Vsako leto se več ljudi odloča, da bo januar postal njihov veganuar. Torej mesec, ko se bodo prehranjevali izključno naravi in predvsem živalim prijazno – vegansko. A zakaj bi ostali le pri januarju?
Če so tako imenovani brezmesni ponedeljki v svetu postali že pravi hit, zakaj ne bi vege postal še kakšen drug mesec ali dan v letu. Tudi Tina Gaber že vrsto let prisega na vegansko prehrano. Za lažji začetek je z nami delila nekaj svojih najljubših jedi. Morda boste presenečeni, tudi če ste vegani, se jedem kot so musaka, sarme in čufti ni nujno odpovedati. Še več. Svoje brbončice lahko razvajamo v njihovi bolj zdravi in nadvse okusni obliki.
Tina Gaber je na estradni parket zakorakala, ko je postal miss Miss Hawaiian Tropic. Diplomirana sociologinja in zdajšnja lobistka, ki se je nedavno preizkusila še v voditeljskih vodah, pa je tudi velika ljubiteljica živali, zato se za njih bori na različnih področjih. Ne le, da na krivice in zlorabe živali opozarja javnost, ampak je bila to tudi tema njene magistrske naloge. Iz ljubezni do njih je spremenila svoj način življenja in prehranjevalne navade ter tako postala veganka. Kot pravi pri tem šteje vsak človek in vsak njegov korak. Tako je tudi med svetovno znanimi zvezdniki že lepo številko veganov, od igralcev do vrhunskih športnikov, med njimi Joaquin Phoenix, Natalie Portman, Woody Harrelson, Zac Efron, Michelle Pfeiffer, Olivia Wilde, Pamela Anderson, Venus Williams, Lewis Hamilton, Mike Tyson, Novak Đoković …
Vegani nismo skuštrani tipi, ki jedo travo in se pogovarjajo s kaktusom
A veganov se še vedno pogosto držijo razni stereotipi. »Denimo to, da so skuštrani, melanholični hipiji, ki jedo travo in se pogovarjajo s sobnim kaktusom. No, če jim zdravje dopušča, ker načeloma so slabokrvni in imajo le toliko energije, da si sesekljajo tistih par korenčkov na dan,« se nasmeji Tina in doda: »Stališče vseh najbolj uglednih svetovnih organizacij, zasnovano izključno na podlagi tisočih znanstvenih raziskav je enotno: dobro načrtovana veganska prehrana zmanjšuje možnost za nastanek raka, sladkorne, srčno-žilnih bolezni, debelosti itd.
Zdrava je za ljudi v vseh življenjskih obdobjih in primerna tudi za športnike. Celo najmočnejši človek na svetu, Patrik Baboumian, je vegan. In še en zanimiv podatek povezan s hrano: vsako leto gre 760 milijonov žitaric v usta živine, da lahko potem ljudje jedo meso, ob tem ne pomislimo, da bi to kar 14x rešilo svetovno pomanjkanje hrane! Prav zato je pomembno, da pogledamo resnici v oči, se o stvareh izobrazimo (ob tem priporočam ogled filmov Zemljani.si, Forks over knives, Cowspiracy, Got the facts on milk) in kaj hitro nam bo postalo jasno, kaj je dobro za nas ljudi, za druga živa bitja in konec koncev za naš planet.« Če se vrnemo k našim receptom …
Miselnost, da nam v veganski kuhinji kaj manjka, je povsem napačna. »Danes vse več trgovin ponuja veganske izdelke. Nekateri sicer pravijo, da je veganska hrana nekoliko dražja, a več kot bo povpraševanja zanjo, bolj bodo konkurenčne cene. Poleg tega pa se vprašajmo, kaj je boljša naložba denarja kot vložek vase, v svoje zdravje in s tem v svet okoli nas. Mimogrede, še veganske restavracije vse bolj navdušujejo tudi nevegane,« pripomni naša sogovornica. Zelo okusen veganski obrok pa si lahko doma pripravite tudi sami. Če ste mislili, da boste na ta račun ostali brez musake, sarm in podobnega, ste se že na začetku močno ušteli! Tina je zato z nami delila nekaj tistih receptov, ki se jih najraje in najpogosteje poslužuje tudi sama. Pa dober tek!
Tinin veganski jedilnik
Veganske sarme
- 1 glava kislega zelja
- 250 g sejtanovega ali namočenega sojinega drobljenca
- 100 g prekajenega tofuja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 skodelici riža
- majaron
- sol
- poper
- 2 žlici olja
- 1 žlica koruzne moke ali gustina
- 1 žlica sladke rdeče paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
Postopek:
Čebulo drobno sesekljamo in prepražimo. Dodamo drobljenec (sojine koščke), strt česen, solimo in popramo ter še malo pražimo. Masi dodamo riž, majaron in nadaljujemo s praženjem. Zeljnato glavo razlistamo in shranimo od 10 – 12 listov. Ostalo zelje narežemo ali naribamo. Celim listom odstranimo trdi sredinski del ter nanje položimo maso v količini dveh jušnih žlic. List zavijemo in pritrdimo z zobotrebcem. V pekač s pokrovom damo žlico olja in vanj položimo nekaj koščkov tofuja. Sledi malo narezanega zelja in na to sarme. Preko njih zopet položimo nekaj koščkov dimljenega tofuja in narezano zelje. Postopek ponavljamo. Na koncu na vrh položimo nekaj celih listov. V posodo prilijemo hladno vodo, da sega malo nad zelje. Nato pokrito posodo postavimo v pečico na 150 stopinj za dve uri in pol. V zadnjem koraku v ponvi segrejemo žlico olja, dodamo koruzni škrob in sladko rdečo papriko ter premešamo. Dodamo paradižnikovo mezgo, ki smo jo razredčili s kozarcem vode. S to maso prelijemo sarmo, posodo rahlo pretresemo in jo odkrito položimo v pečico za še 20 minut.
Začinjena čičerika
- 400 g čičerike iz pločevinke
- 2 žlici olja
- 1 žlička drobno naribanega svežega ingverja
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- malo drobno naribane limonine lupine
- 2 ščepca kajenskega popra
- 1 ščepec sveže mletega popra
- 0,5 žličke soli
Postopek:
Čičeriko na cedilu speremo pod tekočo vodo, nakar jo pustimo na papirnati brisački, da se dodobra odcedi. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Čičeriki v skledi dodamo olje, ingver, limonino lupinico, sol in poper. Sestavine v skledi dobro premešamo. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko in po njem v eni plasti razporedimo začinjeno čičeriko. Pečemo v ogreti pečici 25 do 35 minut oziroma toliko časa, da postanejo zrna lepo hrustljava. Pekač med peko nekajkrat vzamemo iz pečice in dobro potresemo, da se zrna enakomerno zapečejo. Pečeno čičeriko nekoliko ohladimo, nato pa jo postrežemo toplo ali hladno.
Veganska musaka
- 50 g sojinih drobljencev
- 50 g leče
- 1 čebula
- 200 g paradižnikove omake
- 100 g tofuja
- 7 ml sojine omake
- 200 g sojine smetane
- 20 g gustina
- 10 g kvasnih kosmičev
- 600 g krompirja
- bazilika, sol, poper origano, česen v prahu (po občutku)
Postopek:
Za paradižnikov nadev z vrelo vodo prelijemo sojine drobljence. Posebej skuhamo lečo. Nasekljano čebulo prepražimo v ponvi. Ko omehča, dodamo drobljenec in premešamo. Nato dodamo še kuhano lečo in paradižnikovo omako, pa baziliko, sol poper in origano po občutku. Vse dobro premešamo. Za kremni preliv v mešalniku zmešamo sojino omako, smetano, sol in česen v prahu. V posodico damo nadalje gustin in ga zmešamo s kvasnimi kosmiči. Krompir skuhamo kot za klasično musako, ga olupimo in narežemo na kolobarje. Nato sestavine zložimo v pekač: na dno, ki je naoljeno damo krompir, nadev in nato še eno plast. Vrhnjo plast prelijemo z bešamelom in pečemo 40 – 50 minut na 200 stopinj Celzija.
Juha z riževimi rezanci
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2 korenčka narezana na trakove
- 1 mala bučka narezana na trakove
- 4 veliki šampinjoni
- 4 manjši cvetovi brokolija
- malce svežega čilija/po okusu
- manjši šop drobnih kalčkov
- jušna osnova
- 1 paket riževih rezancev
- rastlinski trakci za žar
- sol, poper, lovorjev list, peteršilj, listi stebelne zelene, timijan, rožmarin (po občutku)
Postopek:
Na vročem ognju prepražimo narezano čebulo in ji, ko je zlato rumene barve, dodamo na majhne kocke narezan česen. Še malo pražimo skupaj s timijanom in rožmarinom. Na zmernem ognju na hitro prepražimo na tanke trakove narezan rdeči korenček, gobice, brokoli in bučko ter vse zalijemo z jušno osnovo. Tako pripravljeno jed kuhamo še približno sedem minut in čisto na koncu dodamo še narezan peteršilj, liste stebelne zelene, malo koriandra ter manjši šop kalčkov. Čili in sol dodamo po želji. Riževe rezance nadalje prelijemo z zelo vročo vodo, jih pustimo stati pet minut, nato pa jih ocedimo. V ponvi segrejemo rastlinsko olje in trakove na hitro popečemo (cca 3 minute), da so lepo hrustljavi. Ponve ne pokrivajte s pokrovom, ker s tem trakci zelenjave izgubijo hrustljavost. V krožnik položimo riževe rezance, ki jih prelijemo z vročo juho in na koncu dodamo še ravno popečene trakce.
Osvežilna solata
- 4 dcl sojinega mleka
- 4 velike žlice dijonske gorčice
- 6-7 dcl sončničnega olja
- 3 velike žlice zrnate gorčice
- 8 češnjevih paradižnikov
- 3 listi zelene solate gentile
- 4 žličke trdo kuhane polente
- 6 špargljev
- 2 lista rdečega radiča
- Veganski trakci (The Amaze Chicky one trakci ali The Amaze Chicky Mix)
Postopek:
V blender (ali s paličnim mešalnikom) vlijemo sojino mleko in dodamo dijonsko gorčico ter zmiksamo. Nastavimo na najnižjo hitrost in počasi vlivamo sončnično olje, dokler se tekočina ne spremeni v zelo gosto omako. Ročno primešamo gorčična semena. Paradižnike razpolovimo, solato in radič operemo ter narežemo. Skuhamo gostejšo polento in jo ohladimo. Šparglje popečemo na žaru. Na ponev damo rastlinsko olje, na katerem prepražimo izbrane veganske trakce. Ponve ne pokrivajte s pokrovom, ker s tem trakci in polpeti izgubijo hrustljavost. Sestavine nato poljubno razporedite v veliko skledo. Jedi lahko na koncu dodate tudi vegansko majonezo.