Sejšeli s tremi majhnimi otroki? Mala malica za nepremagljive!

Čeprav so zdaj časi, ko smo omejeni na potovanja znotraj svoje občine, pa to ne pomeni, da nepremagljive ne moremo uživati v potopisih in spominih … Drage nepremagljive, ostajamo optimistične in sanjarimo o obisku Sejšelov!

Lani poleti, sredi julija 2019, ko so otroci po kosilu spali na plaži v Vrsarju, sem jaz brskala po mobilnem telefonu. Na iskalniku Skyscanner se je pojavila ugodna letalska karta Ljubljana – Mahe – Ljubljana, s postankom v Istanbulu. Z letalsko družbo Turkish Airways, ki jo obožujemo. Ker sem vedela, da ima Miha septembra rojstni dan in ker naj bi let Ljubljana – Istanbul trajal samo 2 uri in 20 min, nato pa bi brez čakanja takoj sledil let Istanbul – Mahe, ki bi trajal 8 ur in 15 minut, sem se precej hipno odločila za nakup. Letalske karte so bile čudovito darilo, destinacija pa krasna za družinsko potepanje. Karte po ceni 534 evrov na osebo, ki so že vključevale riziko odpovedi. Kupila sem karte za pet oseb in strošek razdelila na obroke, kar je bilo finančno izvedljivo. Za ostale stroške pa sem predvidevala, da si jih bova z Miho delila kot ponavadi. 

Možu sem za rojstni dan podarila potovanje na Sejšele in izzvala slabo voljo

Na potepanje, po neokrnjenih otokih sredi Indijskega oceana, smo se tako odpravili v malo okrnjeni obliki, in sicer midva z Miho in najini trije otroci, stari eno, tri in pet let, starejša Mihova otroka pa sta bila v načrtovanem terminu potovanja pri mamici Urši. Z nami je šla tudi naša varuška Urša, saj nama stoji ob strani v najbolj nemogočih trenutkih, zato sem jo želela nagraditi. 

Da človeka ne poznaš niti po desetih letih zakona, se je izkazalo za resnično. Miha se darila ni niti malo razveselil. Nasprotno, odločil se je, da zagotovo ne gremo, saj si tega finančno ne moremo privoščiti. Hkrati pa je negodoval, da tam ne more kajtati, česar si on pravzaprav najbolj želi. Seveda sem to zanikala, saj sem videla, da je kajtanje na Sejšelih mogoče, nisem pa vedela, da ne v tem letnem času. No, iz mojega veselja je nastala prava drama in skoraj do zadnjega dne nisem vedela, če ga bom lahko pregovorila ali ne.

Upala sem, da ga bom morda prepričala k odhodu vsaj s tem, da bom dokazala, da lahko sanjske Sejšele, ki imajo renome izredno drage destinacije, obiščemo z zelo malim budgetom. In smo jih.

Zanašala sem se na svojo iznajdljivost načrtovanja res ugodnih potovanj. Upala sem, da ga bom morda prepričala k odhodu vsaj s tem, da bomdokazala, da lahko sanjske Sejšele, ki imajo renome izredno drage destinacije, obiščemo z zelo malim budgetom. In smo jih. Ko gledam v svoji tabelici vse stroške, smo v dvajsetih dneh trije odrasli in trije otroci porabili 3.817 evrov, kar je znašalo 191 evrov dnevno. Kasneje bom razložila, zakaj jih ni bilo samo 17, kakor je to videti na kupljeni letalski karti.

Domačini so izredno prijazni.

Načrt: kopanje, potapljanje, treking, spoznavanje domačinov …

Vedno se načrtovanja potovanja lotim enako. Kupim Lonely Planet in ga natančno preberem ter podčrtam ali izpišem ključne informacije, kaj želimo videti, kaj je za otroke zanimivo in kaj nam je finančno dosegljivo. Nato pregledam različne domače in tuje bloge ter članke na svetovnem spletu. Spet ponovim vajo in upoštevam še letni čas, državne praznike, festivale in seveda vreme. Preučim varnost in razdalje v kilometrih in času ter predvidim potrebna prevozna sredstva.

Zavedajoč se naših osebnosti in nemirnega duha, potreb malih otrok in utrujenega moža, sem vedela, da nikakor ne smemo iz Sejšelov narediti samo poležavanje na belih plažah in kopanje v turkiznem morju. To enostavno ni za nas, vsaj za več kot tri dni ne. Vseeno pa sem vedela, da sva oba z Miho utrujena od dela in da ne smemo ubrati našega čisto klasičnega ritma, ko se premikamo iz kraja v kraj skoraj vsak ali vsak drugi dan. Izbrala sem torej srednjo pot. 

Na podlagi opisov in razdalj med otoki ter stroškov premikov z enega na drugega, sem se precej enostavno odločila za obisk treh – Mahe, Praslin in La Digue. Vedela sem, da hočemo kopanje, obvezno potapljanje, veliko trekingov in gibanja, čim več stika z domačini, naravo in živalmi, malo zgodovine in kulturnih znamenitosti ter ogromno vrhuncev, ki nas bodo osupnili. 

Sistemsko pripravim vso prtljago

Vedno pripravljam prtljago jaz, in sicer po enakem postopku. Najprej na posteljo zložim 15 kompletov spodnjih delov oblačil (kratke hlače, ene ali dvoje dolge hlače, krila, pajkice), od tega vzamem polovico lepših stvari in polovico stvari iz našega »dobrodelnega« predala. To je velik predal, ki ga imamo že leta, v njega vsa leta zlagamo obleke, ki so premajhne, smo se jih po dolgih letih naveličali, imajo majhno luknjo ali madež, so promocijske … Tudi stvari, ki mi jih kdo podari, shranjujem v tem predalu.  

Želve velikanke živijo krepko čez sto let.

Nato kombiniram zgornje dele, nogavice, spodnje perilo in dodam kakšne dodatke – rutice, kape, klobuke. Pogledam, kaj barvno sodi zraven, priložim še elastike, lasnice, nakit in torbici za dekleti ter nahrbnik za Jašo. Enako naredim na naju. Pripravim še čevlje: športno pohodniške, natikače za na plažo in prhanje, lepšo obutev za večerna potepanja. Potem vsak kup pospravim v prozorno vrečko. Tako je vse zaščiteno pred morebitnim dežjem ali morebitno »mokro nezgodo« na letalu. Dnevno ne izgubimo niti sekudne časa z izbiro oblek in prepirom, kaj sodi skupaj ali ne, otroci si sami izberejo po eno vrečko vsak dan. 

Vsakemu otroku z njegovo pomočjo pripravim še majhen nahrbtnik, ki ga vzame s sabo na letalo in v avtomobil. Vsebuje vlažilne robčke, rezervna oblačila, knjigice, pobarvanke, mini pisala in barvice, eno plišasto igračko in še dodatno igračko (avtomobilček ali barbiko). Nekaj igrač dobijo še na letalu in to ob gledanju risank zadostuje. Na letalu jim jih ponudijo neskončno, tako lahko odrasli mirno počivamo in spimo. Midva nikoli nisva imela posebnega izziva z njimi na letalu. Največji problem je ta, da tako dolgo gledajo risanke, da skoraj nič ne spijo. 

V naprej sem sestavila jedilnik za 17 dni.

Pristali smo na otoku Mahe, ki je največji. Hitro sem ugotovila, da lahko Sejšele doživiš samo na dva načina. V luksuznih hotelih, ki so all inclusive in ne misliš na hrano. Tega si nismo mogli privoščiti, niti nam takšno potovanje nikoli ni bilo všeč, saj ne doživiš niti kulture, niti države, niti ljudi. Drugi način pa je, da si izbereš guest hause ali apartma, butično nastanitev ali Airbnb. Prebrala sem, da so Sejšeli neokrnjeni in divji, da izven hotelskih nastanitev turizem ni razvit. To pomeni, da tam ne bo kot v Portorožu, kjer na tri metre nudijo hrano, pijačo in sladoled.

Na Sejšelih so plaže divje, prazne, nikogar ni, ki bi ti prinesel ležalnik ali plastenko vode.

Na Sejšelih so plaže divje, prazne, nikogar ni, ki bi ti prinesel ležalnik ali plastenko vode. In to nam ustreza – biti sam, v stiku z naravo, raziskovati neobljudeno in prav nobene potrebe nimamo, da bi se drenjali med množicami z vseh koncev sveta. Prav tako sem iz prebranega ugotovila, da je do najlepših plaž vedno od 30 minut do ene ure vožnje z avtomobilom, potem pa še od 10 do 30 minut hoje po bujni vegetaciji. No, vedoč vse to, mi je bilo jasno, da bomo do cilja prišli, ko bo prvi otok že lačen, drugi žejen, mož bo želel pivo in varuška čokoladico. Torej, za nas hoteli sploh ne pridejo v poštev in potrebujemo hrano vedno s seboj. Ko se enkrat odpravimo od doma, se do večera zagotovo ne želimo vračati. Edino mesto, pravo mesto, na celotnih Sejšelih, kjer obstaja en velik supermarket, pa je prav v mestu Mahe, na naši prvi točki postanka. 

Zato sem že doma sestavila jedilnike za 17 dni, od zajtrka, vmesnih malic, do kosila in večerje. Mlečni zdrob, polento, čokolino, nekaj sadnih kašic HIPP in drugih malenkosti sem vzela celo s seboj. Naročila sem celotno serijo plastičnih posodic različnih velikosti in mehko zložljivo hladilno torbo. Na poti z letališča do naše nastanitve smo tako najprej zavili v supermarket in zapravili malo več kot 400 evrov za poln prtljažnik hrane. Dobrine so tam nekoliko cenejše kot pri nas. Kasneje smo dokupovali samo kruh, sadje in skoraj nič drugega. V restavracijo smo zavili samo enkrat ali dvakrat, in še to smo obžalovali, saj je bilo izjemno drago. Poleg tega so domačini znani po »počasnem premikanju«, tako da so otroci že zaspali na stolih, preden smo bili postreženi. 

Krasna vila na sredini otoka Mahe je zame najboljši hotel!

Na Booking.com sem našla krasno vilo Casuarina Hill, in sicer na sredini otoka Mahe, v hribih, 20 minut vožnje od morja. Vedela sem, da sonce na Sejšelih vstane ob peti uri in gre spat ob 18. uri, zato nisem videla prav nobene prednosti v tem, da smo nastanjeni na plaži, ki je zvečer za nas z majhnimi otroki neuporabna. Dvonadstropna vila s krasnim razgledom na morje v daljavi, z dvema kopalnicama, ogromno kuhinjo, tremi spalnicami, brezplačnim parkiriščem med rožami pred hišo, z ogromnim bazenom in domačini v sosednji hiši, ki ti lahko pomagajo s pristnimi nasveti. To je zame vedno najboljši hotel. 

Na otoku Mahe smo stanovali v čudoviti vili.

Z lastnikom vile, gospodom Patrickom, sem se uspela povezati preko elektronske pošte. Bil je zelo uslužen in prijeten. Zaupal mi je in mi dal še dodatni popust. Dogovorila sva se, da mi ni potrebno plačati vnaprej. Slišala sva se tudi po telefonu in izrazila sem skrb, kaj naj naredimo, če njegova obljuba ne bo držala in brez predplačila pridemo tam, nato pa rezrevacija ne bo veljavna. Povedal je, da ima sam vnuke in česa takšnega ne bi naredil. Dodal je, da je njegov riziko skoraj večji kot moj, saj je na Booking.com označil »zasedeno« v našem terminu, mi pa lahko najdemo podobno nastanitev tudi last minute, on pa gostov zadnjih hip ne bo dobil.

Verjela sem mu. Upravičeno. Lastnik vile mi je uredil tudi ugoden rent a car za 400 evrov za vse dni našega dopusta. Avto nas je pričakal na letališču, lastnica z našimi imeni na listu pa pri izhodu z letališča. Imela je dodatni avto, s katerim nas je pospremila do vile.

Četudi smo malo »lutali«, nas ni skrbelo. 

Prvih 10 dni smo preživeli na glavnem otoku Mahe, ki ponuja veliko vsega, predvsem pa ima neokrnjene, neraziskane in neobljudene plaže. Prvi večer smo po večerji odrasli pogledali zemljevid otoka in ga razdelili na 4 dele, SV, JV, JZ in SZ. Vsakemu delu otoka smo namenili dva dni in si označili plaže, ki jih želimo videti, atrakcije, kot so opazovanje želv, ogled muzeja, obisk razgledne točke, tržnice, glavnega mesta, pristanišča in plantaže čaja, jahanje konjev itd. Za vsak drugi dan smo določili eno treking pot, s čimer smo tudi začeli dan. To je bil vsem skoraj najboljši del potovanja, saj je vključeval poti skozi tropski gozd, poln zvokov, nenavadnih rastlin, slapov, v katerih smo se kopali, in razgledov, ki jemljejo sapo. Potrebovali smo dobro orientacijo, saj na poti ne srečaš skoraj nikogar. A nas ni skrbelo, saj smo šli na poti, dolge od ene do štirih ur, in sicer zjutraj. To je pomenilo, da nas tema ni mogla ujeti, nevarnih živali ni, malico pa smo imeli s seboj. Četudi smo malo »lutali«, nas ni skrbelo. 

Hitro smo spoznali, da je sejšelsko otočje res eno biotsko najbogajteših na svetu. Med mnogimi endemiti živi tukaj največja želva na svetu, ki po populaciji krepko preseže človeško. Videli smo tudi najmanjšo žabico, ki meri manj kot centimter in nenavadno palmo coco de mer, ki je zelo mogočna. 

Obiskali smo sirotišnico.

Otok Mahe smo res dodobra raziskali. Vsak dan smo se kopali, vsakič na drugi plaži, poležavali, nismo sledili vsakdanjemu domačemu tempu. Imeli smo dovolj časa za raziskovanje otoka. Vožnja z avtom je bila osupljiva, saj je narava krasna. Skoraj vsako noč je rahlo deževalo, tako da je bilo vse videti sveže, živo zeleno. Ogromno je velikih cvetov vseh barv. Res je osupljivo!

Zraven glavnega mesta Viktorija, kjer smo videli urni stolp, nekdanjo guvernerjevo palačo, ki je sedaj predsedniška rezidenca, so naravoslovni muzej, državni zgodovinski muzej in botanični vrt. Mesto je majhno in ga prehodiš v eni uri. Ima krasno lokalno tržnico, kjer smo okušali nenavadno sadje in si nakupili zelenjavo in ribe za pripravo naših obrokov. Ogledali smo si pridelavo ruma, prehodili številne plaže in veliko snorkaljali. Trekingi so nas popeljali na različne vrhove otoka.

Razgledi so bili vredni vsakega koraka. Otroci so radi sodelovali, veliko hodili, imeli pa smo tudi »bobe«, da smo jih malo nosili. Eden od vrhuncev je bil zagotovo obisk sirotišnice in igra z otroki. Podarili smo jim tri velike vreče igrač in oblek, česar so bili zelo veseli. Midva z možem pa sva bila ponosna na najine otroke, ker so ponovno neegoistično delili svoje stvari z drugimi otroki. 

To je bilo noro doživetje, saj smo imeli kolesa z velikimi košarami za otroke

Po desetih dneh otoka Mahe smo imeli rezerviran trajekt. Karte sem kupila že pred odhodom, našla sem jih preko spletne strani seyferry.com in za 200 evrov smo dobili povratne karte iz Mahe na Praslin. Otok Praslin je manjši, zato smo mu namenili le štiri dni, obenem pa smo si privoščili še enodnevni izlet na še manjši otok La Digue. Tukaj smo bili še bolj prijetno presenečeni. Dobiš občutek, da se je ura zavrtela 100 let nazaj – nobenega kaosa, gneče, plaže skoraj brez ljudi, narava pa neopisljivo lepa. 

Obiskali smo najlepše plaže, želvji otrok, kjer smo božali največje želve na svetu in se podučili o vseh podrobnostih, ki zadevajo ta čudovita bitja. Hodili smo po mangrovovem gozdu, opazovali ptiče, veliko snorkljali, odrasli smo se izmenično potapljali. Videli smo morske pse, mante, želve, številne ribice in hobotnice. Ogledali smo si posebno znamenitost – narodni park Valle de Mai, na katerem raste unikatni kokos ‘coco de mer’, ki zori kar 30 let in ima obline ženskega telesa. Veliko smo se pogovarjali z domačini, obiskali lokalno šolo in vrtec ter si ogledali pridelovalnico biserov. 

Obiskali smo najlepše plaže, želvji otrok, kjer smo božali največje želve na svetu in se podučili o vseh podrobnostih, ki zadevajo ta čudovita bitja.

Z drugega največjega otroka, Praslin, smo z mini ladjo odšli na celodnevni izlet na bližnji otok La Digue, ki pooseblja edinstven način življenja. Tam ni avtomobilov in se čas dobesedno ustavi. Tipično je, da te že na pomolu napadejo domačini, ki ponujajo najrazličnejša kolesa, kar je tudi edini pravi način za ogled otoka. To je bilo noro doživetje, saj smo imeli kolesa z velikimi košarami za otroke. Pri tem smo neizmerno uživali. Ogledali smo si še plantažo vanilije in začimb. Nepozabno, lepo in edinstveno!

Nevede smo potovanje podaljšali za dodatne štiri dni

Ko smo prispeli na letališče, smo ugotovili, da je letalo že odletelo. Prijazno osebje nas je opozorilo, da smo večer prej dobili obvestilo po elektronski pošti, da je let predviden tri ure prej. Ker nismo imeli internetne povezave, tega nismo zasledili. Brez težav so nas umestili na naslednji let, ki pa je bil komaj čez štiri dni. Najprej sva bila šokirana, saj so naju doma čakale službene obveznosti. A sva se hitro sprijaznila in celo razveselila dodatnih dni v raju. Vrnili smo se v našo vilo na otoku Mahe in se dogovorili, da vsak dan obiščemo tisto plažo, ki je bila nekomu izmed nas najlepša. Tako je bil konec res odlično podaljšan. 

Sejšeli so nas vse izjemno pozitivno presenetili. Res so raj, ki ga masovni turizem še ni dosegel, in ravno prava mešanica destinacije za počitek ter raziskovanje. Sloves, da so za »bogate«, se jih res drži in cene hotelov ter restavracij so precej vrtoglave, a obstaja način, da jih doživiš še bolj podrobno in pristno, končni budget pa ne preseže enotedenskih počitnic v Egiptu.

Sejšeli so izjemno primerna destinacija za potovanje z otroki vseh starosti. Destinacija je varna, čista, brez nevarnih živali, kriminala in nevarnih bolezni, proti katerim bi se morali cepiti. 

Torej, drage mamice, vse se da, saj smo Nepremagljive. Tudi Sejšele lahko doživite krasno, edinstveno in poceni, le malo dobre organizacije in razmisleka je potrebnega. Vabim vas, da si več o popotniških nasvetih preberete na 2many4granny.

Jasna Žaler Culiberg mamica, popotnica, soustanoviteljica in lastnica 2many4granny, Minicityja Ljubljana, Okroglih trebuščkov in aplikacije MyNanny ter seveda, Nepremagljiva.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam