Vsebino omogoča malinca.si

Tri odlične sladice z jagodami

Malo poznano dejstvo, ki dela jagode še bolj očarljive, je, da so v sorodu z vrtnicami. Morda je ravno to tisto, kar jih dela ravno tako privlačne kot njihove cvetoče sorodnice.

Ali pa so za njihovo priljubljenost krivi kar sladki plodovi rdeče barve, ki razveseljujejo tudi z dejstvom, da kljub aromatičnemu in polnemu okusu vsebujejo le malo sladkorja in imajo izredno malo kalorij. Poleg tega pa lahko iz tega zdravega sadeža pripravimo številne sladice in slastne prigrizke.

Jagodno-jogurtov prigrizek

Osvežilna jagodno-jogurtova sladica, ki se prileže kot slasten in hranljiv prigrizek ali pa služi kot atraktivna dekoracija drugih sladic. 

Sestavine:
* 200 ml navadnega jogurta
* 5 žlic agavinega sirupa
* pest sončničnih semen
* 3 žlice vaniljevega ekstrakta
* pest jagod
* žlica chia semen

Priprava: 

V posodi zmešamo jogurt, agavin sirup in semena. Maso razporedimo na pekač s peki papirjem. Debelina naj bo pet milimetrov. Po vrhu prelijemo z vaniljevim ekstraktom in okrasimo z narezanimi jagodami. Pekač za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Zamrznjeno strjenko nato razrežemo na kocke. Prigrizek je najboljši, če malo počaka na sobni temperaturi. Primeren je za malico ali pa tudi kot dodatek k drugim sladicam. S koščki te jagodne sladice lahko okrasimo torte, sadne kupe, napitke …

Jagodna pita

Jagodna pita, ki jo pripravimo v pičlih petnajstih minutah. Videti je odlično, okus pa prepriča tudi najbolj zahtevne sladokusce.

Sestavine:
* 150 g pirine bele moke 
* 10 g vinskega kamna (ali pecilnega praška)
* 1 žlička olivnega olja 
* 1 žlica jabolčnega kisa 
* 1 dl tople vode
* 1 žličko cejlonskega cimeta 
* 2 srednje veliki jabolki 
* 300 g svežih jagod
* 50 g eritritola (sladkosnedi lahko 100 g)

Priprava: 

V posodo stresemo pirino moko, vinski kamen, olivno olje in jabolčni kis ter vse skupaj premešamo. Dodamo toplo vodo in z rokami pregnetemo v testo. Lahko si pomagamo z gnetenjem na pomokani delovni površini. Testo postavimo na stran. Medtem olupimo in naribamo jabolka ter jim dodamo cimet in eritritol. Vzamemo testo in ga razvaljamo v obliko kroga. Testo razporedimo po pekaču, ki ga pred tem obložimo s peki papirjem. Na testo najprej naložimo naribana jabolka, nato pa na jabolka zložimo narezane jagode. Robove testa, ki se vihajo čez robove pekača, zavihamo proti sredini. Pečemo približno 60 minut pri 180 ⁰C.

Tiramisu z jagodami in malinami

Preprosta in omamno dobra sladica za vse, ki niso ljubitelji kave, saj so piškoti, namesto v kavo, namočeni v jagodni pire. Nad njo bodo navdušeni tudi otroci.

Sestavine:
* 500 g sira maskarpone
* 300 g grškega jogurta
* 500 g svežih jagod
* 250 g svežih malin
* 200 g bebe piškotov
* limonin sok
* 1 žlica medu
* kakav v prahu – odličen je Happy Cacao Mix

Priprava: 

V posodi umešamo maskarpone, grški jogurt in med. Jagode temeljito operemo, jim odstranimo zelene dele ter jih narežemo na lističe. Malo manj kot polovico jagod gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Jagodnemu pireju po okusu primešamo limonin sok. Na dno pekača najprej položimo bebe piškote, ki jih sproti pomakamo v jagodni pire. Na piškotke damo polovico kreme ter obložimo s svežimi jagodami in malinami. Nato postopek ponovimo – najprej piškoti namočeni v jagodni pire, nato druga polovica kreme ter spet narezane jagode in maline. Na vrh potresemo kakav. Tiramisu za vsaj 2 uri položimo v hladilnik oz. najbolje kar čez noč.

Avtorji receptov: Malinca in Malincini ambasadorki Iva Džudović in Lana Matjašič Filipič.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam