Tako bodo vaše omare vedno popolno urejene!

Hladni dnevi se poslavljajo in na vrata že počasi trka pomlad. In s tem mislimo tudi na vrata garderobnih omar. Ste še že lotile pospravljanja garderobe?

Za vse tiste, ki vam to predstavlja neprijetno opravilo, imamo odlično popotnico: čiščenje omare je hkrati čiščenje duše! In če se postopka lotite pametno, boste imele ob naslednji sezonski menjavi precej manj dela in toliko več veselja. 

Garderobna omara, ki je v tem času zagotovo še polna debelih zimskih puloverjev, bund in težkih plaščev, škornjev, kap in nogavic v vseh debelinah, mora zadihati in dati prostor bolj lahkim pomladnim oblačilom. Tokrat vam razkrivamo nekaj uporabnih trikov, s katerimi boste prevetrili svojo omaro in garderobo hkrati.

Omejite število obešalnikov

Če boste omejile število obešalnikov, vaša omara ne bo samo videti urejena, ampak bo tudi v resnici urejena. Da bo vse skupaj zares lično kot iz modnega kataloga, se odločite za obešalnike enake barve. Pomlad se je dotaknila tudi njih, saj jih lahko najdete v pudrastih, vijoličnih ali zelenih odtenkih. Priporočamo vam, da se odločite za obešalnike, odete v semiš, saj vam gladke bluzice ne bodo zdrsnile z njih. Če imate visoke omare, pa lahko izberete tudi vertikalne. Tako skromna investicija so, ki pa na pogled veliko spremeni. A ne pozabite jih v omari obrniti v isto smer! 

Zlato pravilo: en kos notri, en kos ven

Zlato pravilo, ki se ga je dobro držati pri nakupu novih oblačil, je zelo preprosto: kadar damo v omaro nov kos oblačila, mora drugi romati ven. Na ta način se boste bolj premišljeno lotevale nakupov, med katerimi bo tudi manj zgrešeno zapravljenih evrov. Poleg tega boste imele v omari red in se lažje poslovile od kosov, ki vam ne služijo več, vaše vsakoletno sezonsko čiščenje omare bo hitrejše – pa še na nova oblačila, ki bi bila sicer nekje v kotu ali na dnu omare, ne boste pozabile. Nedvomno se je namreč tudi vam že kdaj pripetilo, da ste šele čez čas v omari našle kos z etiketo, na katerega ste že zdavnaj pozabile. Ups … 

Metoda košare: stran od oči, daleč od srca

Ob omari imejte vedno pripravljeno košaro, v katero lahko sproti pospravljate kose, ki so odslužili svoje in ste se odločili, da je čas, da jih oddate. Ob koncu vsake sezone preglejte oblačila, ki ste jih nosile, in se za tiste, ki jih niste oblekle niti enkrat, vprašajte, ali ni morda čas za njihovo slovo. Sicer pa kosov, ki so še nosljivi, ne vrzite stran, ampak jih raje podarite naprej ali s prijateljicami enkrat letno priredite dan izmenjave oblačil. Tako boste imele nov prijeten in hkrati koristen ženski ritual. Še en preprost in uporaben trik, kadar ste v dilemi, je, da si pri vsakem oblačilu postavite naslednja vprašanja: Ali bi si ta kos danes kupila še enkrat? Ali mi to krilo še pristaja? Sem te hlače v zadnjem letu sploh kdaj oblekla? Če je odgovor ne, jih ne potrebujete.

Metoda štirih kupov

Ko menjate sezonsko garderobo, oblačila preglejte, preden jih zložite v omaro. To naredite z metodo štirih kupov. Na prvem naj bodo oblačila, ki jih redno nosite, na drugem tista, ki jih sicer ne nosite, a bi jih radi še nekaj časa obdržali, na tretjem tista, ki vam niso niti prav niti niso v vašem stilu, in na četrtem oblačila, ki so uničena. In najpomembnejše: obdržite samo oblačila s prvega in drugega kupa, ostalo prodajte ali podarite.

Škatle za večjo organiziranost in red

Košare, zaboji, gajbe, šatulje in škatle so nekaj, kar ne sme manjkati v garderobi vsake ženske. Na ta način omaro lažje organizirate, stvari pa ostanejo v njej dlje lepo zložene.

Zlaganje pred obešanjem

Obešanje se ne more kosati z zlaganjem, če želimo prihraniti prostor. Vse je seveda odvisno od debeline oblačil, vendar lahko na enako velikem prostoru obesite le deset oblačil, medtem ko jih je zloženih lahko dvajset do štirideset. Kolikokrat na mesec morate pospraviti garderobno omaro, samo ker vam ob vlečenju najljubše majice izpod drugih vse skupaj pade na tla ali se zmečka? Organizirajte vsebino omare tako, da lahko prav vsak kos vidite že na prvi pogled, tako kot knjige na knjižni polici. Ob tem je odveč strah, da bo oblačilo zmečkano oziroma bodo na njem vidne gube. Cilj je zlaganje vsakega kosa oblačila v preprost, gladek pravokotnik. Zaradi vertikalnega zlaganja boste namreč brez napora izbrali prav tisti kos, ki ga potrebujete.

Metoda etiket

Ko se po nakupovanju garderobe vrnete domov, pustite etikete na oblačilih toliko časa, dokler kosa ne oblečete. Če je preteklo nekaj tednov ali celo mesecev od nakupa, na vašem oblačilu pa še vedno visi etiketa, je morda pravi čas, da ga nekomu podarite. 

Naredite prostor novim barvam in spremembam

V omari razdelite oblačila po barvah, saj boste tako lažje našle kose za kombiniranje in hitreje vam bo jasno, katerih barv v omari primanjkuje. Tako boste morda osvežile svoj videz, saj boste spoznale, da se morda nezavedno oblačite v bolj ali manj iste barve. Popestritev vam bo dobro dela, saj spremembe prinesejo boljše počutje in pohvale. Pomlad pa je s svojo čudovito barvno paleto več kot odlična priložnost za to! 

Ne pozabite na spodnje perilo

Lepo in udobno spodnje perilo nam nudi dobro počutje in podzavestno dviga samozavest. In tega se premalokrat zavedamo, zato se v naših omarah pogosto naberejo kupi neprimernega perila, ki nam le jemlje prostor. Vse, kar je razvlečeno in je izgubilo elastičnost, mora ven. Investirajte v en ali dva kompleta novega spodnjega perila vsake tri mesece, seveda pod pogojem, da ste izločili vse neuporabno, in vaša zaloga bo vedno lepa, vaša samozavest pa visoka.

Foto: Pinterest

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam