Tako decembra lahko okrasimo zunanjost svojega doma

V decembru je praktično vsak dom okrašen v slogu prihajajočih praznikov. In če jelki, jaslicam in drugi okrasitvi namenimo precej časa, pogosto pozabimo na zunanjost svojega doma.

Saj veste, kako vam v oči padejo vse tiste hiške, terase in balkoni, ki jih z občudovanjem opazujemo v božičnih filmih in nam pričarajo pravljico … Prav zato naj se tudi vaša pravljica začne že na vhodu.

Pred leti smo le v ameriških filmih videli hiše in vrtove, ki so bili bogato okrašeni z božičnimi lučkami. Postopoma so zunanji božični okraski našli pot tudi do nas. Lepo okrašena zunanjost hiše je nekaj, kar vsakomur prikliče nasmeh na obraz in toplino v srce, pa naj gre za vas, ko na poti iz službe v teh že zgodaj temnih dnevih od daleč zagledate svoj okrašeni dom, za vaše goste, ki se bodo domače počutili že na vhodu ali pa zgolj za mimoidoče, ki bodo občudovali vašo zimsko stvaritev. Poleg tega lahko tudi vaš balkon ali terasa postaneta prostor druženja pozimi! Tja umestite kurišče, ki vas bo grelo in lahko nad njim pečete kostanj ali penice.

Druga možnost je, da uporabite zunanji grelnik za druženje ob kozarčku kuhanega vina. Druženje na prostem tako postane zabavno in enkratno doživetje, predvsem pa boste imeli občutek, da ste bližje naravi. Tudi božično dekoracijo lahko ustvarite iz naravnih materialov in pri tem uporabite smrečje, bršljan, veje, vitice, mah, liste in različne druge plodove. V zimzelenem rastlinju je v tem zimskem času, ko kljubuje neprijaznim temperaturam in otrplosti, po starodavnem verovanju posebna življenjska moč. Tu je nekaj idej, kako v zimskem vrtu, na balkonu ali terasi ustvariti prazničenbožičnivtis, ki ni takšen, kot ga imate v običajnih bivalnih prostorih.

Jelka ali več jelk

Pri umeščanju božičnega drevesca v notranjost doma smo omejeni tako z višino kot s širino jelke. In kje, če ne zunaj, si lahko privoščimo tudi tisto »ta veliko«, ob kateri se vsem zasvetijo oči! Okrasite lahko tudi rastočo smreko ali kakšno drugo drevo v bližini, s postavitvijo kupljenih svetlobnih drevesc pa boste vnesli nekaj več glamurja, ki spominja na popolne izložbe. Kaj pa je še lepše kot jelka, ki jo postavimo pred vhod? Še več jelk!

Izberemo več majhnih, ki jih postavimo v lončke in razporedimo okrog vhoda. Pri okrasitvi smrečic pustimo domišljiji prosto pot. Ostane lahko takšna, kot jo je ustvarila narava, ali pa ji dodamo zvezdice, bunkice, luči … Dekoracijo lahko popestrimo še z jelenčki.

Okenske police

Nekateri doma nimate veliko prostora, zato je treba izkoristiti vsak kotiček, tudi okensko polico. Na njej ustvarimo praznično vzdušje. Uporabimo zelenje, ki ga lahko dopolnimo z naravnimi materiali, ali polico poživimo s pisanimi bunkicami. Tudi samolepilne snežinke lahko nalepimo neposredno na okno ali jih narišemo s sprejem v obliki umetnega snega. Tako bo tudi pogled iz obeh strani skozi okno še nekoliko bolj prazničen.

Lučke in druge božične inštalacije

Ko so dnevi kratki in nam je sonce skopo odmerjeno, razsvetlite vhod v vaš dom z lučmi. Lučke, ki jih v tem obdobju najdemo povsod, s svojo mehko svetlobo prinašajo luč v naša srca in simbolizirajo upanje na boljši jutri.

Čeprav so jih sprva uporabljali za okrasitev božičnega drevesa, jih danes uporabljajo za prijetno in toplo osvetlitev različnih površin hiše ali vrta. Zanimive so tudi božične inštalacije na prostem, ki so najrazličnejših barv in motivov: naj se mimo vašega okna ali vhoda zapelje Božiček na saneh ali pa naj k vam pogledujejo prikupni jelenčki. V trendu so še spektakularne svetlobne zavese. Ko se graciozno spuščajo okoli vašega doma in okrasijo zunanjost hiše ter ustvarijo podobo, ki je videti, kot da je vzeta iz pravljice.

Romantične laterne

Čar praznikov v nas prižge ogenj, mi pa prižgimo laterne! Namesto, da prižigate sveče, ki so lahko nevarne, raje uporabite laterne, ki pričarajo čarobni sijaj. Lahko se poigrate z velikostmi, barvami, jih dodatno okrasite tudi sami. Tradicionalno vanje postavimo sveče ali pa ste še bolj izvirni in jih napolnite z bunkicami ali svetlobno verigo. Pričarale vam bodo pravo čarobnost decembra.

Stari predmeti v novi podobi

Za zunanjo božično-novoletno okrasitev doma vam ni potrebno dodatno trošiti denarja. Pobrskate lahko po podstrešju, garaži, shrambah, kleti ali babičinih omarah. Vedno se najde kaj uporabnega, čemur lahko z malo domišljije, kreativnosti in spretnosti vdihnete novo življenje.

Stare stvari lahko zelo lepo uporabite kot dekorativne elemente za na teraso, balkon ali pred vhodom. Stara lestev, sani, škaf in ostanki debel lahko v kombinaciji z različnimi okraski pričarajo pristno adventno vzdušje. 

Rdeča je obvezna

Če katera barva nedvomno zaznamuje praznike, potem je to rdeča. Klasika, ki ne bo šla nikoli iz mode, saj kljub temu, da se modni trendi okraševanja vsako leto menjajo, rdeča ostaja barva stalnica.

Prav tako se odlično ujame z  različnimi drugimi barvami kot tudi z mnogoterimi stili okraševanja. Je barva ljubezni, strasti, ognja, pa tudi najlepših praznikov v letu. Brezčasno okrasitev pa boste zagotovo ustvarili, če jo boste kombinirali z zeleno.

Foto: Pinterest

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam