To so najbolj inovativne novoletne jelke

Ni decembrskih praznikov brez njihovega glavnega simbola – božične jelke. Niste za klasiko ali za običajno drevesce nimate dovolj prostora v stanovanju?

Za vas smo zbrali nekaj neobičajnih, a hkrati zelo zanimivih in inovativnih idej za drugačno praznično jelko, ki bo v vas vzbudila veliko kreativnosti, med vašimi prijatelji občudovanje, hkrati pa vam bo prihranila tudi kakšen evro v denarnici.

Simbolni pomen okrašene božične smrečice, ki je središče domačega božičnega praznovanja, je zelo star. Zimzeleno drevo je povezano s prastaro predstavo o drevesu življenja, ki je bilo sprva poganski simbol upanja in veselja. Krščanstvo je dalo pozneje temu in drugim starim, globoko v človeka vsajenim verovanjem novo vsebino in pomen. Okrašena božična smrečica ali jelka, kakršno doma postavljamo danes, se je v naših krajih začela uveljavljati šele proti koncu 19. stoletja. Ljudje so ob božiču neokrašene ali le preprosto okrašene smrečice najprej zatikali v sneg pred hišo ali v ograjo, pogosto pa so jih obešali tudi v hišo, v t. i. bogkov kot nad mizo ali pod strop sredi sobe, vendar običajno z vrhom navzdol. Pozneje so drevesca začeli okraševati, najstarejši okraski pa so bili taki, da se jih je dalo pojesti.

Naj bo drugače in zabavno

Dandanes tako v izložbah kot naših domovih opazimo raznovrstne smrečice, okrašene na tisoč in en način. Čeprav je možnosti nešteto, pa vi nikakor ne najdete pravega navdiha za okrasitev svojega letošnjega božičnega drevesca? Če želite narediti korak stran od klasike, vam predlagamo, da letos poskusite nekaj povsem ekstravagantnega! Čas je, da zavihate rokave in drevesce izdelate po lastnem navdihu ter sposobnostih. Nekaj trgovin že ponuja tovrstne inovativne smrečice, z malce volje in spretnosti pa jo lahko izdelate tudi sami.

Uporabite lahko palete, les, lestev, papir, lučke, gumbe, nenavadne okraske … Hkrati pa lahko na tak način jelko popolnoma prilagodite svojemu prostoru, sploh, če je vaš dom majhen in je klasično drevesce vanj težko umestiti.Še dobro, da obstaja nešteto alternativnih in zabavnih idej. In ker se je december komaj začel in večina svojega drevesca še ni postavila, naj vam naše ustvarjalne ideje služijo kot navdih. Hkrati pa lahko na tak način naredite tudi nekaj dobrega za okolje, z manj nepotrebne potrošnje pa bo tudi v vaši denarnici ostalo nekaj zelencev več. 

Prav poseben družinski dogodek

V času novodobnih tehnologij je zelo malo priložnosti, da se družina sreča in skupaj preživi nekaj kakovostnega časa. A prav to je čar praznikov, saj se med seboj povežemo na drugačni ravni, obudimo stare in hkrati tkemo nove spomine. Naj bo vaša jelka lebdeča, z bunkicami, obešenimi na laks, poigrajte se s knjigami na knjižni polici, uporabite prtičke in blago, odsluženo lestev, veje iz gozda ali lesene plošče. Karton naj dobi novo podobo, na novo lahko zaživijo tudi plutovinasti zamaški …

Skladno z vnovičnim obujanjem naravnih materialov – in da ne odkorakate povsem stran od klasike – lahko uvedete staro tradicijo skupne peke piškotov, za praznični vonj v stanovanju pa poskrbite, če boste ob izdelavi peciva uporabili tudi cimet. Pustite domišljiji prosto pot in naj bo vaša praznična jelka letos prav posebna paša za oči!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam