Tako bodo vaši otroci imeli A-petit in postali pravi kuharski mojstri

Hrana in otroci so lahko najbolj zabavna stvar ali pa najbolj grozna stvar. Odvisno na kateri strani ste. Dejstvo pa je, da otroci radi pomagajo v kuhinji in tudi to je lahko za nas starše zabavno ali pač ne.

No, brez skrbi, kajti za vas imamo odlično rešitev. Govorim o čisto pravem kuharskem dnevniku in priročniku za otroke, ki nosi naslov A-petit. 

Kaj me je najbolj navdušilo? Kot prvo zagotovo to, da so moči združile mame, ki so prijateljice in otroški apetit zelo dobro poznajo iz prakse. Všeč so mi tudi jasna in natančna navodila, sploh pa to, da govorijo o varnem kuhanju in prisotnosti odrasle osebe. Vaši otroci se bodo na zabaven način naučili koliko je liter in koliko kg, spoznali bodo jedilni pribor in se naučili koliko je zvrhana žlica. Torej vse, kar vedo veliki kuharski mojstri. V knjigi ne manjkajo niti babičini nasveti, ki so brezčasni, veliko prostora za zapiske in risbe ter seveda nalepke, saj brez njih ne more nihče kuhati. Pa smo spoznajmo mame, ki so ustvarile ta super priročnik.

Najprej se nam prosim na kratko predstavite, da vas Nepremagljive spoznamo. Po uvodu nas to že zelo zanima.

Zbrale smo se mame in prijateljice, ki smo s skupnimi močmi ustvarile super cool knjigo A- petit, kuharski dnevnik in priročnik za otroke. Jasna Tomažin kot idejni vodja in avtorica receptov, Metka Grbec s super lepo grafiko in Katja Ratoša Banko s privlačnimi fotografijami.

Kdo pa je Jasna Tomažin, ko ni idejni vodja in ne skrbi za marketing? 

Jasna Tomažin je v prvi vrsti mama, partnerka, prijateljica, ljubiteljica narave, fotografije in tudi idejni vodja knjige A-petit, kuharski dnevnik in priročnik za otroke. Pred dvanajstimi leti sem postala mama. S tem nazivom mi je bila dana najbolj pomembna odgovornost v življenju. Začela sem razmišljati, kako bo moja vzgoja vplivala na otroke, kaj jim bo doprinesla. Ker se že od malih nog rada sukam okoli kuhinjskih žlic in loncev, sem pred leti ustanovila uspešno podjetje, ki se je ukvarjalo s celoletnimi kuharskimi tečaji za otroke. Na tečajih ne le, da smo učili otroke pripravljati slastne jedi, imeli smo tudi svoj vrtiček in sejali ali sadili različne vrtnine.

Kdo pa je Katja Ratoša Banko, ki je v vlogi fotografa?

Ko sem pristopila k projektu, je imel moj sin ravno prav velike rokice za vse delo in ustvarjanje s knjigico ter vsem kar še obsega … Bila je enostavna ter imenitna odločitev, rekla sem si: »Ni lepšega občutka kot to, da je otrok pripravljen sodelovati pri pripravi obrokov«. Zame osebno je to trenutno najlepša vizualizacija prihodnosti.

Metka Grbec je v vlogi grafične oblikovalke, svetovalke za marketing in zunanjo podobo knjige, kaj pa še lahko izvemo o vas?

V življenju sem nekajkrat spremenila svojo življenjsko pot, vendar me je vedno spremljal smisel za lepoto in občutek za ljudi. Po zaključenem magistrskem študiju s področja ekonomije in managementa, sem se odločila za samostojno podjetniško pot. Naučila sem se dela z grafičnimi programi in se hkrati seznanila s tehnikami tiska in obdelave tiskovin pri najboljših ljudeh s tega področja. Ko sem sprva srečala Jasno, sva se takoj ujeli. Ko mi je predlagala, da bi skupaj ustvarili knjigico, sem bila takoj za. Sama sem mamica dvema čudovitima fantoma in od malega sta rada pomagala pri kuhanju. Najbolj ju je osrečeval občutek, da imata v tistem trenutku mojo 100% pozornost, hkrati pa mi “pomagata”. Verjamem, da z otrokom v kuhinji ne bo vse tako čisto in bo kosilo pripravljeno malo kasneje, vendar je potrebno dopustiti, da sami urijo veščine in se seznanijo s prvimi postopki v kuhinji.

Poleg oblikovanja me osrečujejo dolgi sprehodi, klepet s prijateljicami, knjige, ki niso tako predvidljive, glasba in ples. Najlepše pa je, ko preživljam čas z mojima fantoma, za katera sem še zmeraj “mamica” in mi kaj lepega zašepetata zvečer pred spanjem. 

Lahko bi rekla, da imate veliko skupnih točk, ampak v enih stvarih pa si niste čisto podobne. Kako je sploh prišlo do ideje za nastanek knjige?

Kot je Jasna povedala, se je njeno podjetje ukvarjalo s celoletnimi kuharskimi tečaji za otroke, kjer so jih učili pripravljati slastne jedi in so imeli tudi svoj vrtiček. Na koncu šolskega leta, ko je bilo konec tečaja, so izdelali kratko izdajo kuharske knjižice. Knjižica je bila med tečajniki izredno priljubljena. Od tu tudi ideja, da naredimo knjigo tudi za ostale otroke. 

A-petit: kuharski dnevnik in priročnik je dovršena knjiga z različnimi recepti, kvizi, popularnimi nalepkami. Ker otrok piše in riše vanjo, je vsaka knjiga po svoje unikat. Knjiga povezuje medgeneracijsko vez, ki se na žalost vse bolj izgublja.

Zakaj se vam je zdelo dobro, da jo napišete? Danes je praktično poplava knjig, ki jih pišejo že skoraj vsi. Je pa res, da še zdaleč niso vse kvalitetne. 

Med obilico podobnih knjig je naš dnevnik poseben zato, ker nam nudi možnost, da izboljšamo medgeneracijske vezi in poglobimo odnose v družini. S tem se vračamo k tistemu, kar smo ob napornih urnikih in tempu življenja pozabili – vračamo se K DRUŽENJU. Kuhanje je proces, ki ljudi zbližuje in nam obenem nudi obilico novih izzivov. Priročnik nam prikaže kuhanje, kot zabaven in kakovosten način preživljanja prostega časa. Knjiga nas popelje v pester svet kulinarike, v katerem ima naša domišljija prosto pot. Knjiga otrokom ponuja veliko zdravih receptov in ostalih kuharskih veščin. 

Zakaj takšen naslov? Zveni super zanimivo in vse mame si želimo, da bi ga naši otroci imeli.

A-petit izhaja iz francoske besede Bon Apetit, kar pomeni dober tek. Ker petit pomeni majhno, se beseda povezuje na otroke, nam pa se je zdela odlična ideja, da knjigi damo naslov A-petit.  

Kaj za konec svetujete vsem mamicam?

Otroci so največje bogastvo, zato je pomembno, da se z njimi veliko družimo in zabavamo. Kuhanje s kuharskim dnevnikom in priročnikom za otroke A-petit, nudi številne možnosti, da to uresničimo. Kuharski dnevnik je namenjen otrokom in mladostnikom, vendar ga z velikim veseljem uporabljajo tudi odrasli. Želimo si, da bi se ob uporabi dnevnika zabavali, naučili veliko novega ter predvsem preživeli veliko časa v prijetnem družinskem okolju ob kuharskem pultu. Ne zamudite otrokovega odraščanja. Ve ste tiste, ki otrokom nudite zavetje in popotnico za celo življenje.

Jasna, Katja in Metka hvala vam za ta čudovit dnevnik in priročnik ter vašo zgodbo, ki je polna navdiha in spet prižiga tisto lučko, da se bomo več družili in zabavali kot družina. Želim vam čimveč dobrih receptov in odličnih izvedb. Pa dober tek!

Nepremagljive, ve pa lahko knjigo naročite preko internetne strani www.a-petit.si ali v Mladinski knjigi, tudi preko bona 21.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam