Vsebino omogoča CVETKA, Zeliščno posestvo

Tako si lahko pomagamo ob atopijskem dermatitisu

Rdeči izpuščaji, suha in razdražena koža, močna srbečica … Neprijetnosti, ki nam ne le pokvarijo dan, ampak imajo lahko tudi dolgotrajnejše posledice.

Pogosti vzrok zanje je atopijski dermatitis. Gre za bolezen neštetih vzrokov, ki skupaj vodijo v izbruhe in vnetja na koži. Zakaj prihaja do teh neprijetnosti, na kakšen način jih preprečiti in kako nam pri tem pomagajo izdelki linije Atopic, v kateri se tradicionalno izročilo o zeliščih tesno prepleta s sodobno farmakopejo? Berite dalje …

Atopijski dermatitis je kožna bolezen, ki se pojavi zaradi množice različnih dejavnikov – okoljskih, genetskih, a tudi nenormalnosti v delovanju imunskega sistema posameznika. Bolezen najpogosteje izbruhne v zimskem času, ko je koža izpostavljena velikim temperaturnim spremembam. Vzroki so lahko zunanji ali notranji. Značilni zunanji vzroki so, da pridemo npr. v stik z alergeno rastlino, koža pordi, srbi, kar lahko, odvisno od stopnje alergenosti, po nekaj minutah izzveni ali se naredi moker izpuščaj, ki se zasuši v krasto. Notranji vzroki pa so najpogostejše alergije na posamezne snovi – ko te preidejo v kri, se pričnejo draženje, rdečica in lahko tudi izpuščaj na občutljivih delih kože. 

Ker se vsak posameznik razlikuje od drugega, je tudi zdravljenje atopijskega dermatitisa vedno kompleksno in daje najboljše rezultate, če k njemu pristopimo celostno. Njegovo blaženje razdelimo v dva dela. Prvi je nadziranje okolja in alergenov, ki povzročajo alergijske reakcije in posledično srbečico in vnetja kože. Drugi del pa je nega kože in blaženje srbečice ter spodbujanje kože, da prične normalno regeneracijo in se sama zaščiti pred vnetji.

Pet priporočil za boj z atopijskim dermatitisom:

Izogibajte se alergenom iz okolja

Najpogostejši alergeni iz okolja so hišni in cvetni prah, včasih tudi pasja in mačja dlaka. Alergeni iz okolja pogosteje povzročajo reakcije na dihalih in sinusih, toda redna izpostavljenost tovrstnim alergenom lahko prispeva tudi k poslabšanju atopijskega dermatitisa. 

Primerna prehrana

Naše prehranjevalne navade se poznajo tudi na koži. Za sijočo kožo je pomembna zdrava in uravnovešena prehrana. V boju z atopijskim dermatitisom bodo vaši najmočnejši zavezniki voda oz. dovolj tekočine, ki poskrbi, da koža dobi vlago iz telesa, nenasičene omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Največ jih najdete v ribah, konopljinem in lanenem olju, ter antioksidanti, kot so vitamini C in E. Vse pogostejše pa so tudi alergije na hrano. Šest živil povzroča kar 90 odstotkov alergij na hrano: jajca, mleko, soja, arašidi, ribe in pšenica. 

Izogibajte se dražilcem kože

Naša koža je večino časa odeta v oblačila in s tem v različne materiale. Ob nakupu oblačil pa prepogosto dajemo prednost videzu določenega kosa namesto kakovosti materiala. Poskrbite, da bodo vaša oblačila vedno iz naravnih materialov, ki ne dražijo občutljive kože, še posebno to velja za spodnje perilo in pižame, ki se neposredno dotikajo kože. Prav tako nova oblačila pred nošenjem vedno operite. Uporabljajte blag prašek za perilo, ki je okolju prijazen, saj to pomeni, da je prijazen tudi do kože. Izogibajte se mehčalcem, saj ti večinoma vsebujejo dražilne snovi in alergene. Oblačila vedno dobro sperite.

Moč kopeli

Če je nekoč veljajo prepričanje, da se je ob kožnih vnetjih, kot je atopijski dermatitis, bolje izogibati vodi, je danes znano, da je dnevna rutina, kot so prhanje, kopanje in vlaženje kože, pomembna tudi za obvladovanje te težave. Ob tem je pomembno upoštevati zgolj to, da naj temperatura voda ne presega 35 °C, trajati pa sme kopel največ 10 minut. Ne uporabljajte krpice ali gobe za umivanje, ampak kožo nežno očistite kar z roko. Izredno pomembna pa je tudi izbira pravega čistilna sredstva. Ta naj bodo naravna in skrbno izbrana, da bodo koži pomagala ublažiti in pomiriti težavo.

Redna in dobro izbrana nega

Redno vlaženje in nega kože je izredno pomemben dejavnik, ki lahko lokalno zaustavi vnetje in pomaga koži, da se pozdravi ter vrne v normalno stanje. Koža se obnavlja razmeroma hitro, že v nekaj mesecih, s pravilno izbranimi izdelki pa lahko to še nekoliko pospešimo.

Med najbolj primernimi negovalnimi izdelki ob atipičnem dermatitisu so izdelki Atopic linije, v katerih se tradicionalno izročilo o zeliščih tesno prepleta s sodobno farmakopejo – vsi izvlečki so pripravljeni tako, da kože ne dražijo, ampak ji pomagajo, da se v njej zopet vzpostavi naravno ravnovesje in aktivirajo procesi samoobnove in regeneracije. Njihovi izdelki lajšajo težave ob izbruhu dermatitisa, ko se koža obnovi in izbruh umiri, pa se za vzdrževanje stanja priporoča njihova hipoalergena linija izdelkov za otroke. 

Trije izdelki, ki bodo skupaj na nežen način poskrbeli za zdravo kožo:

  • Tonik za obnovo pri celjenju kože pospeši obnavljanje kože in preprečuje nastajanje razjed in gnojnih krast. Uporablja se ga lahko večkrat dnevno, najbolje na čisti in suhi koži.
  • Tonik za pomiritev kože je namenjen preprečevanju srbečice. Uporabimo ga lahko neodvisno od ostale nege, vedno, ko se pojavi srbečica, ga popršimo po prizadeti koži in pustimo, da se vpije. 
  • Olje za nego kože je zadnji korak nege atopične kože. Njegova funkcija je zadrževanje vlage v koži, hkrati pa spodbuja tudi naravno sposobnost kože, da se obnovi in vrne v svoje naravno ravnovesje. Uporabimo ga lahko enkrat do dvakrat dnevno. 

Ker je poškodovana koža zelo občutljiva in bi jo preveč izdelkov lahko dodatno razdražilo, je priporočljivo, da izdelkov iz Atopic linije ne kombiniramo z drugimi izdelki za lajšanje atopijskega dermatitisa. Za vzdrževanje stanja nato priporočamo njihovo hipoalergeno linijo izdelkov za otroke – za umivanje šampon in milo za otroke, po umivanju pa vlažilno kremo za otroke, ki pomaga zadrževati vlago v koži in jo vzdrževati v dobri kondiciji. Prav dobra kondicija kože se namreč odraža tudi na ‘kondiciji’ vašega vsakdana. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam