Sestra zahteva, da vsi gostje plačajo 20 funtov za božično večerjo

Neka ženska je ostala nejeverna, potem ko je prejela povabilo svoje sestre na božično večerjo – skupaj z zahtevo po plačilu 20 funtov za obrok.

Hm? Kaj pravite na zgodbo, ki se je zgodila v Združenem kraljestvu? Se vam je že zgodilo kaj takšnega? “Ne morem si predstavljati, da bi zaračunala lastni družini,” je zapisala. “Šla bi celo tako daleč, da bi jim rekla, naj prinesejo sami, če bi me vprašali, ali želim kaj prinesti. Pri nas se praktično ne zgodi, da bi vsak plačal svojo pijačo. Če izhajam iz tega, si res težko predstavljam, da bi dobili povabilo na večerjo in zraven še znesek, ki bi ga morali plačati. Je pa res, da se pogosto zgodi, da vsak nekaj prinese. To se mi zdi krasna ideja, saj gostitelja razbremeni v smislu, da mora vso hrano pripraviti sam. Roko na srce malce več kot 23 evrov res ni veliko. Je pa zelo malo tudi, če razmišljate o cenah hrane, ki jih imajo Britanci.

Je odločitev posledica podražitev?

Odzivi na omenjeno zgodbo so bili različni, saj so nekateri dejali, da se jim je zdelo, da je prositi družino za denar “nesramno”, medtem ko so drugi menili, da je glede na krizo življenjskih stroškov to “pravzaprav precej pošteno”. Dejstvo je, da so življenjski stroški postali izjemno visoki, cene hrane pa rastejo v nebo. Je torej narobe, če ti sestra reče, da prinesi denar?

Marsikdo je priznal, da ni prepričan, da bi se udeležil večerje, če bi ga prosili, naj prinese denar. Ali je to običajna stvar, da se družini zaračuna večerja? Za božična darila in hrano večina varčuje vse leto. Ali bi vi zaračunali ali plačali družini?

Gre za precej nizek znesek, ampak vseeno gre za večerjo pri sestri

“Dvajset funtov res ni tako veliko za božično večerjo,” je zapisal eden od komentatorjev zgodbe. Veliko komentarjev pa je bilo tudi takšnih, da na naraščajoče stroške vsega, to niti ni nerazumno. Meni osebno se zdi malo verjetno, da bi se kaj podobnega zgodilo pri nas. Če si ne moreš privoščiti večerje za vso družino, je enostavno ne povabiš. Veliko prijateljev pove, da tudi oni prakticirajo večerjo vsako leto pri enem izmed družinskih članov. Nič nenavadnega ni niti, da se dogovorimo, da vsak nekaj prinese. Kot sem že omenila, bolj v smislu, da se razbremeni tistega, ki mora biti ves dan v kuhinji.

Petina družin v Združenem kraljestvu pravi, da bodo od svojih gostov zahtevale, da plačajo za božično večerjo.

Britanci pa so očitno nekoliko drugačni, ko gre za družinske večerje. Nova raziskava, ki se ukvarja s financiranjem gospodinjstev, kaže, da je več kot polovica anketirancev zaskrbljena, kako si bodo privoščili plačilo v prazničnem obdobju. 36 % jih je odgovorilo, da bodo zmanjšali izdatke za božično hrano, 34 % pa jih bo zmanjšalo količino denarja, ki ga bodo namenili za pijačo v času božiča. V kombinaciji z naraščajočimi stroški je to čas, ki je za ljudi stresen, ko je govora o financah.

Dejstvo je, da je ta skrb in stres nekaj, kar nam je skupno z Britanci, čeprav se mi iskreno zdi, da je vse manj brezglavega zapravljanja. Vse manj je kupovanja nepotrebnih stvari, kljub temu da se lahko decembra ob popuste človek še spotakne. A ne pozabite, da je družinska božična večerja lahko pomemben trenutek za družino, saj je to priložnost, da se skupaj zberete in praznujete. Velikokrat je na takšni večerji pomembno, da se pogovarjamo in uživamo v družbi najdražjih. Mogoče je za vas kot družino najpomembnejše nekaj drugega, na primer skupno prepevanje božičnih pesmi, ali pa skupno igranje družabnih iger. Na koncu pa je najpomembnejše le eno, in sicer da se vsi skupaj dobro zabavate in uživate v trenutku.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam