Vsebino omogoča MEDITERRA

Tako vse lahko uporabljamo bio marelično olje

Sadež ni le okusen, ampak ima bio marelično olje tudi številne zdravilne učinke tako v kozmetiki kot kulinariki. 

Drobni, zlato rumeni do oranžni sadeži, ki se skrivajo pod gladkimi listki z žametno kožo, so polni zdravilnih učinkovin. Morda marelice zato veljajo za sadež, ki pomlajuje in podaljšuje življenje. Vsebujejo veliko vitaminov, poleg vitamina A še vitamine C, E in K in pomembne minerale, med katerimi prednjačijo kalij, baker, železo in vlaknine. Uporabne so tudi marelične koščice, iz katerih pridobivajo cenjeno olje, ki hrani kožo, v njihovi notranjosti pa se skrivajo jedrca, ki naj bi pomagala celo pri uničevanju rakavih celic. Mediterra 100-odstotno bio marelično olje iz ekološke pridelave je pridobljeno iz najkakovostnejših jedrc koščic ekološko pridelanih marelic.

Postopek pridelave s hladnim stiskanjem najboljših jedrc zagotavlja ohranjanje vseh koristnih lastnosti olja. To ne vsebuje konzervansov, ima nežno aromo in okus po marcipanu. Prav zato ne preseneča, da tako v kozmetiki kot v kuhinji odkrivamo prednosti in lastnosti rastlinskega olja, pridobljenega iz mareličnih koščic.

Bio marelično olje Mediterra

UPORABA V KOZMETIKI

Proti staranju kože

Bio marelično olje je zaradi visoke vsebnosti antioksidantov še posebno močno pri zaščiti, preprečevanju in pomlajevanju vseh tipov kože. Pri tem je ključnega pomena vitamin E, ki ga naravno najdemo v lastnem sebumu kože. Le nekaj kapljic olja lahko nakapljate v svojo najljubšo dnevno kremo ali ga nanesete na kožo kot podlago. 

Skrb za dehidracijo

Ohranjanje vlažnosti kože je pogosto spregledano. Pomislite nekoliko drugače: kako dobro lahko razmišljate, ko ste lačni in žejni? Enako je z vašo kožo. Za najboljše delovanje kožne celice potrebujejo vodo. Marelično olje koristi koži, saj jo hidrira. Olje in voda se namreč ne mešata, tako koža zadrži vlago. Natrite svoje telo z mareličnim oljem in tako poskrbite za hidracijo kože.

Krepitev in nega las

Tudi ko gre za nego las ali celo trepalnic, je uporaba mareličnega olja neprecenljiva. Bio marelično olje enkrat tedensko nanesite na trepalnice, da jim povrnete moč. Trepalnice namreč dnevno obremenjujemo z maskaro in ličili, zato lahko čez čas postanejo lomljive in redkejše. Enako je pri laseh. Za dodatno nego nanje nanesite olje, a pozor! Po uporabi olja las ne smemo obdelati s toplotnimi telesi, kot so sušilec za lase, kodralnik ali likalnik. Olje okrepi lase, preprečuje lomljenje, jih nahrani in naredi bolj voljne za oblikovanje. Marelično olje pa rade uporabljajo tudi kodrolaske, saj ukroti njihove divje kodre. 

UPORABA V KUHINJI

Morske in italijanske jedi

Kar zadeva uporabo pri kuhanju, se marelično olje uporablja predvsem surovo, kot začimba ali dodatek drugim jedem. Odlično je za surove ribe, lignje, tuno, poda pa se tudi k italijanskim jedem. Uživanje hrane z mareličnim oljem prinaša enake koristi kot druga rastlinska olja v primerjavi z maščobami živalskega izvora, tako zmanjšuje holesterol in s svojimi nenasičenimi maščobami pripomore k zdravju in dobremu počutju kardiovaskularnega sistema.

Buda skleda

Sestavine:

  • 1 skodelica listov hrustljave solate
  • pol skodelice koruze
  • čilijevi kosmiči
  • 1 skodelica kuhanega rdečega fižola
  • 1 skodelica kumare
  • pol paradižnika
  • 2 do 3 redkvice
  • 2 žlički bio olja mareličnih jedrc Mediterra

Priprava:

Sok ene limone zmešate z morsko soljo in čilijevimi kosmiči. Postavite na stran. Solato dajte na dno sklede. Vzemite paradižnik, kumare in redkev, jih narežite in dodajte v skledo, tako da postavite eno sestavino poleg druge. Nato dodajte kuhan rdeči fižol in koruzo, nato pa še preliv in pokapajte z organskim oljem mareličnih jedrc.

Pikantna marinada za zelenjavo

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici bio mareličnega olja Mediterra
  • 1 jedilna žlica sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 1 jedilna žlica marelične marmelade
  • 1 jedilna žlica fino sesekljanega svežega koriandra
  • 1 jedilna žlica grobo mletega rdečega popra

Priprava:

Mariniramo lahko tudi katerokoli zelenjavo. Sestavine iz recepta zmešamo v nizki posodi ter najmanj pol ure pred pečenjem na žaru v njih mariniramo izbrano zelenjavo. 

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam