Vsebino omogoča PETROL

Tako pomembna je izbira pravilnih gum!

Tako kot se dame posvečamo zimski obutvi, bi se morale tudi obutvi naših avtomobilov. Na to so nas opozorili na Petrolu in nas povabili na zanimivo in hkrati zelo poučno izkušnjo testiranja pnevmatik. 

Bliža se namreč 15. november – datum, ki ga velja zabeležiti v naše koledarje, saj bomo morali menjati letne gume. Marsikdaj namreč pozabljamo, da ob tem ne gre le za zakonske določbe, ampak tudi za našo varnost v bližajoči se zimi. Kako pomembno je to in kakšna je razlika med zimskimi in letnimi gumami, smo v Centru varne vožnje na Vranskem Nepremagljive Rebeka, Andreja, Barbara in Tjaša izkusile iz prve roke.  

Med moškimi in avtomobili je posebna čustvena korelacija, ki je dame marsikdaj ne poznamo, niti ne razumemo. Morda zato oni več pozornosti namenijo tudi izbiri ustreznih gum, seveda pa ne vedno. In morda zato za nas dame, ki pogosto nimamo tovrstne enake valovne dolžine z našimi jeklenimi konjički, povemo drugače: tudi če nosite obleko vrhunskega dizajnerja in ste pri tem obute v semiš čevlje z drsečim podplatom, v dežju ne boste zadovoljne, niti je ne boste dobro odnesle. Namig rezultata: zdrs ali padec, če že ne čudna, negotova hoja … Enako je z gumami. Ni važna pločevina (berite obleka) zgoraj, pač pa gume (berite obutev) spodaj.

Pa da ne bomo zvenele preveč pokroviteljsko … Tudi Nepremagljive temu nismo posvečale pretirane pozornosti, saj smo svoj avto preobule, ker to po zakonu moraš narediti. Pika. Potem pa se je zgodilo … Razsvetljenje, kako pomembna je dobra zimska guma, smo dobile v obliki vožnje na poligonu na Vranskem. Ko so nas pri Petrolu povabili na testiranje oz. primerjavo zimskih in letnih pnevmatik v zimskih razmerah oz. simulaciji zimskih razmer, se nam je posvetilo … Seveda smo se naučile iz lastnih izkušenj! Ne pozabite, da se bliža 15. november. Sprva prepričane, da me pa obvladamo svoje jeklene konjičke, saj smo na cestah praktično vsak dan in v vseh razmerah, tudi preobujemo jih točno – torej, ko to veleva zakon – 15. novembra. A kakšna je v resnici ta obutev?

Na vozišče smo se podale rekoč: me bomo pa že pokazale, da smo Nepremagljive! In potem se je začelo.

Prvi preizkus: zaviranje na drseči podlagi

Zavorna razlika med letnimi in zimskimi gumami je nekaj konkretnih metrov. Presenečene? Seveda. A to še ni tako šokantno. Bolj kot smo morale večati hitrost – mimogrede maksimalna je bila zgolj 80 km na uro, kar je v resničnem življenju minimalna redkost – bolj smo ostajale odprtih ust. Zavorni razdalji smo namreč lahko le prištevale konkretne metre. 

Drugi preizkus: izmikanje premikajočemu se objektu na drseči podlagi

Pri nas je le-ta bil v obliki vodnih ovir, a ko se zaveš, da vodne ovire v resničnem življenju pomenijo človeka ali žival – nihče ne bi hotel imeti na svoji »havbi« nič od naštetega. Potem se zamislimo … Pošteno! Vsaka med nami je, ne glede na leta šoferskih izkušenj, hočeš nočeš in celo pripravljena na oviro, ki ji bo ravnokar skočila pred nos, le-to gladko malo povozila – berite zbila. In to vsaj enkrat! No, tega pa si v resničnem življenju nihče ne želi. 

Tretji preizkus: speljevanje v klanec in zaviranje navzdol

V prvem primeru ponovno nič težkega, če za nami ni nikogar in nam cesta nudi varno dolžino, četudi gremo najprej kakšen centimeter ali več nazaj. Kaj pa, če te rezerve ni? Potem je pač treba speljati z mesta. Težko? Z letnimi gumami absolutno, z zimskimi pa brez težav. Razlika se pojavlja tudi, ko je bilo trebana hitro speljati in pritisniti na gas. Se sprašujete, katera Nepremagljiva je bila pri tem najhitrejša? Preprosto – tista, ki je sedela za volanom avtomobila z zimskimi gumami.

Četrti preizkus: zaviranje na drseči podlagi po klancu navzdol

Zaviranje z zimskimi gumami po klancu navzdol, na drseči podlagi.

Mislim, da tu pa res ni potrebno izgubljati besed … Seštejte vse: dodajanje hitrosti, naklon, zavorno pot in letne gume, dobili boste katastrofo. Potem pa letne gume zamenjajte z zimskimi in razlika bo nanesla več deset metrov.

Toliko o uporabniški izkušnji testiranja gum in njihovem pomenu pri varnosti vseh udeleženih na cesti … Ni treba, da bo ta tekst dolg, kakor so bile na mokri podlagi z letnimi gumami dolge naše zavorne poti. Naj bo v tem slogu raje podoben tistim zimskim gumam, ki so bolj učinkovite. O tem, zakaj prihaja do takšnih razlik med pnevmatikami in na kaj biti pri njihovem nakupu pozoren, kdaj drugič. Vam pa le še namig: če vas nismo prepričale me, vas bo najverjetneje – tako kot je nas – vaša lastna izkušnja. Da pa se ta ne zgodi v resničnem življenju, na resnični cesti in resničnim ljudem/živalim, ker so v tem primeru posledice lahko nepopravljive, se tudi vi odpravite na testiranje vaše vožnje oz. gum. Vse preveč ljudi namreč pozablja, da so pnevmatike edini stik vozila s cesto in so zato ključnega pomena za našo varnost. Pa srečno in varno na cesti!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam