Vsebino omogoča MISSHA

To morate vedeti o čiščenju svoje kože

Pomemben korak pri negi kože, pri naši dnevni rutini, je tudi čiščenje, ki je vedno začetni korak takoj zjutraj in zadnji korak zvečer pred spanjem.

Še posebej velik poudarek čiščenju kože daje korejska kozmetika in običajno poteka v dveh fazah. Naša Nepremagljiva Andreja se že nekaj let dosledno drži tega in pravi, da ima manj občutljivo kožo, nima mozoljev, koža je vedno videti sveža in negovana. Vse o čiščenju kože, in kaj moramo o tej rutini vedeti, pa smo povprašale Mašo Čutuk iz trgovine s korejsko kozmetiko Missha.

Na kaj moramo biti še posebej pozorne pri čiščenju zrele kože?

Nekih posebnosti pri čiščenju zrele kože ni. Pri negi obraza je na splošno ključnega pomena ustrezno čiščenje. Ustrezno čiščenje pa pomeni, da, s produkti primernimi za naš tip kože, (suh, masten, mešan …) z obraza učinkovito odstranimo vse sledi nečistoč (ličila, sebum, površinske nečistoče, ki se na naši koži nabirajo čez dan ipd …). Prav tako je pomembno, da smo pri čiščenju pozorni tudi na druge dejavnike, ki jih moramo upoštevati. To so na primer morebitne kožne poškodbe, občutljivosti in različna kožna stanja. 

Kaj dosežemo z rednim čiščenjem?

Z rednim čiščenjem preprečimo mašenje por, izboljšamo teksturo kože, zmanjšamo možnost za nastanek neželenih mozoljev in omogočamo boljšo penetracijo vlažilnih izdelkov, ki jih po čiščenju nanesemo na obraz. 

Je v redu, če si jo očistimo zvečer in zjutraj?

Seveda. Tako zvečer kot zjutraj naj bo čiščenje začetni korak vaše rutine nege obraza. 

Zvečer je pomembno, da s čiščenjem z obraza odstranimo vsa ličila, zaščitni faktor, kozmetične produkte in nečistoče, ki so se na naši koži nabrale čez dan. Korejci se zvečer poslužujejo dvojnega čiščenja. To pomeni, da si obraz umijete dvakrat – z dvema produktoma. Prvi produkt, ki se ga uporabi naj bo na oljni osnovi, drugi pa na vodni. Na ta način poskrbijo, da s svoje kože zares odstranijo vse sledi dneva. 

Zjutraj potrebe po čiščenju v dveh korakih ni. Je pa vseeno pomembno, da svojo kožo očistimo z ustreznim produktom. Zjutraj je na naši koži lahko še vedno zaslediti ostanke kozmetičnih produktov, ki smo ji nanesli ob nočni negi, prav tako pa se na naši koži čez noč nabirata sebum in pot, zato jutranjega čiščenja nikakor ne zanemarite. 

Kot pri izbiri vsakega kozmetičnega produkta, moramo tudi pri izdelkih za čiščenje izbirati produkte primerne za naš tip kože.

Ali je po čiščenju res nujna uporaba tonika in zakaj?

Da. Tonik je pravzaprav prvi korak v »vlažilni« rutini nege vašega obraza. Tonik namreč po čiščenju kožo nežno navlaži, ji uravna pH in izboljša penetracijo sestavin produktov, ki jih boste nanesli v nadaljevanju. 

Katere napake delamo ženske pri čiščenju kože?

Dve napaki, ki jih najpogosteje opazimo pri naših strankah so:

  • Neustrezni produkti za čiščenje. Velikokrat imajo naše stranke napačno mnenje o svoji koži (npr. koža je mastna, v resnici pa je dehidrirana). Ravno zaradi tega potem izbirajo kozmetične produkte za čiščenje, ki ne ustrezajo njihovem tipu kože, kar lahko z dolgoročno uporabo privede do porušene bariere in posledično večje reaktivnosti kože na kemične in tudi fizične dražljaje. 
  • Nezadostno čiščenje. Opažamo, da ženske velikokrat iz obraza ličil ali kreme z zaščitnim faktorjem ne odstranijo v popolnosti, kar potem privede do neželenega izbruha mozoljev in razdražene kože. Ravno zato je večerno čiščenje v dveh korakih ključnega pomena pri negi vaše kože. Seveda, če vam to dovoljuje stanje in tip vaše kože. 

Si lahko s pretiranim čiščenjem naredimo škodo?

Tako kot pri vsakem koraku pri negi obraza, velja tudi pri čiščenju, da več še ne pomeni bolje. Našo kožo ščiti njena bariera. Dokler je njeno delovanje nemoteno, bo tudi naša koža v dobrem stanju. S prekomernim čiščenjem lahko to zaščito porušimo, kar pa lahko privede do velike škode. Koži na takšen način porušimo bariero, kar lahko privede do neželenega luščenja, rdečice, različnih vnetnih procesov in reaktivnosti. Vsak vnetni proces na koži pa žal pomeni tudi hitrejše staranje.  

Ali moramo tudi pri izdelkih za čiščenje kože upoštevati svoj tip kože?

Seveda, kot pri izbiri vsakega kozmetičnega produkta, moramo tudi pri izdelkih za čiščenje izbirati produkte primerne za naš tip kože. Sploh v primerih, ko gre za občutljivo kožo, je potrebno izbirati predvsem nežna sredstva za čiščenje, ki ne vsebujejo dodatnih dražečih sestavin. 

Ali moramo tudi pri izboru izdelkov za čiščenje upoštevati letne čase?

Tudi letni časi igrajo vlogo pri stanju oz. počutju naše kože. Trenutno smo v mrzlem zimskem obdobju, ki pri večini povzroči stanje bolj suhe, dehidrirane, občutljive kože. Predvsem je pomembno, da poslušamo potrebe svoje kože in kozmetične produkte, ne glede na letni čas, izbiramo glede na svoj tip in stanje kože. Se pa lahko v zimskem času, če se vaša koža srečuje z zgoraj omenjenimi stanji, poslužujete bolj blagih produktov za čiščenje. Svojo čistilno peno pa lahko v tem času zamenjate za čistilno mleko ali olje. 

Kateri je najbolj priljubljen izdelek za čiščenje?

Najbolj priljubljena produkta za čiščenje pri nas sta: 

  • Čistilno olje Missha Super Off Cleansing Oil (Dryness Off), nežno čistilno olje, ki vsebuje karitejevo maslo in je idealno, kot prvi korak čiščenja v nočni rutini nege obraza. Olje po čiščenju kožo pusti navlaženo in nahranjeno brez neprijetnega občutka zategovanja. 
  • Drugi najbolj priljubljen produkt za čiščenje pa je A’pieu  Madecassoside Cleansing Foam, nežna čistilna pena s tigrovim zeliščem, ki kožo očisti, pomirja in krepi njeno bariero. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam