V pečici pečen cvetačni zrezek z začimbami

Morda se zdi, da je svet začel opuščati cvetačno norijo, vendar smo še vedno trdno na strani te vsestranske zelenjave iz družine križnic.

Želite testenine? Alternativa pire krompirju? Vegansko juho? Ta čarobna zelenjava se lahko brez težav vključi v te klasične jedi. Morda najbolj kultna jed iz cvetače pa je veganski “zrezek”. Spodaj najdete okusno različico te priljubljene jedi. Praženje je odličen način priprave cvetače in lahko jo postrežete čisto preprosto ali pa jo okrasite na veliko zanimivih načinov. Ta jed je odlična kot veganska ali vegetarijanska glavna jed. Predstavljajte si jo kot osnovo za veliko okusnih dodatkov. Posebej dobro gre z rožmarinovim oljem, z na kocke narezanim paradižnikom ali semeni granatnega jabolka, s tahinijem in koriandrom.

Ta recept nam je še posebej všeč zaradi mešanice začimb, ki se uporabljajo: ingver, česen in kurkuma imajo poleg tega, da dodajo veliko okusa, tudi lastnosti, ki preprečujejo vnetja. Namig: razmislite o tem, da bi jedi dodali malo črnega popra.

Pečeni cvetačni zrezki z ingverjem in začimbami

Sestavine:

  • 1 sveža cvetača (700 g/1,5 kg) 
  • 1 čajna žlička naribanega svežega ingverja
  • 1 strok česna, zdrobljen
  • 1 čajna žlička mlete kumine 
  • 1 čajna žlička mletega koriandra 
  • ½ čajne žličke mlete kurkume
  • ½ čajne žličke soli
  • 7 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • Sveži koriandrovi listi in limonine rezine, za dekoracijo

Postopek:

Pečico segrejte na 230 °C. Cvetači odstranite liste, vendar le malo obrežite osnovo sredice. Glavo cvetače narežite na debele rezine ali “zrezke”. Dva zunanja dela lahko shranite za gratinirano pečeno zelenjavo. Ingver, česen, začimbe in sol zmešajte s 5 žlicami ekstra deviškega oljčnega olja.

Preostalo oljčno olje segrejte v široki ponvi na močnem ognju. Cvetačne zrezke na vsaki strani pecite približno 2 minuti, da se lepo obarvajo – po potrebi uporabite več olja. Previdno prenesite v pekač v enem kosu; vsak cvetačni zrezek prelijte z žlico pikantnega olja; obrnite in malo več pokapajte na drugi strani. Cvetačo pecite 10 do 15 minut, dokler se ne zmehča, ko konec stebla prebodete s konico noža. Po 8 do 10 minutah jih preverite, saj jih bo morda treba obrniti. Postrezite z veliko svežega koriandra in limoninimi rezinami. Dober tek!

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam