Spoznajte 10 najbolj bizarnih zakonov na svetu

Čas je za nekaj bizarnosti, ki so po svetu dejansko uzakonjene. Morda se vam ne bo zdelo, da imajo splakovanje stranišča po 22. uri v Švici, dajanje alkohola losu na Aljaski ali preklinjanje v Združenih arabskih emiratih kaj skupnega. 

Vendar so to dejansko nekateri najbolj bizarni zakoni na svetu, zaradi katerih vas lahko doleti visoka globa, v nekaterih državah pa celo zaporna kazen. V nekaterih delih Španije je na primer prepovedano graditi gradove iz peska, na Škotskem pa je prepovedano jahati kravo, če ste vinjeni. Tukaj je 10 najbolj osupljivih zakonov na svetu, ki vas bodo zagotovo nasmejali, ampak ne vsi.

1. Na Aljaski losom ne smete dajati alkoholnih pijač.

V Fairbanksu na Aljaski je po nenavadnem zakonu losom prepovedano ponuditi alkoholne pijače. Losi lahko postanejo agresivni, če pijejo alkohol ali fermentirano sadje. Leta 2007 je los, ki so ga domačini pozneje poimenovali Buzzwinkle, začel pijansko divjati, potem ko je popil zalogo pijače iz lokalne pivovarne.

Na Aljaski losom ne smete ponujati alkoholnih pijač.

Los se je zapletel v božične lučke, domačini pa so ga v pijanem stanju našli na mestnem trgu, zato so uradniki pozneje sprejeli zakon, s katerim so poskušali preprečiti losove pijanske norčije. 

2. Splakovanje stranišča po 22. uri je v Švici prepovedano. 

Splakovanje stranišča po 22. uri v stanovanjski stavbi v Švici je nezakonito, saj vlada meni, da gre za onesnaževanje s hrupom. Lastniki stanovanj pogosto uvedejo hišni red, po katerem stanovalci ne smejo splakovati stranišča med 22. uro zvečer in 7. uro zjutraj, saj bi to lahko motilo sosede. 

3. Nezakonito je zaspati na srečanju s Kim Džong Unom.

Če si drznete zaspati med govorom severnokorejskega diktatorja, so lahko posledice usodne. General Hyon Yong Chol, obrambni minister, naj bi bil leta 2014 usmrčen, potem ko je zaspal med srečanjem s Kimom.

Leta 2016 pa je severnokorejska strelska četa ustrelila Kim Yong-Jina, podpredsednika vlade za izobraževanje, ker je zaspal med srečanjem z diktatorjem. Preiskovalci so Kim Yong-Jina zaslišali, ga označili za “proti-strankarskega in protirevolucionarnega agitatorja” ter ga obsodili na smrt.

4. Na Škotskem ne smeš pijan jahati krave.

Na Škotskem je v skladu z zakonom o licenciranju iz leta 1872 pijano jahanje krav in konjev kaznivo dejanje, kar pomeni, da jahanje krav pod vplivom alkohola ne pride v poštev. Če ste spoznani za krivega, vas lahko doleti zaporna kazen do 51 tednov.

5. Preklinjanje je nezakonito v ZAE.

Če vas v Združenih arabskih emiratih ujamejo pri preklinjanju, vas lahko doleti denarna kazen, zapor ali celo izgon. Kazenski zakonik te države določa, da “preklinjanje sramoti čast ali skromnost osebe”. Zakon ne vključuje le govorjene besede, ampak tudi besedilna sporočila in družbene medije, vključno z “nespodobnimi” emojiji.

6. Gradnja peščenih gradov na nekaterih plažah v Španiji je prepovedana.

Na nekaterih območjih Španije je po bizarnem zakonu prepovedano graditi peščene gradove na plažah tako za otroke kot odrasle. Leta 2016 je mestna uprava Benidorma izglasovala prepoved gradnje peščenih gradov na plaži Levante – če vas ujamejo pri gradnji, vas lahko doleti kazen do 150 evrov. Enako pravilo velja tudi za mesti Arona in Arica na Tenerifih, kjer mora javnost pred gradnjo peščenega gradu zaprositi za občinsko dovoljenje.

V ZAE je prepovedano preklinjanje.

7. V Barceloni je prepovedano, da ženske nosijo bikini ali moški hodijo zgoraj brez, če niste na plaži.

V Barceloni je prepovedano hoditi zgoraj brez ali nositi bikini, razen na mestnih plažah. Če se po mestnih ulicah sprehajate samo v kopalkah, vas lahko doleti kazen 220 evrov. Domačini so v zadnjih letih postali nezadovoljni s turisti, saj gre pogosto za množice tujih obiskovalcev, ki vsako poletje preplavijo najbolj priljubljeno turistično destinacijo v Španiji. 

Uradniki so prepoved nošenja kopalk na barcelonskih ulicah uvedli leta 2011, potem ko so bili razočarani nad številom turistov, ki so se po restavracijah in trgovinah sprehajali v kopalkah ali zgoraj brez.

8. Razen na silvestrovo je na Norveškem prižiganje ognjemetov nezakonito.

Na Norveškem je prižiganje ognjemetov nezakonito – razen na silvestrovo od 18. ure do 3. ure zjutraj, in sicer 1. januarja vsako leto. Vsak ognjemet, ki ga prižgete ob katerem koli drugem času, je po norveški zakonodaji nezakonit. Na Norveškem veljajo tudi strogi zakoni o tem, kdaj in kje lahko ljudje kupijo ognjemet. Mogoče jih je kupiti le v dneh pred silvestrovanjem.

9. Lastniki psov morajo svoje pse peljati na sprehod vsaj trikrat na dan v Torinu.

Lastniki psov v Torinu v Italiji so v skladu z zakonom mestnega sveta kaznovani z globo do 500 evrov, če svojih psov ne peljejo na sprehod vsaj trikrat na dan. Italijani so lahko kaznovani z globo do 10.000 evrov in enoletno zaporno kaznijo, če so spoznani za krive, da so mučili ali zapustili svoje hišne ljubljenčke.

Na Floridi se po 18. uri spuščanje “golobčkov”, ali po domače prdcev, šteje za dejanje, s katerim motite javnost.

10. Na Floridi je po 18. uri na javnem mestu nezakonito spustiti golobčka.

Morda celo največja bizarnost, saj je na Floridi v ZDA po 18. uri na javnem mestu prepovedano spustiti “golobčka”, saj se to šteje kot dejanje, s katerim motite javnost. Ni sicer jasno, kako bi se ta zakon izvajal, vendar je morda najbolje, da pohitite domov in se izognete javnemu mestu.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam