Tako lahko v enem letu privarčujete več tisoč evrov

Tokrat se bomo posvetile stanju na transakcijskem računu in preverile, kaj lahko naredimo, da bo takšno, da bomo nanj ponosne in bolj samozavestne, kot smo danes.

Nekatere ste se morda že večkrat lotile tega projekta, naredile korak naprej ali dva, a se potem vrnile na začetek. Druge ste razmišljale, da bi bilo dobro nekaj narediti, a je tem na žalost tudi ostalo. Nekatere ste res naredile nekaj korakov naprej in se potem ustavile – niste šle ne naprej, a tudi ne nazaj, kar je odlično. Nekaterim (sicer redkim) pa o tem ni treba razmišljati, ker je njihovo stanje že danes pohvalno. A bodimo iskrene … Večina jih ni v situaciji, v kateri jim ne bi bilo treba razmišljati o tem. Večina mora svoje finančne poteze še kako skrbno načrtovati. In če jih že načrtujemo, je prav, da jih na način, ki nam bo prinesel dobre rezultate. Se strinjate?

V enem letu do več tisoč evrov prihranka. Misija nemogoče? 

Ko sem razmišljala, kolikšen naj bo znesek, ki bo dovolj privlačen in zanimiv, sem prišla do naslednjega zaključka: ni ključen znesek, ključno je, da bomo občutile napredek in izkoristile svoj finančni potencial. Tako bo morda ena v letu dni prihranila 1.000 evrov, druga 2.000 evrov, tretja 3.000 evrov itn. Sama imam namreč s strankami zelo različne izkušnje in neverjetno sem ponosna na to, da jim uspe v enem letu narediti ogromne premike in mi sporočijo: »Ana, uspelo mi je odplačati tri kredite!« Ali: »Uspelo nam je privarčevati 7.500 evrov!« Ali: »Joj, končno imam nekaj na strani! Res neverjeten občutek!« Zato verjamem, da vsaka izmed vas zelo dobro ve, kakšno stanje na računu bi si želela in kaj bi rada dosegla v enem letu. Zdaj je treba le iti v akcijo in se lotiti te misije.

Pravila, ki ti bodo pomagala privarčevati več tisoč evrov …

1. Najprej zaobljuba!

Tista iskrena. Močna. Realna. Glede na tvoje zmožnosti. Recimo, da bo tvoj cilj privarčevati 2.400 evrov v enem letu (da bo lažje računati). Ta znesek deliš z 12 in dobiš mesečni znesek, ki ti mora ostati na strani – to je 200 evrov. Precej manj, kajne? In precej lažje dosegljivo, še posebno, če so tvoji prihodki redni in ne nihajo.

2. Plačaj naprej sebi!

Deluje to zelo sebično? Ne bi smelo, saj moraš takoj, ob vsakem prilivu, narediti premik, saj gre za tvojo prihodnost, počutje, za tvoj cilj in ne nazadnje samozavest! Verjemi ali ne, ko boš enkrat poskrbela za svojo finančno varnost in boš zadovoljna s stanjem na transakcijskem računu, se bo to odražalo tudi na vseh drugih področjih. 

3. Čistilna akcija!

Ni ti treba čakati na pomlad,ko se navadno lotimo čiščenjastanovanja, urejanja garderobe itn. Zdaj greš lahko v akcijo in preveriš, česa vse ne potrebuješ več, in poskušaš to unovčiti. Recimo oblačila, pohištvo, oprema, tehnika, oprema naših otrok, ki so jo že zdavnaj prerasli, itn. Naj ti ne bo odveč stvari poslikati in jih objaviti na enem izmed portalov. Neuporabljene stvari so v resnici denar, ki marsikje dobesedno leži na tleh, le pretopiti ga moramo v pravo obliko, da bomo imele kaj od njega. Če verjameš ali ne, pred nekaj meseci je mlad par na ta način unovčil kar za 3.200 evrov! Ja, kdo bi si mislil?!

4. Reži, reži, reži stroške, ki so res nepotrebni!

Ravno pred kakšnim tednom sem videla, kako je neka podjetnica plačevala naročnino za dostop do slik, ki jih sploh ni uporabljala, čeprav obstaja kar nekaj spletnih strani, ki ti jih omogočajo brezplačno (z vsemi potrebnimi dovoljenji). Na ta način bo prihranila 24 evrov mesečno! In zdaj hitro preračunajmo, koliko to znaša letno … 288 evrov! To pa ni več tako malo, kajne? In potem gremo naprej, preverimo, kakšni so stroški drugih naročnin, ki jih tudi navadno ne koristimo, kot bi jih lahko, in hitro pridemo do prihranka v višini več 100 evrov mesečno.

Še posebno, ko je govora o kreditnih karticah, dostopih, za katere že dolgo nimamo več časa, da bi jih izkoristili … Zato preverite, kaj vse plačujete (še posebej po karticah, pri katerih gre navadno za avtomatična plačila), in se odjavite od vsega, česar niste uporabile v zadnjih dveh mesecih. Pošteno? Mislim, da je. 

5. Razmisli o tem, kako bi uspešno unovčila svoj hobi

Nemalokrat vidim, kako so ljudje spretni, delajo tisoč in eno stvar, ki bi jo bil marsikdo pripravljen plačati, a kaj, ko o tem tako neradi govorijo s širšo množico. Kot bi nas bilo sram in ne bi bili ponosni na to, kar počnemo. Škoda, saj bi lahko tako mimogrede zaslužile nekaj sto evrov mesečno in bi se lepo približevale svojemu cilju. Saj veste – začeti moramo z malimi koraki, potem lahko rastemo naprej. Danes, ko lahko tako hitro ponesemo vest naprej med ljudi, bi bilo res škoda, da tega ne bi izkoristili. Ničesar se ne bojte. Ne ukvarjajte se s preprekami, ki jih v resnici ni. Le pogumno in akcija!

To je to! Kaj ni malo pravil, ki jih je treba upoštevati, da pridemo do lepih prihrankov?! To so res mala pravila, a z velikim učinkom, zato jih ne gre podcenjevati. Pojdite v akcijo, naredite korak za korakom in sporočite, kako vam gre. Vesela bom, če boste svoj uspeh delile – ne le z mano, temveč z vsemi ostalimi, ki so se podale na pot finančno nepremagljivih. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam