Slastna jed, ki jo zelo rada pripravljam. Zato, ker je vsestranska, lahko je prigrizek ob penini, predjed ali pa glavna jed in jo postrežete z veliko skledo zelene solate. S focaccio boste zagotovo tudi naredili vtis na vaše goste, še posebej, če si boste vzeli malo več časa in se poigrali z okrasitvijo.
Sestavine
- 500 g gladke moke
- 0,5 dcl oljčnega olja
- 400 ml mlačne vode
- 2 g suhega kvasa
- 30 g soli
- 10 g kristalnega sladkorja
- Različne vrste paradižnikov, sveži, sušeni, vloženi v olju …
- Sveža bazilika
- Mozzarela
- Solni cvet
- 3 stroki česna, prerezani na četrtine

Priprava
V moko stresemo kvas, sol in sladkor ter zmešamo. Prilijemo olje in mlačno vodo, mešamo in sestavine lepo združimo. POZOR! Masa je kar precej tekoča!
Pustimo na sobni temperaturi vsaj 6 ur, lahko pa tudi kar čez noč. Vzhajano testo preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, vendar previdno, testo se ne sme natrgati. Pokapljamo ga z oljčnim oljem in ga s prsti razporedimo po pekaču. Vmes se delajo mehurji, naj vas to ne preseneti. Potem testo poljubno obložimo z zelenjavo, paradižniki, baziliko ali drugimi sestavinami.
Pustimo stati še vsaj pol ure in potem pečemo pri 180 stopinjah približno 25 minut.
3 Comments
a je prav 30g soli?
Je prav. Alma pravi,da mora biti focaccia lepo slana, sicer testo ni okusno.
Spekla po receptu,ABSOLUTNO preslano,ni za jest,vrgla v smeti,žal!