po tradiciji njena oblika rustikalno nepravilno okrogla.
Za to pito pravzaprav sploh ne najdem dovolj primernega pridevnika, ker so besede božanska, nebeška, čudovita, fantastična, ipd. premalo presežne, da bi jo lahko dovolj dobro opisale. Ko sem jo pred leti prvič pripravila, je bila to dobesedno ljubezen na prvi okus! Da je nekaj tako zelo dobrega, tudi tako zelo enostavno oziroma preprosto za pripravo, je kot dobitek na loteriji. Prav zares!
Vse besede so odveč, kajti ta rustikalna jagodna pita govori kar sama zase!
Sestavine (Pita premera34 cm)
Krhko testo:
- 200 g moke
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička soli
- 140 g hladnega masla, narezanega na majhne koščke
- 90 ml hladne vode
Nadev:
- 500 g jagod
- 100 g stebel rabarbare
- 60 g belega kristalnega sladkorja
- Sok polovice bio limone
- 1 žlička tekoče vanilje
- 1 žlica jedilnega škroba
- 1 jajce in 1 žlica vode (za premaz testa)
- 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja (za posip po robu testa)
- Vaniljev sladoled (po okusu)
- Sladkor v prahu (po okusu)
Priprava:
Krhko testo
Krhko testo lahko pripravimo »na roke« ali pa v mešalniku (blenderju).
a) »na roke«
- V posodo presejemo moko in dodamo sol, sladkor ter hladno, na majhne koščke narezano maslo.
- Sestavine z rokami oziroma prsti na hitro zmanemo, da dobimo maso peščenaste strukture. NE gnetemo ali kaj podobnega!
- Dodamo hladno vodo in premešamo ter maso zvrnemo na delovno površino. Z rokami na hitro oblikujemo kepo testa.
b) v mešalniku
- Vse suhe sestavine damo v mešalnik oz. blender in nekajkrat zavrtimo, da se poenotijo.
- Dodamo mrzlo, na majhne koščke narezano maslo in ponovno nekajkrat zavrtimo, da postane struktura mase peščenasta.
- Postopoma dodajamo mrzlo vodo, dokler se testo ne poenoti oziroma ne nastane kepa testa.
Pita
- Delovno površino obložimo z listom papirja za peko in nanj položimo kepo testa, ki ga razvaljamo v krog premera 34 cm.
- Razvaljano testo skupaj s papirjem za peko predenemo na pekač, ga pokrijemo s prozorno folijo ali papirjem za peko in vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.
- Medtem pečico segrejemo na 200 stopinj in pripravimo nadev iz jagod.
- Jagode operemo in očistimo ter jih poljubno narežemo (priporočam na polovičke ali četrtinke).
- Prav tako očistimo in olupimo stebla rabarbare ter jih narežemo na manjše koščke.
- V posodi zmešamo narezane jagode in rabarbaro ter dodamo sladkor, sok limone, vaniljo in jedilni škrob ter vse skupaj na hitro premešamo. Pri tem in naslednjem koraku bodimo kar se da hitri, da jagode v posodi ne izpustijo preveč soka.
- Iz hladilnika vzamemo pekač z že pripravljenim razvaljanim testom ter na sredino testa položimo nadev iz jagod in rabarbare. Nadev enakomerno razporedimo po sredini testa in pri tem pazimo, da približno 6 do 7 cm roba testa ostane praznega oziroma brez nadeva.
- Rob testa nato »okoli in okoli« zapognemo čez sadni nadev ter ga s čopičem nežno in na tanko premažemo z jajcem, ki smo ga zmešali z žlico vode ter ga po vrhu malce posujemo z rjavim kristalnim sladkorjem.
- Pito pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno 40 minut oziroma, dokler testo ne postane lepo zlatorjavo zapečeno.
- Pečeno pito ohladimo do mlačnega in jo postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda in/ali žličko sladke smetane ali pa jo preprosto samo posujemo s sladkorjem v prahu.
Namig
Če rabarbare nimate, jo lahko brez težav izpustite.
Več receptov najdete na yaska.si.