Tema, o kateri se v Afriki še vedno ne govori na glas

Na našem popotovanju po Afriki sem imela priložnost spoznati, kako drugačne so razmere za tamkajšnje ženske. Mlada dekleta niti točno ne vedo, kaj je menstruacija, saj se o njej ne govori na glas.

Pri plemenih Bušmani in Himba pa je še tako, da morajo v času menstruacije ženske oditi iz vasi in sedeti nad luknjo. 

Tabu tema

Mame v Afriki ne razlagajo deklicam, kaj je menstruacija. Še same so nevedne glede tega, ne vedo, zakaj imajo menstruacijo in kako naj se z njo soočijo. Mislim, da jih tudi v šoli o tem ne učijo. To je pri njih velika tabu tema. Moški nanjo gledajo še veliko slabše kakor ženske. O tem se sploh ne govori na glas. 

Nimajo higienskih vložkov

Tam ne uporabljajo higienskih vložkov, temveč si pomagajo z neprekuhanimi in umazanimi krpami. Pralnih vložkov ne poznajo, tamponov pa sploh ne. Ženske v plemenih, recimo pri Bušmanih in Himbah, morajo oditi stran, ko imajo menstruacijo, in so tam same. Sedijo nad luknjo v zemlji, da se kri izteče. 

Mislim, da so mlada dekleta obremenjena s tem, ker nimajo finančnih sredstev, da bi si kupila higienske vložke in si pomagale. Prav tako nimajo vode, mila, da bi se lahko umivale. Za intimno nego skrbijo zelo osnovno, primitivno, pomankljivo, kar je resnično žalostno. Ne vedo, da je menstruacija del odraščanja. Nimajo takšnega znanja in niso deležne ginekoloških pregledov. Ne vedo tudi ničesar o spolnosti. Zelo mlade zanosijo in imajo veliko otrok. Zelo veliko je tudi zlorab, tudi znotraj družin. Družine so izjemno velike. In to je pravzaprav tudi njihov problem, ker niso ozaveščeni, da obstaja tudi kontracepcijska zaščita. Pri tem imajo veliko izzivov.   

Med potovanjem po Afriki sem se soočila tudi s tem, da je tam menstruacija še vedno tabu.

Naša dobrodelna nota potovanja

Na naši dobrodelni poti smo dekletom delili tudi higienske vložke. Če bi lahko, bi tja postavila kar trgovino ali lekarno, ki bi imele samo higienske vložke in kontracepcijska sredstva. Zraven pa bi poskrbela, da jih na vsakem koraku osveščajo o prenosljivih boleznih in jih učijo o higieni. Poskrbela bi, da mlada dekleta izvedo, da je menstruacija povsem normalna pri vseh ženskah.  

Pri nas doma se o menstruaciji pogovarjamo

Že naša petletna Gaja ve o njej vse. O tem se moramo pogovarjati od začetka. Najini otroci pridejo v kopalnico, ko se prham, in vedo, kaj je menstruacija. Pri nas doma je to povsem normalno in življenjsko. Ko imam menstruacijo, tudi vsem povem in zaupam, če me takrat kaj boli. Če nimam vložka pri roki, prosim, da mi ga Mija prinese na stranišče. Kdaj drugič prosim Gajo za tampon. Vedo tudi, da sem takrat bolj tečna. In menim, da je to tematika, ki nikakor ne bi smela biti tabu v družini ali šoli.  

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam